Με αυξημένο testing η επιστροφή των μαθητών στα θρανία, προκειμένου να ανακοπεί η εξάπλωση της «Όμικρον»

«Καυτό» θέμα συζήτησης τις τελευταίες ημέρες αποτελεί το άνοιγμα των σχολείων, με την «έκρηξη» των κρουσμάτων της «Όμικρον» να γίνεται εν μέσω διακοπών και σήμερα, Τρίτη, να λαμβάνονται οι αποφάσεις για το αν οι μαθητές θα επιστρέψουν στα θρανία κανονικά, στις 10 Ιανουαρίου, ή αν θα παραταθεί το διάστημα που θα μείνουν μακριά από αυτά, προκειμένου να ανακοπεί η διασπορά της νέας παραλλαγής του κορωνοϊού.

Η συνεδρίαση των ειδικών θα πραγματοποιηθεί σήμερα, ενώ χθες έγιναν δύο συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου, μία το πρωί και μία το απόγευμα, που αφορούσαν στην επιστροφή των μαθητών στις τάξεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Vradini.gr», η κυβέρνηση επιθυμεί το άνοιγμα των σχολείων να γίνει στις 10 Ιανουαρίου, ωστόσο, με αυξημένο testing. Ειδικότερα, στο «τραπέζι» βρίσκεται η πρόταση διενέργειας rapid και όχι self test, όπως γινόταν μέχρι πρότινος, κάθε 5 και όχι κάθε 7 ημέρες.

Σε περίπτωση που το μέτρο αυτό τεθεί σε εφαρμογή, rapid test θα είναι υποχρεωμένα να κάνουν όλα τα παιδία, είτε έχουν εμβολιαστεί είτε όχι. Επίσης, η καραντίνα ενός μαθητή που θα βρίσκεται θετικός στον κορωνοϊό θα είναι στις 5 ημέρες, χωρίς ωστόσο να έχει διευκρινιστεί αν το χρονικό αυτό διάστημα θα αλλάζει ανάλογα με το αν είναι εμβολιασμένος ή όχι.

Όσον αφορά στο κλείσιμο του τμήματος, θα εφαρμοστεί, πιθανότατα, το 30%+1 και όχι το 50%+1 που ισχύει τώρα. Δηλαδή, στο τμήμα θα μπαίνει λουκέτο εφόσον αρρωστήσουν λιγότεροι από τους μισούς μαθητές.

Πάντως, σύμφωνα με έρευνες, σε 81.000 τμήματα πανελλαδικά, μέχρι σήμερα έχει κλείσει μόλις το 0,02% που δείχνει ότι ο κορωνοϊός δεν μεταδίδει σε μεγάλο βαθμό στις τάξεις.

Κάπως έτσι λειτουργούν και τα περισσότερα σχολεία στην Ευρώπη, ενώ το σενάριο της τηλεκπαίδευσης έχει αποκλειστεί.

Την ίδια ώρα, οι ειδικοί προτείνουν οι μαθητές να γυρίσουν στα σχολεία στις 24 Ιανουαρίου, προκειμένου να έχει υπάρξει αποκλιμάκωση της «Όμικρον», η οποία θα γίνει μέσα στον μήνα, όπως τόνισε ο Γκίκας Μαγιορκίνης.

Συγκεκριμένα, ο επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 FM», δήλωσε:

«Το πιο πιθανό σενάριο λέει ότι θα δούμε την αποκλιμάκωση εντός του Ιανουαρίου. Το δεύτερο σενάριο, που έχει μια μικρότερη πιθανότητα, είναι αποκλιμάκωση μέχρι τέλος Φεβρουαρίου. Με βάση τα παραπάνω, πιστεύω ότι θα φθίνει σύντομα».

Υπέρ της παράτασης των διακοπών οι περισσότεροι ειδικοί

Υπέρ της παράτασης των σχολικών διακοπών τάχθηκαν ο Νίκος Καπραβέλος και ο Γιώργος Παυλάκης.

Ειδικότερα, ο διευθυντής στη Β’ ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου», μιλώντας στο Mega, τόνισε ότι τα σχολεία δεν πρέπει να ανοίξουν, ενώ πρότεινε να δοθεί μία μικρή παράταση, προκειμένου να δούμε τι επιπτώσεις έχει στη νοσηρότητα η έκρηξη κρουσμάτων, δεδομένου ότι δεν αντέχει άλλο το σύστημα υγείας στην Ελλάδα.

Παράλληλα, τόνισε ότι η υποχρεωτικότητα είναι μονόδρομος, διευκρινίζοντας ότι στη μονάδα του έχει μόνο ανεμβολίαστους και όχι εμβολιασμένους.

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Παυλάκης, μιλώντας στον ΑΝΤ1, έκανε λόγο για κορύφωση της πανδημίας τον Ιανουάριο, ενώ τάχθηκε κατά του ανοίγματος των σχολείων στις 10 Ιανουαρίου.

«Εγώ λέω να κοιτάξουμε το τσουνάμι που έχουμε μπροστά μας αυτή και την επόμενη εβδομάδα και να μην ονειρευόμαστε τι θα γίνει σε μερικούς μήνες», είπε χαρακτηριστικά.

Ενώ πρόσθεσε: «Δεν ενδιαφέρει και πολύ ο αριθμός των κρουσμάτων, είναι και πολλοί που κάνουν self test και δεν ανακοινώνονται κάπου ή είναι και test που βγαίνουν αρνητικά.

Όταν έχεις τόσο γρήγορο και σύγχρονο ιό, υπάρχει τσουνάμι, καθώς όλοι μολύνονται ο ένας από τον άλλον πολύ γρήγορα, ειδικά σε χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Ελλάδα, που δεν είναι θωρακισμένες με τα εμβόλια, έχουμε περίπου το 25% του πληθυσμού αθωράκιστο».

Υπέρ της παράτασης των διακοπών τάχθηκε και ο Νίκος Τζανάκης, που έκανε λόγο για μεγάλο αριθμό κρουσμάτων, προτείνοντας το άνοιγμα των σχολείων να γίνει στις 17 Ιανουαρίου.

Συγκεκριμένα, είπε: «Με το που θα ανοίξουν τα σχολεία θα προκαλέσουμε νοσήσεις των παιδιών. Αν ανοίξουν, θα είναι τόσο μεγάλη η διάδοση που όποια πρωτόκολλα και να βάλουμε θα αναγκαστούμε να τα κλείσουμε. Πρέπει να διασφαλίσουμε τη σωστή και ασφαλή λειτουργία των σχολείων».

Από τη μεριά της, η Ματίνα Παγώνη υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην ανοίξουν τα σχολεία στις 10 Ιανουαρίου, καθώς, όπως είπε, δεν είναι δυνατόν να μείνουν τα παιδιά κλεισμένα μέσα στα σπίτια.

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τόνισε ότι τα παιδιά θα έρχονται σε επαφή με φίλους, οι γονείς τους θα πηγαίνουν στη δουλειά, ενώ θα συνεχίσουν να γίνονται ιδιαίτερα μαθήματα στα σπίτια. Επίσης, δήλωσε ότι πουθενά σε όλο τον κόσμο δεν έκλεισαν σχολεία, λόγω του νέου πανδημικού κύματος της «Όμικρον».

vradini.gr



agrinio24.gr