Ο ίδιος ο Άσαντ, ο πρώην οδοντίατρος με σπουδές στο Λονδίνο, με τη μειλίχια φωνή και τους αριστοκρατικούς τρόπους, ήταν, εκτός από εγκληματίας πολέμου και ο πιο ισχυρός -ίσως- βαρόνος των ναρκωτικών στον κόσμο.

Δεκάδες εργοστάσια παραγωγής στη Συρία

«Captagon». Το ναρκωτικό του Ισλαμικού κράτους. Το ναρκωτικό των φτωχών. Το χάπι που μετατρέπει τους στρατιώτες σε μακελάρηδες, σε βομβιστές αυτοκτονίας.

Η παραγωγή του γινόταν σε δεκάδες κρυφά εργοστάσια στη Συρία και από εκεί η διακίνηση του σε όλη τη Μέση Ανατολή, τον αραβικό κόσμο, σε όλο τον πλανήτη. Ένα λαθρεμπόριο εκατοντάδων δισεκατομμυρίων.

Το Captagon, ήταν «χρυσή δουλειά» για το καθεστώς Άσαντ. Απέφερε κέρδη 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων κάθε χρόνο για τη Δαμασκό, σύμφωνα με ρεπορτάζ της DW.

«Από τότε που ξεκίνησε ο εμφύλιος στη Συρία, το 2011, εκατομμύρια χάπια που παρήγαγε το καθεστώς διακινήθηκαν σε γειτονικές χώρες, αποτελώντας το 80% της παγκόσμιας παραγωγής. Παρότι έγιναν μαζικές κατασχέσεις, πολλές φορές δεκάδων τόνων του ναρκωτικού, το λαθρεμπόριο προκάλεσε εθισμό σε χώρες όπως το Ιράκ την Ιορδανία και τη Σαουδική Αραβία. Τα ναρκωτικά ήταν ζωτική πηγή μετρητών για την κυβέρνηση, που ήταν υπό καθεστώς διεθνών κυρώσεων», σημείωσε το Al Jazeera.

Ο «ναρκο-βαρόνος»

Ο Μπασάρ Αλ Άσαντ γνώριζε, τουλάχιστον από το 2011, υποστήριζε και χρησιμοποιούσε την τεράστια παραγωγή του συγκεκριμένου ναρκωτικού στη χώρα του όχι μόνο για να θησαυρίζει.

Εκατομμύρια έγιναν χρήστες στο Ιράκ, την Ιορδανία, ακόμη και τα πλούσια Αραβικά κράτη, Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

«Όταν υπάρχει πόλεμος και το κράτος αποδυναμώνεται, αυτό το εμπόριο (ναρκωτικών) ανθίζει. Και είναι φυσιολογικό. Αλλά ποιος είναι υπεύθυνος σε αυτή την περίπτωση; Είναι οι χώρες που προκάλεσαν αυτό το χάος στη Συρία και όχι η Συρία. Σαν αποτέλεσμα, ξεκινήσαμε διαπραγματεύσεις με Άραβες ηγέτες που μας επισκέφτηκαν πριν από εβδομάδες και μήνες. Είναι ένα από τα ζητήματα που έθεσε η Συρία και όχι μόνο αυτοί, γιατί επωφελούμαστε αμοιβαία αν καταπολεμηθεί από το εμπόριο ναρκωτικών», είχε δηλώσει ο Άσαντ.

«Εκβίαζε τα κράτη του Κόλπου: «Ή ομαλοποιείτε τις σχέσεις με τη Συρία, ή η κρίση του εθισμού στις χώρες σας θα χειροτερέψει».
Αυτός είναι και ένας λόγος που τα Αραβικά κράτη σταμάτησαν τις εχθροπραξίες με τον Άσαντ λίγα χρόνια αργότερα, επιτρέποντας τη συμμετοχή του στον Αραβικό Σύνδεσμο, μετά από χρόνια απομόνωσης», ανέφερε ρεπορτάζ του News.com.au.

Με κρυμμένο το πρόσωπο και αλλοιωμένη φωνή, ένας από τους χιλιάδες διακινητές του Captagon, μιλά μπροστά στις κάμερες.

«Η αγορά της Σαουδικής Αραβίας είναι η πιο μεγάλη. Συνήθως η μεταφορά γινόταν από εδώ στο Ντουμπάϊ, ή από τη Συρία στην Ιορδανία και από εκεί στη Σαουδική Αραβία. Ή από το Ντουμπάϊ στη Σαουδική Αραβία, την Αφρική προς Σαουδική Αραβία. Όλα τα φορτία πάνε στη Σαουδική Αραβία. Υπάρχει μεγάλη ζήτηση εκεί».

Από το 2018 ο Άσαντ μετάφερε αεροπορικά στη Ρωσία μετρητά. Τόνους μετρητών, 250 εκατομμύρια σε χαρτονομίσματα των 100 και 500 δολαρίων σε κάθε πτήση. Δεν ήταν μόνο χρήματα από τη λεηλάτηση κάθε πλουτοπαραγωγικού πόρου της Συρίας. Ήταν και ναρκοδολάρια. Οι Φρουροί της Επανάστασης στο Ιράν και η Χεσμπολάχ γνώριζαν.

«Για την επιβίωσή του το καθεστώς εξαρτιόταν από το Captagon και ”τσέπωνε” κέρδη δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η κατασκευή ενός χαπιού κοστίζει ελάχιστα σεντς αλλά μπορεί να πουληθεί 20 δολάρια. Το ναρκωτικό παρήγαγε και διακινούσε το καθεστώς Άσαντ, με εξωτερική βοήθεια, όπως οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν και η Χεσμπολάχ», όπως σημειώνει ρεπορτάζ του News.com.au.

Ποιοι θα πάρουν τον έλεγχο των ναρκωτικών

Ο Μπασάρ Αλ Άσαντ και η οικογένεια του βρίσκονται υπό καθεστώς προστασίας και ασύλου στη Μόσχα.

Τα εργοστάσια παραγωγής του Captagon στον έλεγχο των τζιχαντιστών ανταρτών. Τώρα, υπόσχονται κάθαρση. Όμως η Συρία παραμένει ένα πλήρες χάος και από αυτό το χάος μπορεί να προκληθεί ένας νέος περιφερειακός πόλεμος. Και μπορεί κάποιοι να αποφασίσουν πως τα ναρκωτικά είναι και αυτά ένα όπλο, όπως είχε κάνει ο Άσαντ.



megatv.com