Πολλά έχουν γραφτεί σχετικά με την ασφάλεια της διαλειμματικής νηστείας, μιας από τις πιο δημοφιλείς μεθόδους απώλειας βάρους. Οι ερευνητές έχουν επικεντρωθεί στο κατά πόσο το να τρώμε σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας και σε συγκεκριμένες ημέρες της εβδομάδας είναι ωφέλιμο για τον οργανισμό μας.

Η διαλειμματική νηστεία έχει γίνει τόσο δημοφιλής επειδή δεν χρειάζεται να μετράμε θερμίδες. Και πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι είναι ασφαλής. Ωστόσο, έχει επίσης αποδειχθεί ότι προκαλεί απώλεια άλιπης σωματικής μάζας, διατροφικές διαταραχές και μείωση των σεξουαλικών ορμονών.

Μια πρόσφατη μελέτη σε περισσότερους από 20.000 ενήλικες στις ΗΠΑ έδειξε ότι η διαλείπουσα νηστεία για οκτώ ώρες την ημέρα αύξησε τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά νοσήματα κατά 91%.

Η πιο συνηθισμένη μορφή διαλείπουσας νηστείας είναι η νηστεία 16/8, κατά την οποία μπορείτε να τρώτε και να πίνετε θερμιδικά τρόφιμα για οκτώ ώρες την ημέρα (η λεγόμενη ώρα σίτισης) και για τις υπόλοιπες 16 ώρες (ώρα νηστείας) μπορείτε να πίνετε μόνο μη θερμιδικά ποτά, όπως μαύρο καφέ ή τσάι και νερό. Υπάρχει επίσης η νηστεία 5:2, η οποία περιλαμβάνει την κατανάλωση τουλάχιστον περίπου 500-600 θερμίδων δύο φορές την εβδομάδα και κανονική διατροφή για τις υπόλοιπες πέντε ημέρες.

Σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στο Nature Reviews Endocrinology, ερευνητές του Πανεπιστημίου του Ιλινόις στο Σικάγο κατέρριψαν τέσσερις ευρέως διαδεδομένες θεωρίες σχετικά με την ασφάλειά της διαλειμματικής νηστείας.

1. Δεν οδηγεί σε κακή διατροφή: Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η πρόσληψη ζάχαρης, κορεσμένων λιπαρών, χοληστερόλης, φυτικών ινών, νατρίου και καφεΐνης παραμένει αμετάβλητη κατά τη διάρκεια της νηστείας, όπως και η αναλογία της ενέργειας που καταναλώνεται από υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λίπη.

2. Δεν προκαλεί διατροφικές διαταραχές: Καμία μελέτη δεν έχει δείξει ότι η νηστεία προκαλεί διατροφικές διαταραχές.

Ωστόσο, οι ερευνητές αναφέρουν ότι τα άτομα με ιστορικό διατροφικών διαταραχών δεν πρέπει να επιχειρούν νηστεία. Καλούν επίσης τους παιδιάτρους να γνωρίζουν ότι οι παχύσαρκοι έφηβοι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν διατροφικές διαταραχές.

3. Η νηστεία δεν προκαλεί υπερβολική απώλεια άλιπης σωματικής μάζας: Μελέτες έχουν δείξει ότι ο άλιπος μυϊκός ιστός μειώνεται κατά την ίδια ποσότητα είτε το βάρος χάνεται μέσω διαλείπουσας νηστείας είτε μέσω άλλης δίαιτας. Και στις δύο περιπτώσεις, η προπόνηση με αντιστάσεις και η αυξημένη πρόσληψη πρωτεϊνών μπορούν να αποτρέψουν την απώλεια μυών.

4. Η διαλείπουσα νηστεία δεν επηρεάζει τις ορμόνες του φύλου: Παρά τις ανησυχίες σχετικά με τη γονιμότητα και τη λίμπιντο, τα οιστρογόνα, η τεστοστερόνη και άλλες σχετικές ορμόνες δεν επηρεάζονται από αυτή τη δίαιτα, λένε οι ερευνητές.



Πηγή