Σύμφωνα με τη γιατρό και ερευνήτρια, Dr Saundra Dalton Smith, ο ύπνος δεν η μόνη ξεκούραση που χρειάζεται το σώμα μας. Αν δεν ξεκουραζόμαστε σωστά, μπορεί να πάθουμε burnout ή να οδηγηθούμε σε εξάντληση και υπερκόπωση.
Δείτε παρακάτω τα 7 είδη ξεκούρασης που χρειάζεται ο οργανισμός μας.
1. Σωματική ξεκούραση
Είναι η πιο γνωστή αλλά δεν είναι η μόνη. Η σωματική ξεκούραση φορτίζει τις μπαταρίες μας και μας βοηθάει να ξεκινήσουμε με περισσότερη ενέργεια τη μέρα μας. Ωστόσο, τις περισσότερες φορές δεν είναι αρκετή αν έουμε παραβλέψει τους υπόλοιπους τρόπους χαλάρωσης.
2. Διανοητική ξεκούραση
Πώς μπορεί να επιτευχθεί; Αν αφήσεις τον εγκέφαλό σου να κάνει ένα διάλειμμα από το να σκέφτεται, να υπεραναλύει και κάνει διάφορα πράγματα ταυτόχρονα. Ένας διαλογισμός, μια βόλτα γύρω από το τετράγωνο ή κάνοντας κάτι απλό, όπως το να τακτοποιήσεις το δωμάτιό σου, μπορούν να βοηθήσουν αρκετά.
3. Συναισθηματική ξεκούραση
Το να κρατάς τα συναισθήματα σου, είτε για να μην στεναχωρήσεις τους άλλους είτε απλά επειδή αισθάνεσαι ανίκανη να τα εκφράσεις, απαιτεί πολλή ενέργεια. Η συναισθηματική ξεκούραση αφορά την επεξεργασία αυτών των συναισθημάτων και την αίσθηση ότι μπορείς να τα μοιραστείς με τους γύρω σου, δηλαδή να είσαι ο πιο αληθινός εαυτός σου.
4. Δημιουργική ξεκούραση
Μήπως καταναλώνεις πολύ «δημιουργική» ενέργεια; Σύμφωνα με την Dr Dalton Smith, η δημιουργική ξεκούραση θα γίνει με το να ξυπνήσεις το θαύμα μέσα σου, οτιδήποτε δηλαδή σε βοηθά να νιώσεις έμπνευση, όπως ένα δημιουργικό χόμπι, να ακούσεις υπέροχη μουσική ή να βρεθείς κοντά στη φύση και να τη θαυμάσεις.
5. Αισθητηριακή ξεκούραση
Η αισθητηριακή ανάπαυση είναι να αφιερώσεις λίγο χρόνο για να αποσυνδεθείς από όλα αυτά τα εξωτερικά ερεθίσματα και να δώσεις στις αισθήσεις σου ένα διάλειμμα γιατί τις χρησιμοποιείς συνέχεια με οποιαδήποτε αφορμή.
6. Κοινωνική Ξεκούραση
Η κοινωνική ξεκούραση δεν αφορά το να περνάς χρόνο μόνος σου, αλλά το να περνάς χρόνο με άτομα που υποστηρίζουν και αναδεικνύουν το καλύτερο σε εσένα.
7. Πνευματική ξεκούραση
Η πνευματική ξεκούραση μπορεί να σημαίνει ότι ασχολείσαι με κάτι που σου δίνει μια αίσθηση σκοπού, όπως ο εθελοντισμός ή να κάνεις κάτι που σε γεμίζει πνευματικά, όπως μια αγαπημένη δραστηριότητα.