«Δυσμενή διάκριση» εις βάρος της Huawei καταγγέλλει ο απεσταλμένος της Κίνας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όσον αφορά τα προγράμματα για ασύρματες τεχνολογίες 5G (5ης γενιάς) της κινεζικής εταιρείας τεχνολογίας, κάτι που μπορεί να έχει «σοβαρές συνέπειες», όπως προειδοποίησε σε συνέντευξη που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Financial Times.

Ο μόνιμος αντιπρόσωπος του Πεκίνου στην Ε.Ε., Ζιανγκ Μινγκ, τόνισε πως κάθε προσπάθεια που θα αποσκοπούσε να μειώσει τη συμμετοχή της κινεζικής τεχνολογίας σε μελλοντικά ευρωπαϊκά προγράμματα για τα ασύρματα δίκτυα υψηλής ταχύτητας 5ης γενιάς, θα είχε «σοβαρές συνέπειες» στην παγκόσμια οικονομική και επιστημονική συνεργασία.

«Σήμερα δεν φείδονται καμίας προσπάθειας προκειμένου να επινοήσουν μια ιστορία ασφάλειας για τη Huawei», εκτίμησε ο Ζιανγκ. «Δεν νομίζω πως αυτή η ιστορία έχει οποιαδήποτε σχέση με την ασφάλεια», πρόσθεσε, σύμφωνα με όσα αναδημοσιεύει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η τεχνολογία πέμπτης γενιάς ή 5G είναι απαραίτητη για την πρόοδο των αυτόνομων αυτοκινήτων και άλλων συνδεδεμένων αντικειμένων.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο κινεζικός γίγαντας των τηλεπικοινωνιών είναι απαραίτητος, επειδή θεωρείται πιο αποδοτικός και πιο καινοτόμος από τους ανταγωνιστές του. Όμως, για τα εξαρτήματα της Huawei υπάρχουν υποψίες ότι θα μπορούσαν να επιτρέψουν στις κινεζικές υπηρεσίες πληροφοριών να κατασκοπεύσουν τις επικοινωνίες των χωρών που χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες της.

Η Huawei θεωρείται ύποπτη ότι θέτει πρόβλημα εθνικής ασφαλείας σε πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία και η Ιαπωνία, οι οποίες απαγόρευσαν στην κινεζική εταιρεία να κατασκευάσει ένα δίκτυο ίντερνετ υψηλής ταχύτητας 5G. Από την πλευρά τους, πολλές ευρωπαϊκές χώρες εξακολουθούν να εξετάζουν το θέμα.

Η βρετανική κυβέρνηση έχει εκφράσει ήδη τη «ζωηρή ανησυχία» της για το θέμα, ενώ η ιστορική εταιρία τηλεπικοινωνιών BT αποφάσισε να διακόψει τις γέφυρες με την κινεζική κατασκευάστρια εταιρία.

Την περασμένη Τετάρτη, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν έκανε επίσης λόγο για «κινδύνους» αναφορικά με τη θέση της κινεζικής Huawei στην ανάπτυξη των 5G.Πηγή