O Γιάννης Σερέτης γράφει για την επίδραση της «Ομικρον» στη Superleague Interwetten, τα αυξανόμενα κρούσματα, τον «μπελά-κόφτη» του Νations League και τον παραλογισμό που θα ζήσουμε αν δεν αλλάξει το πρωτόκολλο για την αναβολή των αγώνων.

Nα, λοιπόν, που σε πανευρωπαϊκό επίπεδο το ποδόσφαιρο μπαίνει και πάλι υπό την «επιτήρηση» του κορονοϊού, λόγω της μετάλλαξης «Ομικρον». Μιας μετάλλαξης, η οποία, όπως έχουν παρατηρήσει health analysts στο εξωτερικό, αναμένεται να «γεννήσει» εκατομμύρια κρούσματα παγκοσμίως, όμως βάσει των επιστημονικών επισημάνσεων ευτυχώς δεν πρόκειται να προκαλέσει τόσους θανάτους ή να στείλει στις ΜΕΘ τόσους ανθρώπους όσους η «Δέλτα». Δυο οι λόγοι σύμφωνα με τους ειδικούς: α) ο εμβολιασμός μεγάλου ποσοστού των πληθυσμών β) η «αδυναμία» της «Ομικρον» να προσβάλλει τόσο εύκολα τα ζωτικά όργανα, παρότι εισβάλλει πολύ πιο εύκολα στους αεραγωγούς του σώματος και μεταδίδεται επίσης πιο εύκολα από τη «Δέλτα». Με δυο λόγια: πιο μολυσματική, πιο εύκολα μεταδιδόμενη, λιγότερο θανατηφόρα.

Συνολικά 37 κρούσματα παικτών σε τρεις ομάδες μέσα σε μία μέρα, 54 απόντες από την προσεχή αγωνιστική της Superleague 1

Δεν χρειάζεται να παραθέσουμε δεκάδες παραδείγματα σε όλη την ποδοσφαιρική Ευρώπη για να τεκμηριώσουμε ότι πλέον οι συνθήκες διεξαγωγής των πρωταθλημάτων αλλάζουν. Ολα διαφοροποιούνται, ειδικά τον Ιανουάριο, κατά του οποίου τη διάρκεια οι ομάδες καλούνται να διαχειριστούν τις απουσίες λόγω Κόπα Αφρικα + τις απουσίες και τα προβλήματα που δημιουργεί την καθημερινή εκγύμναση ο κορονοϊός. Ας αναφέρουμε μόνο τρία χαρακτηριστικά παραδείγματα.

Το σενάριο της αναβολής και ο «κόφτης» του Nations League

Είναι σαφές πως τα κρούσματα δεν πρόκειται να μειωθούν στο εγγύς μέλλον. Ολοένα και θα αυξάνονται! Οι ομάδες θα καλούνται να παίζουν χωρίς αρκετούς βασικούς παίκτες τους και ασφαλώς πιο ευνοημένες θα είναι εκείνες οι οποίες θα έχουν τις περισσότερες και πιο αξιόπιστες διαθέσιμες εναλλακτικές λύσεις. Εκείνες που θα έχουν το μεγαλύτερο και πιο ποιοτικό «βάθος». Μας αρέσει αυτό το πρωτάθλημα; Το ζήσαμε εν μέρει και πέρυσι. Οχι, όμως, με τόσο πολλά κρούσματα! Οχι με… «μισές» ομάδες. Με πολύ λιγότερες απώλειες. Ηδη μετράμε 54 απουσίες παικτών από την 16η αγωνιστική που θα διεξαχθεί την Τρίτη και την Τετάρτη (4-5/1), οι οποίες αναμένεται να αυξηθούν τις δύο επόμενες μέρες. Μήπως θα έπρεπε να το ξανασκεφτούν οι παράγοντες των ομάδων;

Ηδη η Basket League στην οποία τα κρούσματα είναι ποσοστιαία περισσότερα (και ασφαλώς είναι διαφορετικές οι αναλογίες με ρόστερ 14-15 παικτών σε μια ομάδα μπάσκετ αν οι 7-8 έχουν προσβληθεί από κορονοϊό) ανέβαλε τις δυο πρώτες αγωνιστικές του 2022. Μήπως θα έπρεπε να αναβληθούν αντιστοίχως και οι αγωνιστικές της Superleague 1 μέχρι τις 15 Ιανουαρίου για να αποφευχθεί η διασπορά, τώρα που «βράζει ο τόπος»; Nαι, θα έπρεπε. Αλλά σ’ αυτή την περίπτωση πότε θα τελειώσει το πρωτάθλημα; Σοβαρό πρόβλημα δεν θα προέκυπτε (είναι χρονιά Παγκοσμίου Κυπέλλου, το οποίο θα διεξαχθεί το χειμώνα στο Κατάρ) αν δεν υπήρχε το Nations League με τέσσερα παιχνίδια της Εθνικής Ελλάδας (και όλων των ευρωπαϊκών εθνικών ομάδων), από 2-12 Ιουνίου!

Ασφαλώς δεν είναι προτιμότερο να γίνεται χαμός παντού (και στις ομάδες, που είναι μικρο-κοινωνίες), να παίζουν κάποιοι χωρίς επτά – οκτώ παίκτες από το να προστατευτούν άπαντες περισσότερο αυτές τις 15 μέρες, να αναρρώσουν όσοι έχουν προσβληθεί και να γίνει μια καινούρια εκκίνηση από τις 15-20 Ιανουαρίου και μετά: αυτό θα ήταν ένα καλό σενάριο. Ομως το πρόγραμμα δεν το επιτρέπει! Είναι πολύ «σφιχτό», με εμβόλιμες αγωνιστικές μεσοβδόμαδα, ευρωπαϊκές υποχρεώσεις Ολυμπιακού – ΠΑΟΚ (τουλάχιστον από δυο παιχνίδια έκαστος) και παιχνίδια Κυπέλλου.

Με το ισχύον πρωτόκολλο είναι σχεδόν απίθανο να αναβληθεί παιχνίδι

Σε κάθε περίπτωση, αυτό το οποίο θα πρέπει να επανεξετάσει η Superleague 1 είναι το πρωτόκολλό της. Είναι απίθανο, σχεδόν αδιανόητο, να έχει το ίδιο πρωτόκολλο τον Σεπτέμβριο με 2.000 κρούσματα καθημερινά κατά μέσο όσο και τον Ιανουάριο με 30.000 κρούσματα κάθε μέρα! Με το ισχύον πρωτόκολλο πρέπει να… διαλυθεί μια ομάδα προκειμένου να αναβληθεί ένα ματς: δηλαδή να έχει τουλάχιστον επτά κρούσματα στο τελευταίο πριν από τον αγώνα της τεστ, το οποίο συνήθως γίνεται μία ημέρα πριν από κάθε ματς. Σπάνιο!

Για να το κάνουμε «πενηνταράκια»: Ο ΠΑΣ Γιάννινα που έχει οκτώ κρούσματα, αν βγάλει αύριο επιπλέον έξι και έχει συνολικά -14 παίκτες, πρέπει να παίξει κανονικά εναντίον του Ιωνικού! Για να αναβληθεί το ματς θα πρέπει να έχει -7 στο τελευταίο τεστ!

Συνεπώς, εκτός από τα σωστά «επιπρόσθετα» που αποφάσισε πρόσφατα η Λίγκα (αναβολή αγώνα αν οι δυο βασικοί τερματοφύλακες έχουν προσβληθεί από κορονοϊό ή αν στο τελευταίο τεστ βρεθούν θετικοί +6 παίκτες και ο προπονητής), καλείται άμεσα να επανεξετάσει συνολικά το πρωτόκολλό της ως προς τις προϋποθέσεις για αναβολή αγώνων. Σε διαφορετική περίπτωση, οδεύουμε ολοταχώς προς πρωτάθλημα – «έκτρωμα» στον β΄γύρο, ίσως και στα play offs αν η «Ομικρον» φτάσει μέχρι το «Ωμέγα» της σεζόν.

Αντί επιλόγου, σημειώνουμε τα κρούσματα μέχρι σήμερα (μόνο σε παίκτες!) ενόψει της προσεχούς αγωνιστικής (Τρίτη – Τετάρτη), πάντα σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των ΠΑΕ…

ΠΑΣ Γιάννινα – Ιωνικός 8-2
Αστέρας – ΟΦΗ 5-5
Ατρόμητος – Βόλος 6-5
Λαμία – ΑΕΚ 0-3
Απόλλων – Ολυμπιακός 5-0*
ΠΑΟΚ – Παναιτωλικός 4-3
Παναθηναϊκός – Αρης 2-6

* Κουντέ και Γκάρι Ροντρίγκες έχουν προσβληθεί από κορονοϊό, αλλά έχουν ενσωματωθεί στις εθνικές ομάδες τους ενόψει Κόπα Αφρικα.



agrinio24.gr