400 γρ. φράουλες, χωρίς τα κοτσάνια τους

1- 2 κ. γλ. χυμό λεμονιού

600 ml κρέμα γάλακτος

300 ml πλήρες γάλα

150 γρ. ζάχαρη άχνη

5 κρόκοι αυγών

2 κ. γλ. εκχύλισμα βανίλιας

Εκτέλεση:

Βάλτε τις φράουλες στο μούλτι ή στο μπλέντερ. Χτυπήστε σε πουρέ και προσθέστε το χυμό λεμονιού ανάλογα με τη γεύση -αν οι φράουλες είναι αρκετά ξινές, θα χρειαστείτε μόνο λίγη ποσότητα.

Ζεστάνετε την κρέμα γάλακτος και το γάλα σε μια κατσαρόλα μέχρι να αχνίσουν, όχι να βράσουν.

Χτυπήστε τη ζάχαρη και τους κρόκους αυγών σε ένα μπολ για ένα ή δύο λεπτά μέχρι να γίνουν ανοιχτόχρωμοι κίτρινοι. Ρίξτε σιγά σιγά το ζεστό μείγμα κρέμας στα αυγά, χτυπώντας με το σύρμα καθώς το κάνετε. Μόλις ενσωματωθεί πλήρως, σουρώστε το μείγμα μέσα από ένα κόσκινο και ρίξτε το πάλι στην κατσαρόλα.

Μαγειρέψτε απαλά σε χαμηλή- μέτρια φωτιά μέχρι να πήξει ελαφρώς. Προσέξτε να μην το παραψήσετε γιατί τα αυγά θα γίνουν σαν ομελέτα. Μεταφέρετε σε ένα μπολ, σκεπάστε και αφήστε το να κρυώσει για 10 λεπτά. Στη συνέχεια παγώστε το για 1 ώρα.

Ανακατέψτε τον πουρέ φράουλας και τη βανίλια μέσα στην κρύα κρέμα. Δοκιμάστε για να δείτε αν χρειάζεται λίγο περισσότερο λεμόνι ή βανίλια.

Καταψύξτε το παγωτό σε μια παγωτομηχανή ή σε ένα δοχείο στην κατάψυξη. Αν δεν έχετε παγωτομηχανή, καταψύξτε για 4 ώρες, χτυπώντας δυνατά με σύρμα ή αναμειγνύοντας στο μούλτι κάθε ώρα για να απομακρύνετε τυχόν κρυστάλλους πάγου.



Πηγή