Τα περιττά κιλά σε άτομα κάτω των 50 ετών μπορεί να οδηγήσουν σε αυτό το είδος καρκίνου!

Αν είστε κάτω από 50 ετών, αλλά έχετε υπερβολικό σωματικό βάρος, τότε έχετε περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξετε έναν από τους πιο θανατηφόρους καρκίνους, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι τα πολλά περιττά κιλά είναι πιθανό να αυξήσουν αρκετά τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του παγκρέατος, σε βαθμό μεγαλύτερο από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως, δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης δρ. Eric J. Jacobs, της Αμερικανικής Εταιρείας Καρκίνου στην Ατλάντα.

«Τα ποσοστά καρκίνου του παγκρέατος αυξάνονται σταθερά από τις αρχές της δεκαετίας του 2000. Έχουμε αμηχανία από την αύξηση αυτή επειδή το κάπνισμα – ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για τον καρκίνο του παγκρέατος – μειώνεται», δήλωσε ο Jacobs.

Σύμφωνα με την βάση δεδομένων του αμερικανικού Εθνικού Κέντρου Παρακολούθησης, Επιδημιολογίας και Τελικών Αποτελεσμάτων του αμερικανικού Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου, ο καρκίνος του παγκρέατος είναι εξαιρετικά θανατηφόρος τύπος καρκίνου, με πενταετές ποσοστό επιβίωσης μόλις 8,5%.

Πώς έγινε η έρευνα

Για τις ανάγκες της έρευνας, που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης για την Έρευνα του Καρκίνου (AACR) που διεξήχθη από τις 29 Μαρτίου έως τις 3 Απριλίου, οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα από 963.317 ενήλικες χωρίς ιστορικό καρκίνου.

Όλοι οι συμμετέχοντες ανέφεραν το βάρος και το ύψος τους μόλις μία φορά, στην αρχή της μελέτης, όταν μερικοί ήταν μόλις 30 χρόνων, ενώ άλλοι ήταν ηλικίας 70 ετών και πάνω. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν αυτές τις πληροφορίες για να υπολογίσουν τον Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) του κάθε συμμετέχοντα.

Διαπιστώθηκε ότι κατά τη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης, 8.354 συμμετέχοντες πέθαναν από καρκίνο του παγκρέατος.

Όπως αναμενόταν, ο αυξημένος ΔΜΣ συνδέθηκε με αντίστοιχα αυξημένο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του παγκρέατος. Αυτή η αύξηση του κινδύνου ήταν μεγαλύτερη για τις περιπτώσεις που ο ΔΜΣ υπολογίστηκε σε ηλικίες κάτω των 50 ετών.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν, ότι αν και η εν λόγω μελέτη είχε πληροφορίες μόνο για θανάτους από καρκίνο του παγκρέατος, η συγκεκριμένη ασθένεια είναι σχεδόν πάντοτε θανατηφόρα, επομένως τα αποτελέσματα αναμένεται να είναι παρόμοια με εκείνα για νέες διαγνώσεις καρκίνου του παγκρέατος.

«Τα αποτελέσματά μας, υποδηλώνουν έντονα ότι για να σταματήσουμε και τελικά να αντιστρέψουμε τις πρόσφατες αυξήσεις των διαγνώσεων καρκίνου του παγκρέατος, θα πρέπει να βελτιωθούμε στην πρόληψη της υπερβολικής αύξησης βάρους σε παιδιά και νεαρούς ενήλικες», δήλωσε ο δρ. Jacobs.

iatropedia.gr


Πηγή

Αφήστε απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε το όνομά σας εδώ