Η ευγνωμοσύνη έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλής τα τελευταία χρόνια κι όχι αδίκως, αφού πρόκειται για την θετική «υπερδύναμη» στην καθημερινότητά μας. Σε αυτό φαίνεται να καταλήγει και νέα επιστημονική μελέτη, σύμφωνα με την οποία, η ευγνωμοσύνη ωφελεί πολύ και τα ζευγάρια, αυξάνοντας την ικανοποίηση και τη δέσμευση στην σχέση ενώ προστατεύει τους συντρόφους από τις διαβρωτικές συνέπειες των ανούσιων λογομαχιών και του οικονομικού στρες.

Τα άτομα που αισθάνονται ότι τους εκτιμούν οι σύντροφοί τους έχουν πιο λειτουργικές σχέσεις που είναι πιο ανθεκτικές σε εσωτερικούς και εξωτερικούς στρεσογόνους παράγοντες, τόσο κατά την στιγμή που εκφράζεται η ευγνωμοσύνη όσο και μακροπρόθεσμα, δήλωσε ο ερευνητής Allen W. Barton, καθηγητής ανθρώπινης ανάπτυξης στο Πανεπιστήμιο του Illinois Urbana-Champaign.

Σε μια περίοδο 15 μηνών, η ομάδα του Barton εξέτασε τις επιδράσεις που είχε η έκφραση ευγνωμοσύνης – η έκφραση εκτίμησης στον σύντροφο – και η αντιληπτή ευγνωμοσύνη – το να αισθάνεται κανείς την εκτίμηση του συντρόφου του – στις σχέσεις 316 ζευγαριών. Η πλειοψηφία αυτών που συμμετείχαν στη μελέτη ήταν μεσήλικες και ζούσαν σε μικρές κοινότητες στην αγροτική Georgia.

H ευγνωμοσύνη «αντικρούει» το στρες

Ενώ οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες εργάζονταν, περίπου το 65% των ζευγαριών είχαν κοινά εισοδήματα, χαμηλού επιπέδου. Οι συμμετέχοντες είχαν από ένα έως οκτώ, κατά μέσο όρο τρία. Τα παντρεμένα ζευγάρια ήταν μαζί περίπου 10 χρόνια, ενώ τα ανύπαντρα ζευγάρια ζούσαν μαζί σχεδόν επτά χρόνια όταν ξεκίνησε η μελέτη.

Κατά τη διάρκεια της περιόδου των 15 μηνών, τα ζευγάρια ερωτήθηκαν τρεις φορές σχετικά με τη διαμάχη και την επίλυση συγκρούσεων, τις εκφράσεις ευγνωμοσύνης τους προς τον σύντροφό τους και τα επίπεδα ευγνωμοσύνης που έλαβαν από τον σύντροφό τους. Οι συμμετέχοντες ανέφεραν επίσης τα τρέχοντα επίπεδα οικονομικής πίεσης.

Οι ερωτηθέντες βαθμολόγησαν την ικανοποίησή τους από τη σχέση τους, από απόλυτα ευτυχισμένους έως πολύ δυστυχισμένους, το επίπεδο σταθερότητας της σχέσης βάσει σκέψεων ή συζητήσεων για χωρισμό και την εμπιστοσύνη που είχαν σε ένα κοινό μέλλον.

Οι ερωτηθέντες ολοκλήρωσαν ξανά τις έρευνες οκτώ και 15 μήνες μετά την αρχική αξιολόγηση, ώστε η ομάδα να μπορέσει να μετρήσει τα αποτελέσματα και των δύο μορφών ευγνωμοσύνης με την πάροδο του χρόνου.

«Η βασική μας υπόθεση ήταν ότι η αντιληπτή ευγνωμοσύνη από και προς τους συντρόφους θα προστατεύει τα ζευγάρια από την μειωμένη ποιότητα της σχέσης, που συνήθως μπορεί να προκύψει όταν η επικοινωνία δεν είναι καλή ή όταν υπάρχουν υψηλότερα επίπεδα οικονομικής πίεσης» δήλωσε ο δρ Barton.

«Σώζει» στις δυσκολίες

Οι συμμετέχοντες με τα υψηλότερα επίπεδα έκφρασης και αντιληπτής ευγνωμοσύνης ήταν πιο ικανοποιημένα με τη σχέση τους. Αυτά τα άτομα είχαν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στο κοινό μέλλον με τον σύντροφό τους και ανέφεραν λιγότερη αστάθεια, όπως συζητήσεις ή σκέψεις για χωρισμό.

Όταν η ομάδα των ερευνητών εξέτασε την προστατευτική της επίδραση, διαπίστωσε ότι τα υψηλότερα επίπεδα αντιλαμβανόμενης ευγνωμοσύνης αντιστάθμιζαν το στρες τόσο της οικονομικής πίεσης όσο και της αναποτελεσματικής λογομαχίας.

«Ακόμη κι όταν η αρνητική επικοινωνία του ζευγαριού αυξήθηκε – με την προϋπόθεση ότι εξακολουθούσαν να αισθάνονται ότι τους εκτιμά ο σύντροφός τους – η ποιότητα της σχέσης τους δεν μειώθηκε τόσο πολύ με την πάροδο του χρόνου», αναφέρουν οι ερευνητές.

«Αυτό το εύρημα είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς δεν είναι δυνατό για κάθε ζευγάρι να έχει τέλεια επικοινωνία, ειδικά όταν τα πράγματα γίνονται έντονα ή πιεστικά ή όταν θα πρέπει να επιλύονται συγκρούσεις» καταλήγουν.



Πηγή