Στον αντίποδα των μεγάλων και φημισμένων ευρωπαϊκών μητροπόλεων, οι πόλεις που ακολουθούν μετρούν αιώνες ζωής και αποτελούν τις πρώτες πρωτεύουσες στη χώρα όπου εντοπίζονται.

Έχοντας να αναδείξουν πλούσια ιστορία και σημαντικά μνημεία και αξιοθέατα, αποτελούν μια διαφορετική πρόταση ταξιδιού, μακριά από τον μαζικό τουρισμό και τις συνέπειες που αυτός φέρει στις παρεχόμενες υπηρεσίες.

Ανάμεσα στις πιο σημαντικές της Ευρώπης, λοιπόν, σε αφιέρωμά της η βρετανική Telegraph δεν παραλείπει να συμπεριλάβει και το δικό μας Ναύπλιο.

Κοΐμπρα, Πορτογαλία

Υπήρξε πρωτεύουσα της Πορτογαλίας από το 1139 μέχρι το 1260 μ.Χ. περίπου, ενώ σήμερα είναι μία από τις πιο ζωντανές φοιτητουπόλεις στη χώρα. Διαθέτει ένα από τα παλαιότερα πανεπιστήμια στην Ευρώπη με μία εντυπωσιακή βιβλιοθήκη με 300.000 βιβλία!

Μεσαιωνική ατμόσφαιρα στην παλιά πόλη με τις λιθόστρωτες πλατείες, την εντυπωσιακή εκκλησία- σήμα κατατεθέν της πόλης Santa Clara και τα πανέμορφα παραδοσιακά σπίτια κατά μήκος του ποταμού Μοντέγκο.

Ναύπλιο

Μία από τις ομορφότερες πόλεις της Ελλάδας, χαρακτηρίστηκε από τους Ενετούς κατακτητές ως η «Νάπολη της Ανατολής», με τους περισσότερους να την γνωρίζουν ως την πρώτη πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους το 1828-1833, επί Ιωάννη Καποδίστρια.

Σήμερα το Ναύπλιο αποτελεί έναν από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς, σε κοντινή απόσταση από την Αθήνα, με πλούσια ιστορία και σπουδαία μνημεία και αξιοθέατα. Σημεία αναφορά της το περίφημο Παλαμήδι, το πολυφωτογραφημένο Μπούρτζι και η κεντρική Πλατεία Συντάγματος με το Αρχαιολογικό Μουσείο.

Φιλιππούπολη, Βουλγαρία

Χτισμένη στις όχθες του ποταμού Έβρου, είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Βουλγαρίας και πρώην πρωτεύουσα της αυτόνομης Οθωμανικής περιοχής της Ανατολικής Ρωμυλίας, ενώ έγινε μέρος της χώρας το 1885.

Το ιστορικό της κέντρο είναι γεμάτο με αρχιτεκτονικά δείγματα της βουλγαρικής αναγέννησης, ενώ ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατά της είναι το αρχαίο ρωμαϊκό θέατρο του 2ου αι. μ.Χ., χτισμένο από τον αυτοκράτορα Τραϊανό. Φέτος, τραβάει τα βλέμματα όλων πάνω της καθώς έχει ανακηρυχθεί Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2019.

Άαχεν, Γερμανία

Η λουτρόπολη στο βόρειο τμήμα της Γερμανίας, στα σύνορα της χώρας με την Ολλανδία και το Βέλγιο, είναι μια πόλη πλούσια σε ιστορία, ενώ αποτέλεσε αγαπημένη κατοικία του Καρλομάγνου, του θρυλικού βασιλιά των Φράγκων, και τόπο στέψης των Γερμανών βασιλιάδων.

Από τα σημαντικότερα αξιοθέατα του Άαχεν ο καθεδρικός ναός του, ο οποίος είναι γνωστός και ως «Αυτοκρατορικός Καθεδρικός Ναός», ο παλαιότερος καθεδρικός σε όλη την Ευρώπη, καθώς και το εντυπωσιακό θέατρο της πόλης, το οποίο επισκέπτονται ετησίως περισσότερα από 130.000 άτομα.

Οχρίδα, ΠΓΔΜ

Αμφιθεατρικά χτισμένη στις όχθες της ομώνυμης λίμνης, η Οχρίδα, στην ΠΓΔΜ, έχει χαρακτηριστεί ως «Ιερουσαλήμ των Βαλκανίων», καθώς λέγεται ότι διαθέτει συνολικά 365 εκκλησίες, μία για κάθε μέρα του χρόνου!

Διαθέτει αρκετά πολιτιστικά μνημεία, ανάμεσα στα οποία ξεχωρίζουν το κάστρο του τσάρου Σαμουήλ και το αρχαίο ελληνικό θέατρο, ενώ τόσο η λίμνη όσο και η πόλη έχουν συμπεριληφθεί στα Πολιτιστικά Μνημεία της UNESCO.

Βαραζντίν, Κροατία

Σε απόσταση 80 χλμ. βόρεια της σημερινής πρωτεύουσας της Κροατίας, Ζάγκρεμπ, το Βαραζντίν τέλεσε ως πρωτεύουσα του βασιλείου του Αψβούργου από το 1756 έως το 1776.

Παρόλη την τουριστική ανάπτυξη που γνωρίζει η χώρα, το Βαραζντίν παραμένει ανέγγιχτο, ακόμα, από τον μαζικό τουρισμό, ενώ όσοι το επισκεφτούν απολαμβάνουν τον καφέ τους στα ήσυχα και οικονομικά cafes, γνωρίζουν την ιστορία με μια επίσκεψη στο μεγαλοπρεπές μεσαιωνικό του κάστρο και επισκέπτονται τα αξιόλογα μουσεία της πόλης.

Συρακούσες, Ιταλία

Η σημαντικότερη πόλη της Μεγάλης Ελλάδας, αποτέλεσε πρωτεύουσα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας το διάστημα 663-669. Μετρώντας περίπου 2.700 χρόνια «ζωής» διαθέτει μια γοητευτική παλιά πόλη, την Ορτυγία, περικυκλωμένη από θάλασσα στις τρεις μεριές της, και αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Ο καθεδρικός ναός της πόλης, το Αρχαιολογικό Πάρκο με το αρχαιοελληνικό θέατρο του 5ου αι. π.Χ, όπου μέχρι σήμερα λαμβάνουν χώρα θεατρικές παραστάσεις κατά την διάρκεια του καλοκαιριού, στα σημεία που… ξελογιάζουν τον επισκέπτη.

Αδριανούπολη, Τουρκία

Με όνομα που οφείλεται στον Ρωμαϊκό αυτοκράτορα Αδριανό, υπήρξε πρωτεύουσα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας από το 1365 έως το 1453. Ρωμαίοι, Γότθοι, Βούλγαροι, Βυζαντινοί, Οθωμανοί, Έλληνες και Ρώσοι κυριάρχησαν κατά καιρούς στην περιοχή, όπου ο επισκέπτης θα θαυμάσει το Selimiye τζαμί, πραγματικό στολίδι για την πόλη, σε σχέδια του σπουδαίου Οθωμανού αρχιτέκτονα Sinan.

Πόζναν, Πολωνία

Η παλαιότερη πρωτεύουσα της Πολωνίας, στο δυτικό τμήμα της χώρας, κερδίζει τις εντυπώσεις και το ενδιαφέρον με τη φιλόξενη και ζωντανή ατμόσφαιρά της. Εντυπωσιακά ιστορικά αξιοθέατα και σαν ζωγραφισμένα μεσαιωνικά κτήρια μαγεύουν τον επισκέπτη της, ο οποίος ανακαλύπτει τα θέλγητρά της με μια βόλτα στην Πλατεία της Παλιάς Αγοράς, το παλάτι Działyński, τον καθεδρικό ναό των Αγίων Πέτρου και Παύλου και το Εθνικό Μουσείο.

Βόννη, Γερμανία

Μία από τις αρχαιότερες πόλεις της Γερμανίας και γενέτειρα του Μπετόβεν, ιδρύθηκε τον 4ο αι. π.Χ. από τους Κέλτες και συγκαταλέγεται στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Χτισμένη στις όχθες του ποταμού Ρήνου, τα κτήριά της αποτελούν ένα μείγμα ρωμαϊκής και μεσαιωνικής αρχιτεκτονικής, με πιο χαρακτηριστικά τον καθεδρικό ναό του Αγίου Πέτρου και την εκκλησία της Παναγίας.Πηγή