Ο Τζο Μπάιντεν και ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι βρέθηκαν από κοντά μετά τον περασμένο Δεκέμβριο. Τότε ο Ουκρανός Πρόεδρος είχε κάνει σαφές πως τα αμερικανικά όπλα έπρεπε να σταλούν άμεσα καθώς η Ρωσία είχε ανακτήσει ξανά το πλεονέκτημα στα πεδία των μαχών. Σήμερα ο Αμερικανός Πρόεδρος σε μία σπάνια κίνηση απολογήθηκε μπροστά στις κάμερες.

«Απολογούμαι για τις εβδομάδες που δεν γνωρίζατε τι θα συμβεί από την άποψη της ενίσχυσης. Απολογούμαι και επειδή είχαμε πρόβλημα να περάσουμε το σχέδιο νόμου το οποίο περιελάμβανε τα συγκεκριμένα κεφάλαια λόγω κάποιων από τα πλέον συντηρητικά μέλη του Κογκρέσου που το μπλόκαραν. Αλλά τελικά τα καταφέραμε», δήλωσε ο Τζο Μπάιντεν.

Ο Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε επίσης και ένα νέο πακέτο στήριξης από την πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών συνολικού ύψους 225 εκατομμυρίων δολαρίων σε οπλικά συστήματα.

Νωρίτερα ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έγινε δεκτός με ένα παρατεταμένο χειροκρότημα και από την Γαλλική Εθνοσυνέλευση με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας να απευθύνεται στα γαλλικά στους βουλευτές.

Ενίσχυση όμως ο Ουκρανός Πρόεδρος εξασφάλισε και από την Γαλλική πλευρά και μάλιστα σημαντική. Ο Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε τη δημιουργία ευρωπαϊκού συνασπισμού για την αποστολή μαχητικών στο Κίεβο άμεσα.

«Ξεκινάμε μία νέα συνεργασία και θα στείλουμε Mirage 2000-5, τα οποία είναι γαλλικά μαχητικά, τα οποία θα δώσουν τη δυνατότητα στην Ουκρανία να προστατεύσει τα εδάφη και τον εναέριο χώρο της», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν.

Την ίδια στιγμή μιλώντας σήμερα από την Αγία Πετρούπολη ο Βλαντιμίρ Πούτιν υπογράμμισε πως η χώρα του δεν έχει ανάγκη από νέα επιστράτευση, καθώς όπως είπε περισσότεροι από 160.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σταλεί από την αρχή του χρόνου στα πεδία και άφησε ανοιχτή την αλλαγή του πυρηνικού δόγματος της χώρας, σημειώνοντας με νόημα πως η Μόσχα δεν έχει ανάγκη τα πυρηνικά για να κερδίσει τον πόλεμο.megatv.com