Το Κέντρο Στοματικής Υγιεινής δήλωσε ότι τα φρούτα φαίνονται ιδιαίτερα ωφέλιμα για τη στοματική υγιεινή αφότου οι επιστήμονες βρήκανε ότι τα μούρα μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο της φθοράς των δοντιών περιορίζοντας τη δραστηριότητα των βακτηρίων στο στόμα. Αυτή η κατηγορία φρούτων είναι πλούσια πηγή της πολυφαινόλης, που είναι αντιοξειδωτικό, γνωστό ως προστάτης ενάντια στα χημικά του σώματος.

Ο Δρ. Νάιτζελ Κάρτερ, διευθυντής του Κέντρου Στοματικής Υγιεινής, ζητά να μπουν τα σκούρα μούρα στα οδοντικά προϊόντα, όπως το στοματικό διάλυμα. Δήλωσε ότι οι πολυφαινόλες μένουν στο σάλιο μας και βοηθούν το στόμα ακόμα και όταν τις έχουμε καταπιεί. ‘Το καλό με αυτά τα φρούτα είναι ότι δεν έχουν καθόλου ζάχαρη και μπορούν να προστεθούν στα προϊόντα στοματικής υγιεινής με πολλούς τρόπους. Μπορούν να διαλυθούν στο νερό ώστε να δημιουργήσουν υγιεινά ροφήματα’.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ εξέτασαν κομμάτια από βατόμουρα, μύρτιλλα και φράουλες στα στοματικά βακτήρια. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του Περιοδικού Στοματικές Επιστήμες, βρήκανε εντυπωσιακές μειώσεις με τα μύρτιλλα και τα βατόμουρα. Ο επικεφαλής της έρευνας, Νέμπου Φίλιπ, δήλωσε ότι τα φρούτα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως ‘όπλα της φύσης’ ενάντια στη φθορά των δοντιών.

Μπορούμε λοιπόν να καταναλώσουμε μία χούφτα μύρτιλλα την ημέρα. Επειδή όμως περιέχουν φυσικά σάκχαρα, είναι καλύτερο να τα τρώμε στα γεύματα και όχι σαν σνακ. Ο Δρ. Κάρτερ μας υπενθυμίζει ότι είναι σημαντικό να μην ξεχνάμε ότι λόγω των σακχάρων, δεν πρέπει να τρώμε μεγάλες ποσότητες. Ιδανικά, μπορούμε να τα τρώμε στο πρωινό ή αμέσως μετά το δείπνο, γιατί τότε περιορίζεται η συχνότητα της στοματικής έκθεσης στα σάκχαρα και τα οξέα. Επιπλέον, τα μύρτιλλα περιέχουν αντιοξειδωτικά που συμβάλουν στην ενυδάτωση και αποτελούν καλή πηγή φυτικών ινών.Πηγή