Το υπουργείο Υγείας προέβη στην ανακοίνωση νέων συστάσεων αναφορικά με τα τεστ κορωνοϊού
«Έκρηξη» κρουσμάτων κορωνοϊού καταγράφεται στη χώρα μας την τελευταία εβδομάδα, με τη μετάλλαξη «Όμικρον» να κυριαρχεί και τους ειδικούς να ενημερώνουν για τα πιο συχνά συμπτώματα αυτής και το πότε πρέπει να διενεργείται τεστ.
Σύμφωνα με μελέτες από τη Βρετανία, τα πιο συχνά συμπτώματα της «Όμικρον» είναι η καταρροή, ο πονοκέφαλος, η κόπωση, το φτέρνισμα και ο πονόλαιμος. Όσον αφορά στην εν λόγω παραλλαγή, σπάνια οι ασθενείς παρουσιάζουν απώλεια όσφρησης και γεύσης, βήχα και υψηλό πυρετό.
Στα συμπτώματα αναφέρθηκε και η Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά την ενημέρωση της Πέμπτης, ενώ τόνισε ότι δεν πρέπει «να αψηφούμε τα συμπτώματα κοινού κρυολογήματος, αλλά να προχωράμε άμεσα στην διενέργεια είτε αυτοδιαγνωστικού, ή και εργαστηριακού ελέγχου».
Παράλληλα, το υπουργείο Υγείας προέβη στην ανακοίνωση νέων συστάσεων αναφορικά με τα τεστ κορωνοϊού. Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα διευκρίνισε ότι όσοι βγουν θετικοί με rapid test δεν χρειάζεται να κάνουν PCR.
Σε νέες διευκρινίσεις για το πότε πρέπει να κάνει κάποιος PCR ή rapid test προχώρησε και ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Χαράλαμπος Γώγος, μιλώντας στο Mega.
Υπογράμμισε ότι όσοι νοσούν για πρώτη φορά θα πρέπει αναγκαστικά να κάνουν PCR.
«Ο μεγάλος στόχος αυτή τη στιγμή είναι να περιοριστούμε στα σπίτια μας όσοι είμαστε θετικοί και να μην εκθέτουμε τους ανθρώπους μας στον ιό. Επομένως, οτιδήποτε μέτρο έχει να κάνει με τον περιορισμό της κινητικότητας είναι πολύ σημαντικό.
Γι αυτόν τον λόγο, όταν κάποιος ο οποίος, είναι εμβολιασμένος και δεν νοσεί για πρώτη φορά – καθώς όταν κάποιος νοσήσει για πρώτη φορά πρέπει αναγκαστικά να κάνει PCR test, τόσο γιατί πρέπει να δηλωθεί όσο και να βγάλει τα απαραίτητα πιστοποιητικά – είναι στο σπίτι του και έχει ένα θετικό rapid test, αυτό επαρκεί, να μη κάνει μοριακό τεστ, να κάτσει στο σπίτι», τόνισε ο Χαράλαμπος Γώγος.