Προετοιμασία: 20΄, Μαγείρεμα + Ψήσιμο: 1 ώρα και 10΄

Υλικά (για 1 ταρτιέρα, διαμέτρου 26 εκ.)

Για τη ζύμη (αν δεν φτιάξουμε, χρησιμοποιούμε 1 φύλλο ζύμης κουρού)

  • 250 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
  • 130 γρ. αλεύρι, για όλες τις χρήσεις
  • 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 100 ml γάλα φρέσκο, χλιαρό
  • 100 ml νερό, χλιαρό

Για τη γέμιση

  • 100 ml γάλα φρέσκο
  • 3 αυγά ελαφρώς χτυπημένα
  • 300 γρ. γιαούρτι, στραγγιστό
  • 700 γρ. φέτα, της αρεσκείας μας, χονδροθρυμματισμένη
  • 1/3 κουτ. γλυκού κανέλα, σε σκόνη
  • 1 κουτ. γλυκού φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1/2 κουτ. γλυκού μαυροκούκι (σε μπαχαράδικα) ή απλό σουσάμι

Διαδικασία

Ζύμη: Σε ένα βαθύ μπολ ενώνουμε τα άλευρα με το μπέικιν πάουντερ και αλατοπίπερο. Ρίχνουμε το λάδι και το γάλα και αρχίζουμε να ζυμώνουμε, ρίχνοντας σταδιακά το νερό. Συνεχίζουμε το ζύμωμα για λίγα λεπτά, μέχρι να έχουμε μια λεία, μαλακή ζύμη. Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και την αφήνουμε να  «ξεκουραστεί», για περίπου μισή ώρα.

Γέμιση: Σε ένα μπολ χτυπάμε με το σύρμα το γάλα και τα αυγά. Προσθέτουμε το γιαούρτι, τη φέτα, τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε απαλά, για να μη λιώσει η φέτα.

Τάρτα: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160° C. Λαδώνουμε την ταρτιέρα. Σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε τη ζύμη με τον πλάστη σε φύλλο πάχους περίπου 1/2 εκ. Το απλώνουμε στην ταρτιέρα, καλύπτοντας τον πυθμένα και τα τοιχώματα. Το ίδιο κάνουμε αν χρησιμοποιήσουμε έτοιμο φύλλο κουρού.

Αδειάζουμε τη γέμιση στην τάρτα και τη στρώνουμε ομοιόμορφα με μια σπάτουλα. Κόβουμε τα περισσεύματα της ζύμης που εξέχουν από το σκεύος, πασπαλίζουμε με το μαυροκούκι και ψήνουμε για περίπου 50 λεπτά. Αφήνουμε την τάρτα να κρυώσει για 10 λεπτά και σερβίρουμε.

Τι πίνουμε

Ενα ροζέ Μοσχοφίλερο.

kathimerini.gr

agrinio24.gr