Πρόκειται για τη νέα κοινή Υπουργική Απόφαση Οικονομικών και Υγείας, που θέτει παραμέτρους και όρια στις δαπάνες νοσηλείας, σε κάθε ιδιωτική κλινική και νοσοκομείο, που παρέχει κάλυψη από τον ΕΟΠΥΥ.
Σ’αυτήν αναφέρεται ρητά ότι οι ασφαλισμένοι που νοσηλεύονται σε συμβεβλημένες ιδιωτικές δομές υγείας δεν θα έχουν καμία πρόσθετη επιβάρυνση, πέρα από αυτές που προβλέπονται στον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) και τη σύμβαση του κάθε παρόχου με τον ΕΟΠΥΥ.
Φούσκωσε ο λογαριασμός; Μην τον πληρώνεις … πες το στον ΕΟΠΥΥ!
Την ίδια στιγμή, τα αρμόδια υπουργεία καλούν τους ασφαλισμένους του Οργανισμού να προβαίνουν σε καταγγελίες, όταν αντιληφθούν ότι οι ιδιωτικές κλινικές τους χρεώνουν με επιπλέον ή ακόμα και περιττές ιατρονοσηλευτικές παροχές και να αρνούνται να πληρώσουν οποιοδήποτε ποσό, πέρα από την προβλεπόμενη συμμετοχή τους. Οι καταγγελίες των δικαιούχων στον ΕΟΠΥΥ θα εγείρουν ποινικές κυρώσεις για τους παραβάτες.
Οι εξτρά χρεώσεις -εφιστά την προσοχή των δικαιούχων η υπουργική απόφαση- μπορεί να συμβούν σε διαγνωστικές εξετάσεις, ιατροτεχνολογικά προϊόντα και υγειονομικό υλικό. Γι’ αυτές τις παροχές μπορεί να υπάρξει επιπλέον χρέωση μόνο σε ειδικές περιπτώσεις και με νεότερη Υπουργική Απόφαση.
Εξαίρεση όταν υπάρχει αναβάθμιση θέσης σε ιδιωτική κλινική
Η μόνη περίπτωση, στην οποία προβλέπεται η επιπλέον χρέωση του ασφαλισμένου, είναι όταν ο ίδιος ζητήσει αναβάθμιση θέσης. Και εδώ ο νόμος έρχεται, όμως, να παρέμβει. Για την αναβάθμιση θέσης θα πρέπει να υπάρχει έγγραφη διαβεβαίωση, ενώ απαγορεύεται η διαφορετική τιμολόγηση των εξετάσεων για τον ασθενή.