Η «Βραδυνή της Κυριακής» παρουσιάζει βήμα – βήμα τη διαδικασία που θα προβλέπει η κοινή απόφαση των υπουργών Δικαιοσύνης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, για όσα ζευγάρια επιθυμούν να τραβήξουν χωριστούς δρόμους χωρίς δικαστήρια, χρονοτριβή, ταλαιπωρία και έξοδα, και η οποία πρόκειται να υπογραφεί και να τεθεί σε ισχύ μέσα στο επόμενο δίμηνο

Αναδημοσίευση από τη «Βραδυνή της Κυριακής»

Του Φάνη Καραμπατσάκη

Μέσα σε μόλις 10 ημέρες θα μπορεί ένα ανδρόγυνο να λύνει το γάμο του συναινετικά μέσω μίας εφαρμογής στην πλατφόρμα gov.gr χωρίς να χρειάζεται δικαστήριο ή άλλες γραφειοκρατικές, χρονοβόρες και κοστοβόρες διαδικασίες. Ολόκληρη η διαδικασία θα πραγματοποιείται μέσω μίας εφαρμογής στο διαδίκτυο με μία απλή συμμετοχή πληρεξούσιου δικηγόρου που θα την εκκινεί στην ενιαία πύλη gov.gr.

Συγκεκριμένα, θα την ξεκινά ένας εκ των δύο δικηγόρων που θα συνδέεται στην εφαρμογή μέσω των επαγγελματικών κωδικών του (PORTAL OLOMELEIA) και θα επιλέγει τη «δημιουργία νέας υπόθεσης». Εν συνεχεία, θα καταχωρεί τη ληξιαρχική πράξη γάμου, τον τόμο, το έτος, τον κωδικό Ληξιαρχείου που την εξέδωσε και το επώνυμο ενός εκ των δύο συζύγων. Εναλλακτικά δίνεται η δυνατότητα να καταχωρεί το ΑΦΜ ή το ΑΜΚΑ ενός εκ των δύο, μαζί με το επώνυμο.

Μετά την εκκίνηση της διαδικασίας η εφαρμογή ανακτά αυτόματα, μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, τα στοιχεία του ανδρόγυνου από το Μητρώο Πολιτών (ονοματεπώνυμα, ΑΦΜ, ΑΜΚΑ), το είδος του γάμου όπως προκύπτει από την αυτόματη λήψη της ενεργής ληξιαρχικής πράξης και τον αριθμό των τέκνων που τυχόν έχουν οι σύζυγοι, καθώς και τα στοιχεία αυτών μέσω αυτόματης λήψης πιστοποιητικού οικογενειακής κατάστασης. Πρέπει να σημειωθεί ότι αν τα παραπάνω στοιχεία δεν έχουν καταχωρηθεί ή είναι λανθασμένα, τότε η διαδικασία δεν προχωρά.

Στη συνέχεια, ο δικηγόρος καταχωρεί υποχρεωτικά στην εφαρμογή το τελικό σχέδιο του ιδιωτικού συμφωνητικού σε σχετικό πεδίο της εφαρμογής, τα στοιχεία του συμβολαιογράφου από τη σχετική λίστα που θα ανοίξει, καθώς, επίσης, το ΑΦΜ και την ηλεκτρονική διεύθυνση του αντίδικου δικηγόρου. Αφού συμβούν και αυτά, τότε ο δικηγόρος που έχει εκκινήσει τη διαδικασία είτε αποθηκεύει προσωρινά την υπόθεση είτε προχωρά σε οριστική υποβολή της αίτησης.

Για την έναρξη της διαδικασίας ενημερώνονται αυτόματα μέσω e-mail όλοι οι εμπλεκόμενοι, δηλαδή το ανδρόγυνο, ο συμβολαιογράφος και ο έτερος δικηγόρος, ο οποίος καλείται να εισέλθει στην εφαρμογή και να επιβεβαιώσει τα στοιχεία που έχουν υποβληθεί. Υπάρχει, δε, η δυνατότητα ακύρωσης από οποιονδήποτε εμπλεκόμενο, εισάγοντας υποχρεωτικά το λόγο ακύρωσης, οπότε πάλι αποστέλλεται ηλεκτρονική ενημέρωση σε όλα τα μέρη.

Σε επόμενο στάδιο, οι σύζυγοι εισέρχονται στην εφαρμογή μέσω κωδικών TAXISNET και λαμβάνουν γνώση του εγκεκριμένου από αμφότερους τους δικηγόρους σχεδίου ιδιωτικού συμφωνητικού, το οποίο πρέπει να εγκρίνουν ή να απορρίψουν. Μόλις εγκριθεί και από τους δύο, αποστέλλεται ακόμη μία ηλεκτρονική ενημέρωση προς όλους τους εμπλεκόμενους και σηματοδοτείται η εκκίνησης της δεκαήμερης προθεσμίας για την έκδοση του συναινετικού διαζυγίου, κατά την οποία θα υπάρχει πάλι δυνατότητα ακύρωσης από κάποιον εφόσον αναφέρει το λόγο. Μετά την πάροδο των 10 ημερών ολοκληρώνεται η διαδικασία, οπότε δεν υπάρχει καμία δυνατότητα υπαναχώρησης παρά μόνον μέσω του συμβολαιογράφου.

Εφόσον όλα προχωρήσουν χωρίς αντιρρήσεις, ο αρμόδιος συμβολαιογράφος μπαίνει στο σύστημα μέσω κωδικών TAXISNET και επεξεργάζεται το τελικό συμβολαιογραφικό έγγραφο λύσεως γάμου, που δύναται να κατεβάσει σε ψηφιακή μορφή. Τη συμβολαιογραφική πράξη υπογράφουν διά ζώσης και ιδιοχείρως οι σύζυγοι ή αλλιώς με ισοδύναμη ηλεκτρονική υπογραφή εκτός εφαρμογής. Ακολούθως, ο συμβολαιογράφος εισέρχεται πάλι στο σύστημα και οριστικοποιεί το διαζύγιο, επιλέγοντας και επιβεβαιώνοντας την επιλογή του και εισάγοντας τον αριθμό της συμβολαιογραφικής πράξης και την ημερομηνία σύνταξής της.

Σε αυτό το στάδιο δεν υπάρχει δυνατότητα ακύρωσης, μπορεί όμως να τροποποιήσει το κείμενο αν αυτό συμφωνήθηκε κατά την υπογραφή. Με την ολοκλήρωση όλης της διαδικασίας το σύστημα αποστέλλει την τελική πράξη στη θυρίδα των δύο πολιτών μέσω του gov.gr, ενώ αν πρόκειται για θρησκευτικό γάμο, τότε οι σύζυγοι ενημερώνονται ηλεκτρονικά ώστε να προβούν και σε Πνευματική Λύση. Και αυτό το πεδίο έχει συμπληρωθεί από τον συμβολαιογράφο νωρίτερα, με τα σχετικά στοιχεία (Μητρόπολη κ.λπ.). Αφού δοθεί ένας μοναδικός κωδικός μπορούν οι σύζυγοι ή οι δικηγόροι να επικοινωνήσουν με τον αρμόδιο ληξίαρχο αν αυτό χρειαστεί.

Μέχρι τώρα μιλούσαμε για διαδικασία έως 1 έτος

«Με τη νέα διαδικασία εξοικονομείται χρόνος, αφού με την προηγούμενη μιλούσαμε για 8-12 μήνες (έγγραφα, δίκη, απόφαση)», εξηγεί στη «ΒτΚ» η δικηγόρος Κατερίνα Ζαγγανά. «Αποφεύγεται η ταλαιπωρία, αλλά και τα κόστη, πλέον, περιορίζονται, χωρίς βέβαια να σημαίνει ότι δεν απαιτείται δικηγόρος. Το σημαντικό είναι ότι για ένα ζευγάρι που έχει πάρει την απόφαση να χωρίσει, κλείνει, πλέον, η υπόθεση του διαζυγίου χωρίς ψυχοφθόρες δικαστικές διαμάχες, και με σημαντικό οικονομικό όφελος. Στην περίπτωση, βέβαι,α που αυτά δεν είναι λυμένα η κλασική διαδικασία είναι μόνο μέσω δικαστηρίων, με την κλασική σε όλους διαδικασία, που μπορεί να πάρει και 10 έτη μέσω αγωγών, εφέσεων και αναιρέσεων, για να λυθεί ο γάμος, να μοιραστούν τα κοινά αποκτήματα, αλλά και η διατροφή των παιδιών».

vradini.gr



agrinio24.gr