Ο μεταβολισμός είναι ένα σύνθετο σύστημα. Καθορίζει το πόσο γρήγορα και αποτελεσματικά θα κάψει ο οργανισμός τις θερμίδες και πόσο μπορούμε να τρώμε καθημερινά χωρίς να παχαίνουμε. Οι επιστήμονες ακόμα ερευνούν τους παράγοντες που κάνουν το μεταβολισμό να τρέχει αλλά ξέρουν ήδη ότι μία υγιής και δυνατή γυναίκα μπορεί να τον κάνει τούρμπο. Επίσης, βελτιώνεται η διάθεση, επιβραδύνεται το γήρας και συμβάλει στην απώλεια βάρους. Οι ειδικοί μας ενημερώνουν ως προς τα τελευταία ευρήματα στο κομμάτι του μεταβολισμού και σε ό,τι πρέπει να γνωρίζουμε.

Κάποια μέρη του μεταβολισμού είναι πέρα από τον έλεγχό μας. Αν και οι περισσότεροι πιστεύουμε ότι είναι μία απλή σωματική διαδικασία, στην πραγματικότητα υπάρχουν τρία είδη, καθένα από τα οποία αναλώνει ενέργεια σε διαφορετικό ρυθμό. Ο μεταβολικός ρυθμός σε κατάσταση ηρεμίας καθορίζει την ποσότητα ενέργειας που χρησιμοποιούν τα όργανα για να λειτουργούν όταν απλά καθόμαστε. Αποτελεί το 60-75% της συνολικής πίτας και δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά για αυτό. Και εδώ δεν ισχύει ότι είναι πιο γρήγορος στην περίπτωση των αδύνατων ανθρώπων. Ο ενεργός μεταβολισμός, που υπολογίζεται ότι καίει 10-15% των καθημερινών θερμίδων καθημερινά, υπαγορεύει την ενέργεια που καταναλώνουμε όταν αθλούμαστε. Είναι το είδος πάνω στο οποίο έχουμε το μεγαλύτερο έλεγχο. Τέλος, υπάρχει η θερμογένεση που οφείλεται στη διατροφή (8-12%) και αφορά στην ενέργεια που χρησιμοποιεί το σώμα για να καταναλώσει και να χωνέψει το φαγητό.

Οι μύες σου έχουν τον έλεγχο. Μισό κιλό μυών καίει 7-10 θερμίδες την ημέρα, ενώ μισό κιλό λίπους καίει 2-3. Όλοι χάνουμε μύες καθώς μεγαλώνουμε και για αυτό μειώνεται και η δύναμη της θερμιδικής καύσης. Κάθε φορά που προκαλούμε το μυϊκό σύστημά μας μέσω της γυμναστικής, καίμε θερμίδες ακόμα και αφού σταματήσουμε. Έτσι αυξάνουμε την ταχύτητα του μεταβολισμού σε κατάσταση ηρεμίας.

Η έλλειψη πρωτεΐνης επιβραδύνει το μεταβολισμό. Το σώμα έχει ανάγκη τα αμινοξέα (τα δομικά συστατικά των πρωτεϊνών) για να είναι λειτουργικό. Αν η διατροφή σας δεν είναι πλούσια σε πρωτεΐνη, το σώμα σας θα αναγκαστεί να απευθυνθεί στο μυϊκό σύστημα και όταν χάνουμε πολύτιμους μυς, ο μεταβολισμός σε κατάσταση ηρεμίας πληρώνει το τίμημα. Σιγουρευτείτε λοιπόν ότι καταναλώνετε πρωτεΐνη σε κάθε γεύμα και σνακ, ξεκινώντας την ημέρα με 2 αυγά.

Η δίαιτα είναι ο εχθρός. Κάθε δίαιτα που έχει ως στόχο την απώλεια βάρους θα επιβραδύνει το μεταβολισμό σε σχέση με πριν. Αυτό συμβαίνει εν μέρει επειδή στη δίαιτα χάνουμε λίπος αλλά και μυϊκή μάζα. Εάν ξαναπαχύνουμε όμως, ξαναπαίρνουμε μόνο λίπος.

Ο μεταβολισμός αγαπά τον ύπνο. Έστω και μία νύχτα χωρίς ύπνο μπορεί να αλλάξει το μεταβολισμό και να πυροδοτήσει αύξηση βάρους, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Ουψάλα. Η έλλειψη ύπνου τείνει να επιβραδύνει το μεταβολισμό, εν μέρει γιατί τότε είναι που το σώμα κάνει επανεκκίνηση και καίει θερμίδες.

vita.grΠηγή