Το ιρανικό ριάλ υποχώρησε σήμερα σε ιστορικό χαμηλό, με την ισοτιμία του να διαμορφώνεται στα 500.000-505.000 ριάλ ανά δολάριο, μια πτώση που αποδίδεται κυρίως στις διεθνείς κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης.
Στα ανταλλακτήρια συναλλάγματος, η ισοτιμία του έναντι του ευρώ διαμορφώθηκε το απόγευμα στα περίπου 545.000 ριάλ ανά ευρώ.
Αυτή η διολίσθηση ξεκίνησε πριν από πολλούς μήνες και οδήγησε σε παραίτηση τον επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας του Ιράν (CBI) τον Δεκέμβριο, όταν το εθνικό νόμιμα είχε χάσει περίπου το 25% της αξίας του μέσα σε οκτώ εβδομάδες. Ο νέος πρόεδρος της CBI, ο Μοχαμάντ-Ρεζά Φαρζίν, ανακοίνωσε σήμερα από την τηλεόραση ότι συγκροτείται ένας νέος οργανισμός, το «Ανταλλακτήριο Χρυσού και Νομισμάτων» για να ελέγξει καλύτερα την αγορά.
Ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, παραδέχτηκε την περασμένη Τετάρτη ότι η χώρα αντιμετωπίζει πολλά οικονομικά προβλήματα, όπως είναι η ακρίβεια, ο υψηλός πληθωρισμός και η απομείωση της αξίας του νομίσματος. Το Σάββατο, ενώπιον του Χαμενεΐ, ο πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί υποσχέθηκε ότι «θα ελέγξει τις ισοτιμίες των ξένων νομισμάτων και τις τιμές των μέσων διαβίωσης».
Ένα στέλεχος του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Τεχεράνης, η Μαριάμ Χαζάι, εξέφρασε τη λύπη της επειδή, όπως είπε, το Ιράν «είναι η έκτη οικονομία στον κόσμο με τον υψηλότερο πληθωρισμό», στο 49%.
Τους τελευταίους μήνες οι πιέσεις στην οικονομία και το νόμισμα εντάθηκαν, λόγω των κυρώσεων που επέβαλαν οι δυτικές χώρες σε απάντηση για την καταστολή των διαδηλώσεων που ξεκίνησαν με αφορμή τον θάνατο της Μαχσά Αμινί, στις 16 Σεπτεμβρίου 2022 αλλά και για τη στρατιωτική βοήθεια που, όπως λένε, παρέχει το Ιράν στη Ρωσία, κάτι που διαψεύδεται από την Τεχεράνη.
Σήμερα, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρόσθεσε δύο Ιρανούς υπουργούς και άλλα 30 πρόσωπα στον «μαύρο κατάλογο» των αξιωματούχων σε βάρος των οποίων έχουν επιβληθεί κυρώσεις λόγω της καταστολής των διαδηλώσεων.