Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στην ηλεκτρονική έκδοση του Neurology, του ιατρικού περιοδικού της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, οι άνθρωποι με περισσότερο σωματικό λίπος αποθηκευμένο στην κοιλιά και τα χέρια μπορεί να έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν ασθένειες όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ και η νόσος του Πάρκινσον σε σχέση με όσους έχουν λιγότερο λίπος σε αυτές τις περιοχές.

Στη μελέτη συμμετείχαν 412.691 συμμετέχοντες με μέση ηλικία 56 ετών, οι οποίοι παρακολουθήθηκαν κατά μέσο όρο για εννέα χρόνια. Κατά την έναρξη της μελέτης, μετρήθηκε η σύσταση του σώματος, συμπεριλαμβανομένων των μετρήσεων της μέσης και των ισχίων, της δύναμης της λαβής, της οστικής πυκνότητας, της λιπώδους μάζας και της άλιπης μάζας σώματος.

Κατά τη διάρκεια της περιόδου μελέτης, 8.224 άτομα εμφάνισαν νευροεκφυλιστικές ασθένειες, κυρίως τη νόσο του Αλτσχάιμερ, άλλες μορφές άνοιας και τη νόσο του Πάρκινσον. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι άνθρωποι με περισσότερο λίπος στην κοιλιά είχαν 13% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν αυτές τις ασθένειες από εκείνους που είχαν λιγότερο, ακόμη και μετά την προσαρμογή για άλλους παράγοντες που μπορεί να επηρεάζουν την εμφάνιση των ασθενειών, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ και ο διαβήτης. Τα άτομα με περισσότερο λίπος στους βραχίονες είχαν 18% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν αυτές τις ασθένειες σε σχέση με τα άτομα με λιγότερο λίπος.

Διαπιστώθηκε επίσης ότι τα άτομα με υψηλή μυϊκή δύναμη είχαν 26% λιγότερες πιθανότητες να υποφέρουν από αυτές τις ασθένειες σε σχέση με τα άτομα με χαμηλή μυϊκή δύναμη.

Ο συγγραφέας της μελέτης Χουάν Σονγκ από το Πανεπιστήμιο Σιτσουάν στο Τσενγκντού της Κίνας τονίζει: «Νευροεκφυλιστικές ασθένειες όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ και η νόσος του Πάρκινσον επηρεάζουν περισσότερους από 60 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως και ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί».

Και συμπληρώνει: «Η μελέτη αυτή αναδεικνύει τη δυνατότητα βελτίωσης της σύστασης του σώματος για τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης αυτών των ασθενειών. Οι στοχευμένες παρεμβάσεις για τη μείωση του λίπους στον κορμό και τους βραχίονες με ταυτόχρονη προώθηση της υγιούς μυϊκής ανάπτυξης μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικές για την προστασία από αυτές τις ασθένειες από ό,τι ο γενικός έλεγχος του βάρους».

Σύμφωνα με τους ερευνητές, ένας από τους περιορισμούς αυτής της μελέτης είναι ότι οι συμμετέχοντες ήταν κυρίως λευκοί Βρετανοί και τα αποτελέσματα μπορεί να μην ισχύουν για άλλους πληθυσμούς.

Πηγή: ΑΠΕ



Πηγή