Σίγουρα έχετε κάποια αγαπημένα χρώματα; Ξέρετε όμως γιατί έχετε επιλέξει τα συγκεκριμένα;
Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι έχουμε εξελιχθεί ώστε να προτιμάμε χρώματα που οι αρχαίοι πρόγονοί μας συνέδεαν με την επιβίωση, την ασφάλεια και την υγεία.
Μεταξύ των ενηλίκων, οι μπλε αποχρώσεις τείνουν να είναι πιο δημοφιλείς από τις κιτρινoκαφέ, κάτι που μπορεί να οφείλεται στο ότι το μπλε συνδέεται με το νερό και τον καθαρό ουρανό, ενώ οι κίτρινες και οι καφέ αποχρώσεις έχουν συνδεθεί υποσυνείδητα με τις ασθένειες, τα ανθρώπινα απόβλητα και τη σήψη.
Συνεπής με αυτή την εξελικτική ιδέα είναι το γεγονός ότι τα μωρά μέσα σε λίγους μήνες από τη γέννησή τους είναι επιλεκτικά στα χρώματα, καρφώνοντας το βλέμμα τους στα πιο έντονα όπως το μπλε και το κόκκινο, παρά στα πιο θαμπά όπως το καφέ.
Επίκτητοι παράγοντες
Ωστόσο, οι εμπειρίες της ζωής μας και η κουλτούρα στην οποία μεγαλώνουμε είναι επίσης πιθανό να παίξουν μεγάλο ρόλο στις χρωματικές μας προτιμήσεις.
Υπάρχουν ενδείξεις, για παράδειγμα, ότι οι συναισθηματικές μας αντιδράσεις σε αντικείμενα και σύμβολα μπορούν να επηρεάσουν τις προτιμήσεις μας – το χρώμα της αγαπημένης μας ποδοσφαιρικής ομάδας, για παράδειγμα ή ένα αγαπημένο μας ρούχο.
Μπορεί επίσης να μας αρέσουν ορισμένα χρώματα λόγω της συναισθηματικής τους σημασίας. Το κίτρινο, για παράδειγμα, θεωρείται συχνά ως ένα «χαρούμενο» χρώμα, ενώ τα πιο σκούρα χρώματα μπορεί να είναι πιο απαλά και αντανακλαστικά.
Υπάρχουν επίσης συσχετισμοί μεταξύ των προτιμήσεων του χρώματος και του φύλου – ειδικά μεταξύ των παιδιών. Για παράδειγμα, ήδη από την ηλικία των δυόμιση ετών, τα κορίτσια στους δυτικούς πολιτισμούς φαίνεται να προτιμούν τα ροζ αντικείμενα, ενώ τα αγόρια τείνουν να αποφεύγουν το ροζ. Οι ρίζες αυτών των διαφορών μεταξύ των φύλων είναι πολύπλοκες (πιθανότατα αντανακλούν ένα μείγμα βιολογικών και πολιτισμικών παραγόντων) και εξακολουθούν να αποτελούν αντικείμενο συζήτησης.
Επομένως, πολλοί παράγοντες παίζουν ρόλο και είναι απίθανο να υπάρχει μια ενιαία εξήγηση για το γιατί μας αρέσουν τα χρώματα που μας αρέσουν.