Μάλιστα η χρονιά που έφυγε ήταν η πέμπτη θερμότερη χρονιά που βίωσε η ανθρωπότητα. Και όλα αυτά ενώ το φαινόμενο του θερμοκηπίου γίνεται κάθε χρόνο εντονότερο, ενώ λιώνουν οι πάγοι, και το κλίμα αλλάζει προς το χειρότερο.
Την ίδια στιγμή η Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus καταγράφει όλο και χειρότερα δεδομένα για το «τώρα» αλλά και για το «αύριο» της γης. Και το κυριότερο συνεχίζει να καταγράφει μια συνεχιζόμενη ανοδική τάση στις θερμοκρασίες καθώς οι εκπομπές ορυκτών καυσίμων παγιδεύουν ολοένα και περισσότερη θερμότητα στην ατμόσφαιρα.
Ο Κάρλος Μπουοντέμπο διευθυντής του Copernicus, ήταν κατηγορηματικός: «Το 2021 ήταν μια ακόμη χρονιά ακραίων θερμοκρασιών με το πιο ζεστό καλοκαίρι στην Ευρώπη, καύσωνες στη Μεσόγειο, για να μην αναφέρουμε τις πρωτοφανείς υψηλές θερμοκρασίες στη Βόρεια Αμερική»
Την ίδια στιγμή βιώνουμε όλοι την κλιματική αλλαγή που περιλαμβάνει υψηλές θερμοκρασίες ακόμη και τον χειμώνα, μεγάλες ξηρασίες, μεγάλους τυφώνες, καύσωνες το καλοκαίρι και όλα αυτά επιδεινώνονται φυσικά από τις μεγάλες πυρκαγιές που καταστρέφουν τα δάση σε κάθε μήκος και πλάτος του πλανήτη.
Στη Γλασκόβη που διεξήχθη η Παγκόσμια Διάσκεψη κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα τα 200 κράτη που συμμετείχαν συμφώνησαν στην επιτάχυνση της καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής ενώ δεσμεύτηκαν για σκληρότερα μέτρα υπέρ του κλίματος. Κανείς όμως δεν ξέρει εάν είναι πλέον αργά.
Καύσωνας και πλημμύρες στην Ευρώπη
Η Ευρώπη είναι μια περιοχή που βίωσε ένα από τα θερμότερα καλοκαίρια της. Ένα καλοκαίρι ακραίων θερμοκρασιών στη Μεσόγειο και πλημμυρών στο κέντρο της ηπείρου. Την ίδια στιγμή στη Βόρεια Αμερική, ένας ισχυρός καύσωνας τον Ιούνιο έσπασε τα μέγιστα ρεκόρ θερμοκρασίας και είχε ως αποτέλεσμα τον θερμότερο Ιούνιο που έχει καταγραφεί στην ήπειρο.
Καταστροφικές πυρκαγιές στην Αμερική
Κατά τη διάρκεια του Ιουλίου και του Αυγούστου η Αμερική έζησε μερικές από τις χειρότερες πυρκαγιές της. Όπως για παράδειγμα η πυρκαγιά Dixie που έγινε η δεύτερη μεγαλύτερη πυρκαγιά στην ιστορία της Καλιφόρνια, έκαψε σχεδόν ένα εκατομμύριο στρέμματα και είχε ως αποτέλεσμα την κακή ποιότητα του αέρα για χιλιάδες ανθρώπους σε όλη τη χώρα.
Και ο κ. Μπουοντέμπο συνεχίζει: «υτά τα γεγονότα είναι μια έντονη υπενθύμιση της ανάγκης να αλλάξουμε τους τρόπους μας, να κάνουμε αποφασιστικά και αποτελεσματικά βήματα προς μια βιώσιμη κοινωνία και να εργαστούμε για τη μείωση των καθαρών εκπομπών άνθρακα»
Οι θερμοκρασίες
Ενδεικτικές για την καταστροφή του περιβάλλοντος είναι και οι τιμές των θερμοκρασιών. Για παράδειγμα πέρυσι η θερμοκρασία ήταν 0,3 βαθμούς Κελσίου πάνω από τον μέσο όρο για την περίοδο μεταξύ 1991 και 2020 και μεταξύ 1,1 και 1,2 βαθμούς Κελσίου πάνω από τον μέσο όρο για την προβιομηχανική περίοδο μεταξύ 1850 και 1900.
Μαύρες προβλέψεις
Οι προβλέψεις για το μέλλον δεν είναι καλές. Εάν συνεχιστεί η κατάσταση τότε σύμφωνα με έναν επιστημονικό ιχνηλάτη δεδομένων εκεί που θα έπρεπε να μειωθεί η θερμοκρασία κατά 1,5 βαθμούς Κελσίου παγκοσμίως, θα έχει άνοδο της τάξης των 2,4 βαθμών Κελσίου.
Το Copernicus
Το Copernicus είναι το πρόγραμμα γεωσκόπησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο παρατηρεί το περιβάλλον και τον πλανήτη μας προς όφελος όλων των ευρωπαίων πολιτών. Παρέχει υπηρεσίες πληροφόρησης με βάση δορυφορικά δεδομένα γεωσκόπησης και επίγεια (μη διαστημικά) δεδομένα.
Τον συντονισμό και τη διαχείριση του προγράμματος έχει αναλάβει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το πρόγραμμα υλοποιείται σε συνεργασία με τα κράτη μέλη, τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA), τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Εκμετάλλευσης Μετεωρολογικών Δορυφόρων (EUMETSAT), το Ευρωπαϊκό Κέντρο Μεσοπρόθεσμων Μετεωρολογικών Προβλέψεων (ECMWF)
Το πρόγραμμα χρησιμοποιεί μεγάλες ποσότητες παγκόσμιων δεδομένων προερχόμενων από δορυφορικά και από επίγεια, αερομεταφερόμενα και θαλάσσια συστήματα μέτρησης, για την παροχή πληροφοριών που βοηθούν τους παρόχους υπηρεσιών, τις δημόσιες αρχές και άλλους διεθνείς οργανισμούς να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των πολιτών της Ευρώπης.