Εύκολο / Προετοιμασία: περίπου 20΄

Υλικά για περίπου 600 γρ
300 γρ. ψωμί, χωρίς την κόρα, μουσκεμένο σε νερό και καλά στυμμένο με τα χέρια

80 γρ. αμύγδαλα λευκά

40 ml χυμός λεμονιού

2 κουτ. σούπας ξίδι της αρεσκείας μας

200 ml ελαιόλαδο

3 – 4 σκελίδες σκόρδου (ή κατά βούληση)

Διαδικασία

Βάζουμε στο μπλέντερ ή στο μούλτι τα αμύγδαλα και το σκόρδο και τα χτυπάμε καλά για περίπου 2 – 3 λεπτά, μέχρι να πολτοποιηθούν.

Προσθέτουμε το ψωμί, το λεμόνι, το ξίδι και συνεχίζουμε το χτύπημα, ρίχνοντας σταδιακά το ελαιόλαδο, για περίπου άλλα 2 – 3 λεπτά, μέχρι να γίνει μια λεία και ομοιογενής κρέμα.

Αν η σκορδαλιά γίνει λίγο πιο σφιχτή από όσο μας αρέσει, προσθέτουμε 1 – 2 κουτ. σούπας ζεστό νερό και συνεχίζουμε το χτύπημα, μέχρι να αποκτήσει την υφή που θέλουμε. Τη διατηρούμε σκεπασμένη στο ψυγείο, έως και 1 εβδομάδα.

Τη σερβίρουμε πλάι σε τηγανητά ψάρια και βραστά λαχανικά. Πολλοί συνηθίζουν να την τρώνε και με ψάρια σούπα.

kathimerini.gr



Πηγή