Πόσες φορές έχεις βιώσει εκείνον τον ενοχλητικό πόνο στο κεφάλι που εμφανίζεται ξαφνικά; Είτε πρόκειται για ήπια ενόχληση είτε για πιο έντονο πόνο, οι πονοκέφαλοι είναι μια κοινή εμπειρία για όλους μας. Στην πραγματικότητα, πολλές φορές τους προκαλούμε οι ίδιοι χωρίς να το συνειδητοποιούμε, μέσω καθημερινών συνηθειών. Αν συχνά αναρωτιέσαι “γιατί με πιάνει πάλι πονοκέφαλος;”, τότε είναι καιρός να εξετάσεις ορισμένα συνηθισμένα λάθη που μπορεί να κάνεις.

Παρακάτω θα βρεις πέντε συνήθειες που συμβάλλουν στην εμφάνιση πονοκεφάλων και προτάσεις για το πώς να τις αποφύγεις.

1. Δεν καταναλώνεις αρκετό νερό:

Η αφυδάτωση αποτελεί μία από τις πιο συχνές αιτίες πονοκεφάλων. Όταν το σώμα δεν προσλαμβάνει επαρκή ποσότητα υγρών, τα αιμοφόρα αγγεία στον εγκέφαλο συστέλλονται προκειμένου να διατηρήσουν το νερό, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε πονοκέφαλο. Αυτό συμβαίνει κυρίως τις ημέρες που είσαι πολύ απασχολημένη και παραλείπεις να πίνεις νερό, ή όταν καταναλώνεις καφεΐνη, η οποία μπορεί να επιδεινώσει την αφυδάτωσή σου.

Πώς να το προλάβεις:

Φόρτισε πάντα ένα μπουκάλι νερού μαζί σου και προσπάθησε να καταναλώνεις μικρές ποσότητες καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Αν έχεις δυσκολία να το θυμάσαι, υπάρχουν εφαρμογές που μπορούν να σου στέλνουν ειδοποιήσεις για να πίνεις νερό, ή μπορείς να ρυθμίσεις υπενθυμίσεις στο κινητό σου.

2. Δαπανάς υπερβολικό χρόνο μπροστά στις οθόνες:

Ίσως το γνωρίζεις ήδη: η συνεχής χρήση ηλεκτρονικών συσκευών, όπως ο υπολογιστής ή το κινητό, μπορεί να οδηγήσει σε οφθαλμική κόπωση, η οποία με τη σειρά της μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους. Όταν κοιτάς μια οθόνη για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, τα μάτια σου καταπονούνται, και αυτή η μυϊκή “κόπωση” μπορεί να επηρεάσει τον εγκέφαλό σου, προκαλώντας πονοκέφαλο.

Πώς να το προλάβεις:

Ακολούθησε τον κανόνα 20-20-20. Κάθε 20 λεπτά που βρίσκεσαι μπροστά σε μια οθόνη, κάνε ένα διάλειμμα 20 δευτερολέπτων και κοίταξε κάτι που βρίσκεται σε απόσταση 20 ποδιών (6 μέτρων). Επιπλέον, φρόντισε να ρυθμίσεις τη φωτεινότητα της οθόνης σου και να διατηρείς το δωμάτιο καλά φωτισμένο, προκειμένου να προστατεύσεις τα μάτια σου από την καταπόνηση.

3. Αφήνεις γεύματα εκτός:

Είναι πολύ εύκολο να χάσεις την αίσθηση του χρόνου όταν είσαι απασχολημένη, και πριν το καταλάβεις, μπορεί να έχουν περάσει πολλές ώρες χωρίς να έχεις φάει. Αυτό μπορεί να αποτελέσει την τέλεια “συνταγή” για έναν πονοκέφαλο. Η έλλειψη τροφής μπορεί να οδηγήσει σε πτώση του σακχάρου στο αίμα, γεγονός που συχνά προκαλεί πονοκέφαλο. Το σώμα σου χρειάζεται ενέργεια, και όταν δεν την προμηθεύεται από τα γεύματα, μπορεί να αντιδράσει με πονοκέφαλο.

Πώς να το προλάβεις:

Φρόντισε να καταναλώνεις γεύματα σε τακτά χρονικά διαστήματα, ακόμη και αν είναι μικρές μερίδες ή υγιεινά σνακ. Καλό είναι να έχεις μαζί σου μπάρες δημητριακών, φρούτα ή ξηρούς καρπούς, ώστε να έχεις πάντα μια εύκολη επιλογή όταν νιώθεις ότι η ενέργειά σου μειώνεται.

4. Δεν έχεις αρκετό ύπνο:

Ο ύπνος είναι ζωτικής σημασίας για την αποκατάσταση του σώματος και του νου. Όταν δεν έχεις επαρκή ή ποιοτικό ύπνο, το σώμα σου δυσκολεύεται να λειτουργήσει σωστά, και ένας συχνός τρόπος με τον οποίο εκδηλώνει αυτή την κούραση είναι μέσω του πονοκεφάλου. Η έλλειψη ύπνου επηρεάζει τα επίπεδα των ορμονών και την αρτηριακή πίεση, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε πονοκεφάλους.

Πώς να το προλάβεις:

Καθόρισε μια σταθερή ρουτίνα ύπνου και προσπάθησε να πηγαίνεις για ύπνο την ίδια ώρα κάθε βράδυ. Είναι σημαντικό να κοιμάσαι τουλάχιστον 7-8 ώρες κάθε νύχτα. Επιπλέον, καλό είναι να αποφεύγεις τη χρήση οθονών πριν από τον ύπνο, καθώς το μπλε φως μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την παραγωγή μελατονίνης, της ορμόνης που ρυθμίζει τον ύπνο.

5. Λανθασμένη θέση του σώματος:

Η κακή στάση του σώματος, ιδιαίτερα όταν περνάς πολλές ώρες καθισμένος σε γραφείο ή στον καναπέ, μπορεί να οδηγήσει σε μυϊκή ένταση στον αυχένα και στους ώμους. Αυτή η ένταση συχνά προκαλεί πονοκεφάλους τάσης που σχετίζονται με τον αυχένα. Η καμπουριαστή θέση μπροστά από τον υπολογιστή ή η χρήση ακατάλληλου μαξιλαριού κατά τον ύπνο μπορεί επίσης να συμβάλλει στην εκδήλωση αυτών των πονοκεφάλων.

Πώς να το προλάβεις:

Πρόσεξε τη στάση του σώματός σου, ιδιαίτερα όταν κάθεσαι για παρατεταμένες περιόδους. Βεβαιώσου ότι η οθόνη του υπολογιστή σου βρίσκεται στο ύψος των ματιών και ότι έχεις κατάλληλη στήριξη για την πλάτη σου. Επίσης, φρόντισε να κάνεις σύντομα διαλείμματα για να τεντώσεις το σώμα σου και να χαλαρώσεις τους μυς του αυχένα.



Πηγή