Γνήσια είναι σύμφωνα με την έκθεση της εργαστηριακής πραγματογνωμοσύνης της αστυνομίας τα βίντεο με την εμπορική αμαξοστοιχία στην τραγωδία στα Τέμπη, όπως έγινε γνωστό σήμερα Παρασκευή (28.3.25).

Σύμφωνα λοιπόν, με την έκθεση της εργαστηριακής πραγματογνωμοσύνης της αστυνομίας τα αντίγραφα των τριών βίντεο που παραδόθηκαν από την εταιρεία INTERSTAR στις 5 Φεβρουαρίου 2025 που αφορούν την εμπορική αμαξοστοιχία στα Τέμπη, είναι γνήσια.

Η εταιρεία είχε ανακοινώσει ότι πραγματοποίησε μόνη της τη διαδικασία ανάκτησης του υλικού και στις αρχές Φεβρουαρίου, ο νομικός εκπρόσωπός της τα κατέθεσε στον ανακριτή.

Ο Κώστας Λακαφώσης, ειδικός πραγματογνώμονας οικογενειών των θυμάτων των Τεμπών, μίλησε στο «Ακόμα Δεν Είδες Τίποτα» για την έκθεση της εργαστηριακής πραγματογνωμοσύνης της αστυνομίας, λέγοντας πως το ότι είναι γνήσια τα βίντεο δεν σημαίνει πως δεν υπήρχε παράνομο φορτίο.

«Το πόρισμα δεν γράφει πως δεν υπάρχει φορτίο. Λέει ‘δεν φαίνεται΄, είναι άλλο το ‘δεν φαίνεται΄ και άλλο το ΄δεν υπάρχει΄. Οι τίτλοι πουν μπαίνουν στα δημοσιεύματα, δεν είναι απαραίτητα αυτό που λέει το πόρισμα. Το ότι δεν φαίνεται φορτίο, δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει. Δεν είναι δική μας δουλειά να βρούμε εάν υπάρχει φορτίο, αυτό θα έπρεπε να το είχαν κάνει οι ανακριτικές αρχές. Δεν είναι δική μας δουλειά να κάνουμε ανάκριση», είπε αρχικά και συνέχισε, λέγοντας:

«Η οικογένειες των θυμάτων μου έχουν αναθέσει να βρούμε την αλήθεια, και εμείς θα το κάνουμε μέχρι το σημείο που μπορούμε να αποδείξουμε πράγματα. Από τη στιγμή που δεν μπορούμε να αποδείξουμε κάποια πράγματα, θα αποφύγουμε να γεμίσουμε τη δικογραφία με ανοησίες, όπως κάνουν άλλοι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση με εντολή άλλων οικογενειών. Υπάρχουν τεχνικέ εκθέσεις, οι οποίες διαψεύδουν προηγούμενες και γεμίσουν τη δικογραφία με ανοησίες».

Αναφερόμενος στην τεχνική έκθεση βρετανικής εταιρείας επιστημόνων και μηχανικών για την τραγωδία, η οποία αναφέρει πως η φωτιά μπορεί να προέκυψε από έλαια σιλικόνης, ο κ. Λακαφώσης είπε:

«Αυτό δεν ήρθε τώρα αλλά την έχουμε δει εδώ και ένα χρόνο αλλά δεν της δώσαμε σημασία γιατί θεωρώ πως είναι επιστημονικά αδύναμη, δεν έχει αναλύσει πράγματα. Ο Άγγλος που κάνει το πείραμα για να διαπιστώσει εάν καίγονται τα λάδια σιλικόνης, χρησιμοποιεί λάδια 150 βαθμών Κελσίου αντοχής στη φωτιά, ενώ στο τρένο είχαμε 300 βαθμών, δηλαδή τη διπλάσια ικανότητα αντοχής στη φωτιά. Εγώ θεωρώ ότι στο δικαστήριο δεν μπορεί να σταθεί αυτή η έκθεση».

Την Πέμπτη 27/03 μέλη του ειδικού κλιμακίου της Πυροσβεστικής που ερευνούν τις πυρκαγιές πήγαν ξανά στο Κουλούρι και πήραν δείγματα από το φρέον, ώστε να διαπιστωθεί εάν θα μπορούσε το ψυκτικό υγρό να πάρει φωτιά.

Σε σχέση με  αυτό, ο κ. Λακαφώσης απάντησε: «Αυτά τα έχουμε ψάξει εδώ και καιρό. Προφανώς και δεν είναι αυτή εκτίμησή μας αλλά από εκεί και πέρα εάν κάποιος μπορεί να το τεκμηριώσει θα είναι ενδιαφέρον. Αν ήμασταν την 1η Μαρτίου του 2023 στον τόπο της σύγκρουσης και δεν είχε πειράξει κανένας τίποτα, θα μπορούσαμε να σας πούμε τα πάντα. Τα μάζεψαν, τα σκούπισαν , τα πέταξαν και ψάχνουμε πράγματα εκ των υστέρων. Γι΄ αυτό δεν μπορούμε να σας απαντήσουμε».



megatv.com