Κάποιες από τις επιδόσεις που σημειώθηκαν αποτελούν ορόσημο. Όπως για παράδειγμα τα 6,00 μ. που σημείωσε ο Εμμανουήλ Καραλής στο επί κοντώ και έγινε ο πρώτος Έλληνας που το καταφέρνει. Στις 25 Αυγούστου στο Diamond League της Σιλέσια, ο Καραλής έγινε ο 29ος αθλητής όλων των εποχών που ξεπερνά τα 6 μ. και φυσικά μπήκε στο πάνθεον των κορυφαίων αλτών του επί κοντώ σε όλο τον κόσμο!

Προηγουμένως μέσα στη χρονιά ο 25χρονος άλτης είχε βελτιώσει δύο ακόμη φορές το πανελλήνιο ρεκόρ στο επί κοντώ με τα 5,92 μ. στο Μπίντγκοζ και τα 5,93 μ. στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα Stοiximan στο Βόλο.

Το 2024 είχε ξεκινήσει με δύο πανελλήνια ρεκόρ στην χειμερινή περίοδο. Αυτά είχαν έρθει από τον Χαρίδημο Ξενιδάκη στα 800 μ. στο Βαλκανικό πρωτάθλημα που είχε γίνει στην Κωνσταντινούπολη και το δεύτερο από τον Αλέξανδρο Παπαμιχαήλ στα 5.000 μ. βάδην κατά τη διάρκεια του Πανελληνίου πρωταθλήματος στο ΣΕΦ. Ο Έλληνας βαδιστής έδωσε συνέχεια στις καλές εμφανίσεις και στην θερινή περίοδο. Τον Ιούνιο μαζί με την Παναγιώτα Τσινοπούλου κατάφεραν να σημειώσουν πανελλήνιο ρεκόρ στο νεοσύστατο αγώνισμα της μικτής μαραθώνιας σκυταλοδρομίας βάδην σε μίτινγκ που αγωνίστηκαν στο Δουβλίνο.

Η Πολυνίκη Εμμανουηλίδου μπορεί να συμμετείχε στις κορυφαίες διοργανώσεις της χρονιάς, ωστόσο ανήκει στην στην κατηγορία Κ23 και στη διάρκεια του έτους πέτυχε μια σειρά από σπουδαίες επιδόσεις. Καλύτερη όλων ήταν το 22.84 στα 200 μ. στο Ευρωπαϊκό της Ρώμης, επίδοση που αποτελεί πανελλήνιο ρεκόρ Γυναικών Κ23 και είναι η δεύτερη επίδοση όλων των εποχών στη χώρα μας στις γυναίκες.

Η κατηγορία Κ23 μπορεί το 2024 να μην είχε διοργάνωση όμως η παρουσία της έγινε αισθητή. Η Λάουρα Ζενέγια στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα Stοiximan που έγινε στο Βόλο έκανε την κούρσα της ζωής της στα 400 μ. με εμπόδια, ενώ η Αναστασία Ντραγκομίροβα κατέρριψε το εθνικό μας ρεκόρ στην συγκεκριμένη ηλικιακή κατηγορία στο έπταθλο.

Το μέλλον του ελληνικού στίβου έδωσε ένα δυνατό μήνυμα μέσα στο 2024. Πέρα από τα μετάλλια στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Κ18 στη Μπάνσκα Μπίστριτσα τα ρεκόρ στην συγκεκριμένη ηλικιακή κατηγορία σε χειμερινή και θερινή περίοδο ήταν συνολικά 15! Στη χειμερινή περίοδο η Νέλλυ Φλουτάκου και η Ιουλιάννα Ρούσσου έδωσαν το… μήνυμα για αυτό που θα ακολουθούσε! Στις διοργανώσεις του ανοικτού στίβου η σφαιροβολία είχε την τιμητική της. Την αρχή έκανε η Μαρία Ραφαηλίδου με τα 17,51 μ. στις Σέρρες με το ρεκόρ στην συνέχεια να περνά στα χέρια της Αναστασίας Ανδρεάδη με 17,76 μ. σε αγώνες στον Άγιο Κοσμά. Κορυφαία στιγμή ήταν όταν η Μαρία Ραφαηλίδου στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα Κ18 στην Πάτρα βελτίωσε τέσσερις (!) φορές το ρεκόρ στη σφαιροβολία με καλύτερη βολή στα 18,70 μέτρα.

Η Ιουλιάννα Ρούσσου συνέχισε τα ρεκόρ και το καλοκαίρι. Η πρωταθλήτρια των μεσαίων αποστάσεων βελτίωσε τα πανελλήνια ρεκόρ σε 800 μ. και 1.500 μ., ενώ στις μεγάλες αποστάσεις είχαμε ένα ακόμη ρεκόρ στα 2.000 μ. στιπλ από την Ιωάννα Σταματοπούλου. Στην κατηγορία Κ18 στους άνδρες ο Νίκος Κοσμόπουλος ήταν αυτός που κατάφερε να μπει στις λίστες με τα ρεκόρ καθώς με τους 6.804 βαθμούς βελτίωσε το ρεκόρ στο δέκαθλο.//Λ.



ertsports.gr