Συμβουλές περιποίησης για τις γυναίκες με καρκίνο του μαστού

Οι χημειοθεραπείες είναι μια αρκετά επίπονη φυσική και συναισθηματική διαδικασία, στην οποία πρέπει να υποβληθούν οι περισσότερες γυναίκες με καρκίνο του μαστού. Ωστόσο, μικρές συμβουλές μπορεί να φανούν πανάκεια για τις προσωρινές αλλαγές στο σώμα και την ψυχολογία μιας γυναίκας, κατά τη διάρκεια της περιπέτειας της.

Εάν είστε γυναίκα με καρκίνο του μαστού, πρέπει να γνωρίζετε πως ο τίτλος αυτός είναι σχεδόν πάντα προσωρινός οπότε υπάρχουν πολλές μικρές καθημερινές λύσεις, που θα σας κάνουν να διώξετε μακριά την αρνητική ψυχολογία, η οποία συνοδεύει το σύνολο των θεραπειών στις οποίες καλείστε να υποβληθείτε. Η πιο μεγάλη υπόθεση είναι να συνεχίσετε να βλέπετε τον εαυτό σας ως γυναίκα και όχι ως ασθενή.

Μικρές συμβουλές καθημερινής φροντίδας και περιποίησης του σώματος και του εαυτού σας μπορούν να προσδώσουν άλλον αέρα στην καθημερινότητα και τις ψυχολογικές μεταπτώσεις που διαδέχονται τις χημειοθεραπείες.

Γίνετε προστάτριες των νυχιών σας

Τα νύχια γίνονται ιδιαίτερα ευαίσθητα κι εύθραυστα κατά τη διάρκεια των χημειοθεραπειών. Οι πιο γνωστές παρενέργειες είναι ότι αφυδατώνονται πιο εύκολα, γίνονται κίτρινα και αποκτούν περισσότερες παρανυχίδες. Όλα τα παραπάνω κάνουν τα νύχια σας να σπάνε πιο εύκολα.

Πολύτιμες συμβουλές για πιο υγιή νύχια

1.  Αγοράστε μια ενυδατική κρέμα για τα χέρια σας με δράση ενάντια στα πετσάκια και τις παρανυχίδες, βάζοντάς τη στη βάση των νυχιών σας. «Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ακόμη και την ενυδατική σας για το πρόσωπο γι΄αυτόν τον σκοπό», αναφέρει η κοσμετολόγος, Linda Whitehurst.

2.  Κρατήστε τα νύχια σας πολύ κοντά.

3.  Να φοράτε πάντα προστατευτικά γάντια ενώ κάνετε δουλειές σπιτιού, όπως κατά την κηπουρική ή στο πλύσιμο των πιάτων.

4.  Μην τρώτε τα νύχια ή τις παρανυχίδες σας, κυρίως του χεριού από την πλευρά που έχει διαγνωστεί ο καρκίνος. Θα μπορούσε να αποτελέσει αιτία για μόλυνση οπότε καλύτερα να το αποφύγετε.

5.  Να αποφεύγετε το μανικιούρ από ειδικούς, αλλά αν το χρειαστείτε για κάποια περίσταση, καλύτερα να έχετε μαζί σας δικά σας εργαλεία περιποίησης.

6.  Μη χρησιμοποιείτε ακρυλικές μεθόδους, καθώς γίνεστε πιο επιρρεπείς στα βακτήρια. Γενικά, να επιλέγετε μη τοξικά βερνίκια νυχιών, τα οποία θα σας απομακρύνουν από πιθανούς κινδύνους.

Η προστασία των μαλλιών είναι ίσως, η μεγαλύτερη αποστολή σας

Δεν είναι σίγουρο ότι όλες οι χημειοθεραπείες θα προκαλέσουν την πτώση στα μαλλιά σας. Ενδέχεται απλώς η τρίχα του μαλλιού σας να γίνει πιο λεπτή ή να έχετε σταδιακή απώλεια των μαλλιών σας. Η τριχόπτωση ξεκινά συνήθως, δύο ή τρεις εβδομάδες μετά την πρώτη χημειοθεραπεία ενώ η δυναμική επιστροφή των μαλλιών σας γίνεται συνήθως οκτώ εβδομάδες μετά την τελευταία σας θεραπεία. Η τρίχα δεν είναι ακριβώς όπως ήταν πριν τις χημειοθεραπείες, γίνεται πιο σγουρή ή λεπτή από τα κανονικά σας μαλλιά. Η φθορά μπορεί να σημειωθεί επίσης, στις βλεφαρίδες, τα φρύδια και στις τρίχες των χεριών και των ποδιών σας.

Ως ασπίδα προστασίας των μαλλιών σας μπορούν να αποδειχθούν τα παρακάτω:

1.  Να χρησιμοποιείτε ήπια σαμπουάν και conditioner με απαλή σύνθεση.

2.  Να χρησιμοποιείτε πάντα μαλακή πετσέτα για να σκουπίζετε τα μαλλιά σας.

3.  Μπορείτε να αγοράσετε μια περούκα,η οποία θα είναι πολύ κοντά στην ποιότητα και το χρώμα των μαλλιών σας. Καλό θα ήταν μάλιστα, να αγοράσετε δύο για να φοράτε τη μία όταν η άλλη πρέπει να καθαριστεί.

4.  Θα μπορούσατε να κόψετε ή καλύτερα να ξυρίσετε τα μαλλιά σας με ξυριστική μηχανή για να μην ερεθίσετε το τριχωτό της κεφαλής σας.

5.  Προστατεύστε το δέρμα και το κεφάλι σας, φορώντας καπέλο ή χρησιμοποιώντας αντιηλιακό με υψηλή προστασία.

6.  Φορέστε καπέλο ή κασκόλ κατά τις εξόδους σας, για προστασία από το κρύο κατά τους χειμερινούς κυρίως μήνες.

7.  Μπορείτε να φοράτε επίσης, ένα μαλακό μαντίλι όταν ξαπλώνετε για ύπνο.

Τα καινούρια σας μαλλιά θα είναι εύθραυστα γι’ αυτό καλύτερα να αποφύγετε τις βαφές και το συχνό κομμωτήριο τους πρώτους μήνες. Εάν διατηρήσετε μάλιστα, τα μαλλιά σας κοντά, δεν θα σπάνε το ίδιο εύκολα.

Κάντε το δέρμα σας πιο δυνατό από ποτέ

Κατά τις ακτινοβολίες και τις χημειοθεραπείες, το δέρμα σας έχει την τάση για κνησμό ενώ γίνεται ιδιαίτερα ξηρό κι ευαίσθητο.

Τι μπορείτε να κάνετε για να επιτύχετε την προστασία του:

1.  Να χρησιμοποιείτε λοσιόν και κρέμες.

2.  Να προτιμάτε ήπια σαπούνια με απαλή σύνθεση.

3.  Μη χρησιμοποιείτε αντιγηραντικά προϊόντα. Περιέχουν ρετινόλη που μπορεί να ερεθίσει εύκολα το δέρμα.

4.  Εάν φοράτε makeup, να το αφαιρείτε απαλά, αποφεύγοντας τις πετσέτες προσώπου.

5.  Να αποφεύγετε τον ήλιο.

6.  Πάντα να φοράτε αντιηλιακό και προστατευτικό χειλιών όταν βρίσκεστε έξω.

7.  Καλό θα ήταν να μην κάνετε σολάριουμ.

8.  Είναι προτιμότερο να περιορίσετε τα καθημερινά ντους, ενώ θα πρέπει να αποφεύγετε το πολύ ζεστό νερό στο μπάνιο σας.

Αυτά είναι μερικά μόνο tips που θα σας κάνουν να νιώσετε και πάλι δυνατές και καλά με το σώμα και τον εαυτό σας αν δεν το κάνετε φυσικά, ήδη. Και να θυμάστε πρώτα απ΄ όλα πως είστε γυναίκα κι όχι ασθενής!

agrinio24.gr