Χθες βράδυ στις 22.16, σημειώθηκε η ισχυρότερη δόνηση της έως τώρα σεισμικής ακολουθίας στην περιοχή των Κυκλάδων, 5.3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, κλείνοντας έτσι τη μικρή χαραμάδα αισιοδοξίας.
«Παραμένουμε στο σενάριο της σμηνοσειράς, ότι δηλαδή για αρκετές εβδομάδες ακόμα θα έχουμε αρκετούς σεισμούς της τάξεως του 5. Θα πρέπει μετά να φθίνει το φαινόμενο τουλάχιστον για μια εβδομάδα για να πούμε ότι μπήκαμε σε ύφεση», λέει ο καθηγητής σεισμολογίας Γιώργος Καβύρης, στο MEGA.
Ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμιος Λέκκας, αναφέρθηκε και στο πιο ακραίο σενάριο της σεισμικής ακολουθίας, ενώ ο καθηγητής φυσικών καταστροφών, Κωνσταντίνος Συνολάκης, έριξε τα «καρφιά» του για κάποιους σεισμολόγους, κάνοντας λόγο για επιπολαιότητα.
Οι επιστήμονες προσπαθούν να αποκρυπτογραφήσουν το σμήνος των σεισμών που σε καθημερινή βάση χτυπούν στο ίδιο ακριβώς σημείο και σε παρεμφερές εστιακό βάθος.
Τοποθετούν στον βυθό της Καλντέρας δύο σεισμογράφους, οι οποίοι θα παραμείνουν εκεί για μία εβδομάδα. Την ίδια στιγμή, ανέλκυσαν άλλους δύο.
Στο επίκεντρο της έρευνας και το ηφαίστειο της Νέας Καμένης.
Λιγοστοί οι κάτοικοι
Στο νησί βρίσκονται και επιστήμονες από τη Γερμανία, ενώ όσοι κάτοικοι απέμειναν συμμετείχαν σε λιτανεία και προσευχήθηκαν να σταματήσουν οι σεισμοί.
Τα σχολεία σε Σαντορίνη, Αμοργό, Ίο και Ανάφη θα παραμείνουν κλειστά όλη την εβδομάδα.
Στη Σαντορίνη έχει μεταβεί και ο υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.
Παραιτήθηκε από την Επιτροπή Σεισμικού Κινδύνου ο Τσελέντης
Την ίδια στιγμή, ο Άκης Τσελέντης γνωστοποίησε με ανάρτησή του στο Facebook ότι παραιτήθηκε από την Επιτροπή Σεισμικού Κινδύνου καταγγέλλοντας ότι σε αυτήν συμμετέχουν επιπλέον μέλη χωρίς ΦΕΚ κάνοντας λόγο για πολιτικές παρεμβάσεις.
Ειδικότερα, ο κ. Τσελέντης αναφέρει ότι στην εν λόγω Επιτροπή στην οποία συμμετέχουν επιστήμονες που εκπροσωπούν τους φορείς τους με ΦΕΚ, πλέον συμμετέχουν και άλλα μέλη με απόφαση της πολιτικής ηγεσίας.
«(…) Σας υποβάλω την παραίτησή μου από την Εθνική Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου, δια τον λόγο ότι δεν μπορώ να δεχθώ να επιβάλλεται αυθαιρέτως από την πολιτική ηγεσία να συμμετάσχουν στις συνεδριάσεις της ΕΣΚ επιπλέον μέλη χωρίς να έχουν ΦΕΚ (…)».
«Μπορεί να φτάσουμε στο Πάσχα και να έχουμε ακόμα 5αρια»
Μιλώντας για τη σεισμική ακολουθία, ο Δημήτρης Παπανικολάου, ομότιμος καθηγητής γεωλογίας πανεπιστημίου Αθηνών, λέει:
«Σε καμία περίπτωση δεν μιλάμε για κύριο σεισμό το 5.3, είναι απλά λίγο μεγαλύτερο από ό,τι είχαμε το 5.2 την περασμένη εβδομάδα. Δημιουργήθηκε μια ψευδαίσθηση λόγω του ότι μετά τον 5.2 βρεθήκαμε σε μεγέθη κάτω από το 5 για αρκετές ημέρες και πολλοί έσπευσαν, μέσα στην επιθυμία τους θα έλεγα, να πουν ότι ενδεχόμενα είναι μια αποκλιμάκωση, μια μείωση. Δεν πρόκειται περί αυτού, θα έχουμε μακρά διάρκεια. Δεν είναι κλιμάκωση σημαντική, αλλά είναι αυξομειώσεις και στο μέγεθος αλλά ιδιαίτερα και στη συχνότητα, που θα συνεχίσουν και στο επόμενο διάστημα».
Όπως λέει ο ίδιος:
«Τα 5αρια μπορεί να διαρκέσουν πολλές εβδομάδες. Μπορεί να φτάσουμε στο Πάσχα και να έχουμε ακόμα, πού και πού, 5αρια. Μιλάω για αυτήν την δραστηριότητα χωρίς να λαμβάνουμε υπόψιν μας την πιθανότητα, η οποία είναι υπολογίσιμη, να γίνει και το μέγεθος 6. (…) Προσωπικά πιστεύω ότι αν γινόταν αυτός ο σεισμός της τάξεως του 6, θα υπήρχε μια σοβαρή εκτόνωση μετά».