Συνέντευξη με τον Βαγγέλη Μακρή – Μας παρουσιάζει το νέο του τραγούδι (video)

Ο Βαγγέλης Μακρής στο agrinio24.gr. Μας παρουσιάζει το νέο τραγούδι του με τίτλο «Απών» και μας μιλάει για την πορεία του στην μουσική.

«Απών» σε στίχους της Ευανθίας Μάγνη. Μιλήστε μας για το τραγούδι αυτό και το πώς γεννήθηκε. 

Οι στίχοι του τραγουδιού αυτού έχουν γραφεί εδώ και πολύ καιρό από την Ευανθία και έμεναν στα συρτάρια της περιμένοντας να βρουν την κατάλληλη μουσική να τους αγκαλιάσει. Ώσπου αυτό έγινε με την αδερφή μου Όλγα Μακρή η οποία έντυσε τα λόγια της με την πανέμορφη μουσική της. Είχα την τύχη να είμαι ο πρώτος που άκουσε το «Απών» όταν η Όλγα το συνέθετε στο πιάνο. Αμέσως της είπα ότι αυτό το τραγούδι θέλω να το πω εγώ!. Ήξερα ότι μπορούσε να γίνει μια καταπληκτικά ερωτική  Power Ballad. «Ναι ξέρεις όμως η Ευανθία δύσκολα μου εμπιστεύτηκε αυτό το τραγούδι, δεν εξαρτάται μόνο από εμένα» μου απάντησε. Γράψαμε λοιπόν ένα  demo  πιάνο φωνή και της το στείλαμε για να έχουμε το ΟΚ της. Η Ευανθία απάντησε ενθουσιασμένη και έτσι προχωρήσαμε! Χαίρομαι πάρα πολύ που μου εμπιστεύτηκαν και οι δύο ένα τόσο όμορφο τραγούδι και ότι  ανέλαβα το ρόλο να μεσολαβήσω στο να επικοινωνήσει η Ευανθία ξανά με το κοινό της. 

Η spider music είναι η κινητήριος δύναμη;

Είναι πολύ σημαντική η ύπαρξη της Spider Music η οποία δίνει βήμα και υποστηρίζει νέους καλλιτέχνες να εκφραστούν, να δείξουν προς τα έξω το προσωπικό τους έργο κάνοντας έτσι και τα πρώτα τους βήματα.  Η Ευανθία Μάγνη, που είχα και την ευτυχία να μου εμπιστευτεί τραγούδι της, είναι πάντα εκεί να συμβουλέψει και να νοιαστεί για σένα. Νομίζω το τραγούδι «Απών» μιλάει από μόνο του για το πόσο δυνατή είναι η ομάδα των δημιουργών που αγκαλιάζει η Spider και το πόσο ποιοτική δουλειά γίνεται. Ο Γιώργος Γιαννόπουλος και τα orange studios που αποτελούν μόνιμο συνεργάτη τους έκαναν μια φοβερή δουλειά στην ενορχήστρωση και την παραγωγή. Ελπίζω ότι η συνεργασία μας που μόλις ξεκίνησε θα φέρει τα καλύτερα  και θα ακολουθήσουν και άλλα μεγαλύτερα projects στη συνέχεια με Την Spider!

Πώς αισθάνεσττε που είστε μέλος της οικογένειας της spider music;

Είμαι νέος σε αυτή την οικογένεια καθώς το «Απών» είναι το πρώτο μου τραγούδι που κυκλοφορεί από την Spider, και γενικά το πρώτο προσωπικό μου single που κυκλοφορεί από εταιρία παραγωγής. Αυτό που μπορώ να πω είναι πως αισθάνομαι πολύ τυχερός γιατί η Spider είναι μια  εταιρία ανοικτή στους νέους καλλιτέχνες, που επενδύει ουσιαστικά σε αυτούς, που τους αφήνει να αναδείξουν το προσωπικό τους στίγμα και αυτό νομίζω είναι και το πιο σημαντικό από όλα. Είναι ένας χώρος που κυριαρχεί το καλό ελληνικό τραγούδι που τόσο λείπει στις μέρες μας. 

Ποιο ήταν το ερέθισμα για να ασχοληθείτε με τη μουσική;

Δυι πράγματα: μια καθηγήτρια μουσικής στο Γυμνάσιο που μας έμαθε να αγαπάμε τα κλασικά  έργα και πως να ακούμε με ανοιχτά τα αυτιά και την καρδιά μας την  καλή μουσική, και δεύτερον όταν παίζοντας μουσική ή τραγουδώντας καταλάβαινα ότι μπορώ να επικοινωνώ καλύτερα και να έρχομαι πιο κοντά με τους ανθρώπους. 

Η έμπνευση ή η σκληρή δουλειά παίζει τον σημαντικότερο ρόλο ;

Και τα δύο. Η έμπνευση είναι η ιδέα, αν όμως δεν κατέχεις την τεχνική (που κατακτιέται με τη σκληρή δουλειά) για να δώσεις στην ιδέα σου σάρκα και οστά, τότε αυτή θα παραμένει για πάντα ανολοκλήρωτη στη σφαίρα της φαντασίας σου και μόνο. Δεν θα την επικοινωνήσεις ποτέ σωστά σε άλλους. 

Τι ρόλο έχει πλέον το τραγούδι, στην ψηφιακή εποχή μας;

Είναι πιο κοντά μας από ότι νομίζουμε. Ανοίξτε το κινητό σας περιηγηθείτε στα  social ή οπουδήποτε και μετρήστε πόσες μουσικές θα ακούσετε. Και όχι μόνο είναι πιο κοντά είναι και πιο άμεσο: Αρκεί να πατήσει κάποιος ένα link ή να γκουγκλάρει και θα ακούσει το τραγούδι μου. Αν ήμασταν 30 χρόνια πριν θα έπρεπε κάποιος να ψάξει στα δισκοπωλεία για να το βρει. Επίσης θα άκουγε μόνο ότι θα του σέρβιρε η τηλεόραση. Τώρα ο καθένας μπορεί να ψάξει και να βρει τα πάντα. Αυτό δεν είναι μια σημαντική πρόοδος; 

Ένας μήνας «καραντίνα». Ποια είναι τα πέντε cd που θα θέλατε μαζί σας;

Να σας πω τι θυμάμαι ότι άκουγα στην Καραντίνα όταν έβγαινα για τρέξιμο:

Dua Lipa, Future Nostalgia 

Weekend, After hours  

Sam Smith, Love goes 

Μπαχ, Βραδεμβούργια κοντσέρτα

Μίκης Θεοδωράκης, μουσική για το  μπαλέτο Ζορμπάς 

Περίεργο μενού αλλά το καθένα είχε τη λειτουργία του σε μια δύσκολη περίοδο για μένα και για όλους μας. 

Έχετε φίλους από το καλλιτεχνικό στερέωμα;

Εξαρτάται τι εννοείτε με τον όρο «καλλιτέχνης». Αν εννοούμε και οι δύο αυτόν που αγαπάει την τέχνη του τότε πολλούς.

Πιστεύετε στη μοίρα ή στην τύχη;

Πιστεύω στην προσπάθεια του καθενός.

Πώς δηλαδή επιδρά η θεωρία του χάους μέσα από το φαινόμενο της πεταλούδας στη ζωή μας, στις συναναστροφές μας, στο πώς μεγαλώνουμε, φτιάχνουμε φίλους, οικογένεια;

Αν κατάλαβα καλά την ερώτησή σας, θα έλεγα μέσα από μικρά πράγματα που κάνουν τη διαφορά. Δεν ξέρουμε ποια είναι αυτά αλλά επηρεάζουν την ύπαρξή μας. Κάποιοι το λένε τύχη, κάποιοι μοίρα, κάποιοι συντυχίες. Δεν ξέρω αν είχα φτάσει εδώ που είμαι αν καταρχάς μια καθηγήτρια στο Γυμνάσιο δεν μας είχε περάσει την αγάπη για τη μουσική και αν στη συνέχεια δεν είχα συναντήσει φωτισμένους δασκάλους που μου άνοιξαν το δρόμο στην τέχνη. Μπορεί να ήταν τυχαίο, μπορεί όμως αυτοί οι άνθρωποι να εκπλήρωναν τον σκοπό τους με το να βοηθούν παιδιά να γνωρίσουν έναν άλλο πιο όμορφο κόσμο. Αυτόν της μουσικής. 

 Πιστεύετε στη δράση ή στην αντίδραση;

Όπου η δράση βρίσκει κλειστά αυτιά ξεκινάει η αντίδραση. Κάποιες φορές απλά για να τραβήξει την προσοχή και να ακουστεί, άλλες και λιγότερο συχνές για να αλλάξει αυτά τα αυτιά που δεν ακούνε.

Χρειαζόμαστε περισσότερο ρομαντισμό ή ρεαλισμό στις ζωές μας;

Ένα από τα πιο γνωστά συνθήματα του Μάη του ΄68 έλεγε “Να είστε ρεαλιστές, ζητήστε το αδύνατo”. Είναι τόσο επίκαιρο ακόμα και σήμερα ακριβώς γιατί τόσο ο ρεαλισμός όσο και ο ρομαντισμός λείπει από τις ζωές όλων μας.


Πηγή