Μία γυναίκα από τη Δανία, με όνομα Σούζυ Γουένγκελ, που είναι σύμβουλος διατροφής και διευθύντρια βιοτεχνολογικής εταιρίας, ανέπτυξε τη δίαιτα που λέγεται Scandi, δηλαδή Σκανδιναβική. Όπως ισχύει και σε κάθε δίαιτα, έτσι και εδώ, υπάρχουν υπέρ και κατά που πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας, εάν αποφασίσουμε να την δοκιμάσουμε.

Τα υπέρ. Πρώτον, δεν χρειάζεται να μετράμε τις θερμίδες. Έρευνες εξάλλου δείχνουν ότι η συνεχής μέτρηση του τι τρώμε, μας προκαλεί άγχος και δεν μπορούμε να το παραμείνουμε συνεπείς για πολύ καιρό. Ούτως ή άλλως, γνωρίζουμε ήδη ότι το θέμα είναι η ισορροπία και η ποιότητα. 500 θερμίδες κέικ δεν έχουν την ίδια θρεπτική αξία με 500 θερμίδες από λαχανικά και φρούτα. Η μέτρηση της ποσότητας γίνεται με τις χούφτες και τα γεύματα είναι τρία. Κάθε γεύμα επιτρέπει έως και 4 χούφτες, συν 1 με 3 κουταλιές της σούπας λίπους, καθώς και γαλακτοκομικά ή εναλλακτικές τους, όπως το γάλα αμυγδάλου.

Σε κάθε γεύμα, το πλάνο περιλαμβάνει 2 χούφτες φρούτα και λαχανικά, 1 χούφτα πρωτεΐνη και 1 με υδατάνθρακες. Αυτό οδηγεί σε ένα σύνολο ισορροπημένης διατροφής, με όλα τα θρεπτικά συστατικά. Τέλος, ένα σημαντικό συν είναι ότι μας επιτρέπεται να κάνουμε πού και πού κάποια παρασπονδία και δεν υπάρχει μεγάλη αυστηρότητα.

Τα κατά. Ας ξεκινήσουμε με το γεγονός ότι δεν γίνεται διαχωρισμός στο τι θεωρείται καλό και κακό λίπος. Τόσο το αβοκάντο όσο και η μαργαρίνη θεωρούνται λίπη, αλλά δεν έχουν τις ίδιες επιπτώσεις στην υγεία. Επίσης, γίνεται διαχωρισμός στο μέγεθος των γευμάτων. Το πλάνο μας επιτρέπει να φάμε δύο μικρά στη αρχή και ένα τεράστιο στο τέλος. Όμως η κατανάλωση πολλών θερμίδων αργά μέσα στη μέρα, όταν δεν είμαστε δραστήριοι, δεν μας αφήνει να τις κάψουμε εύκολα. Το πιο περίεργο σημείο όμως είναι ότι δεν είμαστε σίγουροι για το τι να πίνουμε αλλά και τι λίπος να επιλέγουμε σε κάθε γεύμα. Ελαιόλαδο ή ξηρούς καρπούς; Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να μελετάμε κάθε επιλογή εκ των προτέρων.

Όποια δίαιτα και αν επιλέξετε, πρέπει πρώτα να κάνετε τις παρακάτω ερωτήσεις στον εαυτό σας:
Πιστεύω ότι θα νιώθω καλά, σωματικά και πνευματικά, εάν ακολουθήσω αυτήν τη διατροφή;
Μπορώ να δω τον εαυτό μου σε αυτήν τη διατροφή πιο μακροπρόθεσμα;

vita.grΠηγή