Με την καταβολή μεγάλων εγγυήσεων που συνολικά ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο ευρώ έφυγαν ελεύθεροι από τα δικαστήρια της πρώην σχολής Ευελπίδων οι δύο πρώτοι από τους 23 κατηγορούμενους, μη πολιτικά πρόσωπα, που απολογήθηκαν στην Ελληνίδα Ευρωπαία Ανακρίτρια για τη σύμβαση 717 που αφορά στη σηματοδότηση και τηλεδιοίκηση του σιδηροδρομικού δικτύου, έργο που συνδέεται ευθέως με το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών.

Συγκεκριμένα, μετά την άσκηση της ποινικής δίωξης από την ευρωπαϊκή εισαγγελία για σειρά αδικημάτων, απολογήθηκαν οι δύο πρώτοι κατηγορούμενοι από την πλευρά του ΕΡΓΟΣΕ.

Μετά την απολογία τους, η ανακρίτρια από κοινού με την εντεταλμένη ευρωπαία εισαγγελέα, Πόπη Παπανδρέου, επέβαλαν στους κατηγορούμενους υψηλές εγγυήσεις, 500.000 ευρώ στον έναν και 600.000 στον δεύτερο και επιπλέον απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.

Η διαδικασία των απολογιών που εκτείνεται χρονικά μέχρι το τέλος Απριλίου θα συνεχιστεί την άλλη εβδομάδα, όπου η σκυτάλη θα περάσει στην επόμενη ομάδα των κατηγορουμένων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση το κατηγορητήριο της ευρωπαϊκής εισαγγελίας διατυπώνεται ότι θα είχε αποφευχθεί η τραγωδία των Τεμπών αν εγκαίρως είχε ολοκληρωθεί η περίφημη σύμβαση 717 για την τηλεδιοίκηση και τη σηματοδότηση του σιδηροδρομικού δικτύου.

«Δε θα ήμουν υποψήφιος αν είχα πολιτική ευθύνη» λέει ο Φλωρίδης

Την ίδια στιγμή, συνεχίζεται το άδειασμα του Κώστα Αχ. Καραμανλή για το σιδηροδρομικό δυστύχημα από στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Γιώργο Φλωρίδη, να τονίζει ότι δε θα έθετε υποψηφιότητα στις εκλογές σε περίπτωση που είχε πολιτική ευθύνη.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη έχει ξεκινήσει ο χορός αποποίησης των ευθυνών και αδειάσματος του Κώστα Αχ. Καραμανλή από βουλευτές και στελέχη της ΝΔ. Χαρακτηριστικά ο βουλευτής Βοιωτίας με τη ΝΔ, Λευτέρης Κτιστάκης, τόνισε ότι ο ίδιος θα παραιτούνταν από την ασυλία σε περίπτωση που ήταν στη θέση του Κώστα Αχ. Καραμανλή, ενώ ο βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ, Γιώργος Σταμάτης, υποστήριξε πως «εάν βρισκόμουν στη θέση του δε θα άντεχα, θα είχα αυτοκτονήσει».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι «ο κ. Καραμανλής έδωσε πολύωρη κατάθεση στην Εξεταστική Επιτροπή και έδωσε απαντήσεις. Μιλάτε με μη βουλευτή, που όμως στο παρελθόν είχε διαφωνήσει με το κόμμα του και είχε παραιτηθεί. Δε θα έβαζα υποψηφιότητα στις εκλογές αν είχα πολιτική ευθύνη. Το ζήτημα είναι πώς την αντιλαμβάνεται ο καθένας την πολιτική ευθύνη και τι κάνει».



megatv.com