«Τις μαγείρευαν πολύ και η γιαγιά μου και η μαμά μου. Οι Τούρκοι τότε δεν έδιναν σημασία στα θαλασσινά, κυρίως οι Έλληνες τα έτρωγαν.», μας είπε η Θέμις Παπαδοπούλου, που μας έδωσε τη συνταγή.

Υλικά

Μερίδες: 4

1.200 γρ. σουπιές, καθαρισμένες
2 μεγάλα κρεμμύδια, τριμμένα
400 γρ. ντοματάκια κονσέρβας, τριμμένα
2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
2 κουτ. σούπας μαϊντανός, ψιλοκομμένος
400 γρ. ρύζι κίτρινο, μακρύκοκκο
1/2 κουτ. σούπας ζάχαρη
1/8 κουτ. γλυκού κανέλα, τριμμένη
130 ml ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
12 ντοματάκια τσέρι, για το γαρνίρισμα

Εκτέλεση

Για να φτιάξουμε τις σουπιές με ρύζι ξεκινάμε, ρίχνοντας σε μια κατσαρόλα τη ζάχαρη και τις σουπιές, καλύπτουμε με νερό και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 45 λεπτά ή μέχρι οι σουπιές να μαλακώσουν. Στραγγίζουμε και κρατάμε το νερό χωριστά.
Σε άλλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 3-4 λεπτά, μέχρι να μαραθεί.
Προσθέτουμε το σκόρδο, την ντομάτα και τον μαϊντανό και αφήνουμε να πάρουν μία βράση. Ρίχνουμε 1/2 φλιτζ. τσαγιού από το νερό όπου έβρασαν οι σουπιές και συνεχίζουμε το βράσιμο για 10 λεπτά.
Προσθέτουμε τις σουπιές, πασπαλίζουμε με την κανέλα, αλάτι και πιπέρι, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για 5-6 λεπτά.
Προσθέτουμε 2 1⁄2 φλιτζάνια από το νερό όπου έβρασαν οι σουπιές και το ρύζι και ανακατεύουμε. Σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε για 20 λεπτά ή μέχρι να γίνει το ρύζι.
Σερβίρουμε τις σουπιές με το ρύζι και διακοσμούμε με τα ντοματάκια.



Πηγή