Ο σκύλος είναι ιδανική συντροφιά για μια μέρα στη θάλασσα, αρκεί να είστε κατάλληλα προετοιμασμένοι ώστε να αποφύγετε δυσάρεστα απρόοπτα.

Νομίζετε ότι ο σκύλος σας είναι δεινός κολυμβητής; Μην πάρετε όρκο γι’ αυτό. Το κολύμπι δεν είναι κάτι που όλοι οι σκύλοι γνωρίζουν ενστικτωδώς. Άλλες ράτσες (π.χ. λαμπραντόρ) είναι εκ φύσεως καλοί κολυμβητές και άλλες όχι (π.χ. pugs, corgis κ.λπ.).

Αν λοιπόν θέλετε να περάσετε ευχάριστες ώρες στη θάλασσα με τον σκύλο σας, πρέπει να τον εξοικειώσετε με το νερό από μικρή ηλικία. Και με τρόπο ασφαλή και ευχάριστο, συνιστά η κτηνίατρος Μαρία I. Σοφιανού. Αντιθέτως, όταν ο σκύλος δεν θέλει να μπει στη θάλασσα, είναι πολύ κακή ιδέα να προσπαθείτε να τον αναγκάσετε με το ζόρι.

Πρέπει επίσης να έχετε κατά νου ορισμένους κινδύνους που μπορεί να τον απειλήσουν κατά την παραμονή του στη θάλασσα. Οι σημαντικότεροι από αυτούς είναι οι εξής:

Θερμοπληξία

Ο σκύλος κουράζεται περισσότερο όταν τρέχει στην άμμο απ’ ό,τι στο γρασίδι ή στο χώμα του πάρκου. Αν ο σκύλος σας το παρακάνει, μπορεί να εξαντληθεί. Κάτω από τον καυτό ήλιο, η εξάντληση μπορεί γρήγορα να εξελιχθεί σε θανατηφόρο θερμοπληξία.

Για να προστατευθεί, ο σκύλος πρέπει να έχει συνεχώς στη διάθεσή του άφθονο καθαρό νερό  και σκιά. Σε περίπτωση που εμφανίσει έντονη ταχύπνοια (γρήγορη αναπνοή), δυσφορία και κατάπτωση πρέπει να τον μεταφέρετε αμέσως σε δροσερό περιβάλλον και να αναζητήσετε βοήθεια από έναν κτηνίατρο.

Άμμος

Μερικοί σκύλοι τρώνε επίτηδες άμμο όταν φθάνουν στην παραλία. Μπορεί, λ.χ., να γνωρίζουν έτσι τον κόσμο γύρω τους ή να έχουν κάποια διατροφική ανεπάρκεια. Άλλοι σκύλοι την καταπίνουν κατά λάθος, π.χ. καθώς παίζουν με το βρεγμένο μπαλάκι του τένις.

Και στις δύο περιπτώσεις μπορεί να υπάρξει πρόβλημα, αν ο σκύλος καταπιεί πολλή άμμο. Ο κίνδυνος είναι να υποστεί απόφραξη του εντέρου. Τα ύποπτα συμπτώματα είναι δυσκοιλιότητα, έμετος και πόνος στην κοιλιά. Η απόφραξη του εντέρου είναι επείγον κτηνιατρικό περιστατικό.

Ηλιακά εγκαύματα

Οι ράτσες με κοντό ή με λευκό τρίχωμα και ροζ αυτιά είναι πολύ ευάλωτες στον ήλιο. Γι’ αυτό κινδυνεύουν να εκδηλώσουν ηλιακό έγκαυμα αλλά και καρκίνο του δέρματος.

Τα πιο ευαίσθητα σημεία για έγκαυμα στον σκύλο είναι η κοιλιά, τα αυτιά, η μύτη και τα πέλματά τους (από την άμμο).

Φροντίστε λοιπόν κατά τις μεσημεριανές ώρες να κρατάτε τον σκύλο σας στη σκιά. Αν ο σκύλος σας είναι πολύ ανοικτόχρωμος, χρειάζεται και αντηλιακό προϊόν ειδικό  για σκύλους.

Θαλασσινό νερό

Το θαλασσινό νερό είναι επιβλαβές για το δέρμα και για το πεπτικό του σκύλου. Ωστόσο πολλοί σκύλοι πίνουν νερό από τη θάλασσα, αφού δεν αντιλαμβάνονται ότι είναι αλμυρό ή/και το θεωρούν παιχνίδι.

Οι πιο επικίνδυνες στιγμές για να γλύψει ο σκύλος νερό από τη θάλασσα είναι όταν μπαίνει και όταν βγαίνει από το νερό. Αν δείτε το σκυλάκι σας να κάνει κάτι τέτοιο, σταματήστε το αμέσως και δώστε του πόσιμο νερό. Η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας θαλασσινού νερού οδηγεί συνήθως στην εκδήλωση εμέτων.

Μετά το μπάνιο στη θάλασσα, εξ άλλου, να ξεπλένετε τον σκύλο σας πάντοτε με γλυκό νερό (μην ξεχνάτε τις πατούσες του). Ωστόσο το πλύσιμο με σαμπουάν ειδικό για σκυλιά πρέπει να περιορίζεται σε μία φορά την εβδομάδα, ακόμα και αν το σκυλί κάνει καθημερινά μπάνιο στη θάλασσα.

Αγκίστρια

Σε όλες τις παραλίες είναι πιθανό να συχνάζουν ψαράδες, οπότε πρέπει να έχετε το νου σας για πεταμένα αγκίστρια. «Κάθε καλοκαίρι, βλέπουμε πολλά σκυλιά με ένα αγκίστρι καρφωμένο στη μουσούδα, την πατούσα ή τη γλώσσα τους», λέει η κυρία Σοφιανού.

Ακόμα πιο σοβαρό, όμως, είναι όταν ο σκύλος καταπιεί το αγκίστρι. Η κατάποση του αγκιστριού μπορεί να προκαλέσει άσχημους τραυματισμούς στο στόμα, τον οισοφάγο ή το στομάχι του.

Ωτίτιδα

Το νερό που μπαίνει στα αυτιά του σκύλου στη διάρκεια της κολύμβησης είναι συχνό αίτιο ωτίτιδας. Ο κίνδυνος είναι ιδιαίτερα μεγάλος στις ράτσες με προδιάθεση στην ωτίτιδα (π.χ. cocker spaniels, poodles).

Φροντίστε μετά το μπάνιο να στεγνώνετε καλά το εσωτερικό των αυτιών του σκύλου σας, με πετσέτα και ήπιες κινήσεις, συνιστά η ειδικός.

Ψόφια ψάρια

Τα ψόφια ψάρια που έχουν ξεβραστεί στην παραλία μπορεί να περιέχουν επικίνδυνες τοξίνες ή να έχουν αλλοιωθεί. Μην αφήνετε ποτέ τον σκύλο σας να τρώει νεκρά ψάρια και γενικώς οτιδήποτε βρίσκει στην παραλία.

Μην τον αφήνετε επίσης να τρώει τροφές που προορίζονται για ανθρώπινη κατανάλωση (π.χ. πατατάκια, ξηρούς καρπούς) και ίσως του προσφέρουν άλλοι λουόμενοι. Κάτι τέτοιο μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση γαστρεντερικών διαταραχών.

Φύκια

Μην αφήνετε το σκύλο σας να τρώει ξερά φύκια από την παραλία. Και αυτό, διότι μπορεί να απορροφήσουν υγρά στο στομάχι του και να διογκωθούν, προκαλώντας επικίνδυνη απόφραξη του οργάνου ή/και του εντέρου.

Επιπλέον, ορισμένα είδη φυκιών (π.χ. κόκκινα φύκια, πρασινο-μπλέ φύκια) παράγουν τοξίνες που μπορεί να αποδειχθούν επικίνδυνες για τον σκύλο.

Αν ο σκύλος σας φάει πολλά φύκια, πρέπει να τον πάτε αμέσως στον κτηνίατρο. Το ίδιο και εάν παρουσιάσει ύποπτα συμπτώματα μετά από μια μέρα στη θάλασσα. Τέτοια συμπτώματα είναι ο έμετος, η διάρροια και η απώλεια όρεξης για φαγητό.

Ο σκύλος, η υγιεινή και η νομοθεσία

«Αυτό που όλοι πρέπει να γνωρίζουν είναι πως οι σκύλοι δεν ουρούν ούτε αφοδεύουν μέσα στο νερό», τονίζει η κυρία Σοφιανού. «Ενστικτωδώς θα αναζητήσουν μία γωνιά για να κάνουν την ανάγκη τους. Καλό είναι όμως οι ιδιοκτήτες να έχουν προνοήσει για τη βόλτα του σκύλου τους πριν από την προσέλευσή τους στην παραλία. Απαραίτητο είναι ακόμα να έχουν μαζί τους τα ειδικά σακουλάκια για τις ακαθαρσίες, για την περίπτωση ατυχήματος στην ακτή».

Οι ιδιοκτήτες των σκύλων πρέπει επίσης να παίρνουν πάντοτε μαζί τους το βιβλιάριο υγείας του ζώου. Σε αυτό αναγράφονται οι απαραίτητοι εμβολιασμοί και αποπαρασιτώσεις που έχει κάνει ο σκύλος. Έτσι αποδεικνύεται εύκολα ότι ο σκύλος δεν αποτελεί κίνδυνο μετάδοσης ζωοανθρωπονόσων.

Οι ζωοανθρωπονόσοι είναι ασθένειες που μεταδίδονται από τα ζώα στους ανθρώπους, όπως η λεπτοσπείρωση.

Μην παραλείψετε τέλος να πάρετε μαζί στη θάλασσα το λουράκι του σκύλου σας. Και αυτό διότι έστω και ένας λουόμενος να ενοχληθεί, πρέπει να κρατήσετε τον σκύλο δεμένο κοντά σας και μακριά από τη θάλασσα, σύμφωνα με  τη νομοθεσία. Σε διαφορετική περίπτωση μπορεί να σας επιβληθεί πρόστιμο.

agrinio24.eu