Πριν σχεδιάσετε την κουζίνα σας, το μόνο που χρειάζεται να λάβετε υπόψη είναι το τρίγωνο εργασίας. Ας εξηγήσουμε γιατί και, το πιο σημαντικό, πώς να το δημιουργήσετε
Αν και η διάταξη ενός χώρου είναι ουσιώδης για την άνεση, γίνεται θεμελιώδης σε ορισμένους χώρους. Αυτό ισχύει, για παράδειγμα, στον σχεδιασμό της κουζίνας σας, όπου η εύρεση της σωστής ισορροπίας μεταξύ ασφάλειας και λειτουργικότητας είναι κρίσιμη. Πράγματι, αυτή η περιοχή προετοιμασίας φαγητού εξυπηρετεί πολλούς σκοπούς. Εκτός από το μαγείρεμα, την κατανάλωση φαγητού και ακόμη και την εργασία, είναι το σκηνικό για τις συνεχείς κινήσεις μας.
Προσθέστε σε αυτό την ανάγκη να ανοίγετε ντουλάπια, φούρνους και ψυγεία χωρίς εμπόδια. Για να μαγειρεύετε με απόλυτη ηρεμία, υπάρχει ένας βασικός κανόνας που γνωρίζουν όλοι οι επαγγελματίες. Ας τον αποκαλύψουμε, ώστε να σχεδιάσετε τον χώρο σας σαν πραγματικός σχεδιαστής κουζίνας.
Το χρυσό τρίγωνο, η βάση της διάταξης της κουζίνας
Κατά τον προγραμματισμό μιας κουζίνας, η έμφαση δίνεται συχνά στο στιλ. Μινιμαλιστική, ρουστίκ, ανοιχτού τύπου… οι επιλογές είναι πολλές. Αλλά υπάρχει ένα βασικό στοιχείο που πρέπει να ληφθεί υπόψη, ανεξάρτητα από το μέγεθος του χώρου: η τοποθέτηση των συσκευών σας.
Οι 3 ζώνες της κουζίνας
Για να βελτιωθεί η εργονομία και να μειωθεί ο χρόνος μετακινήσεων, ορίζονται τρεις ζώνες:
-
Αποθήκευση ή ψύξη: ψυγείο, καταψύκτης, ντουλάπια αποθήκευσης
-
Πλύσιμο: νεροχύτης και πλυντήριο πιάτων
-
Μαγείρεμα: φούρνος και εστία
Στη συνέχεια, δημιουργείται ένα φανταστικό τρίγωνο, όπου κάθε κορυφή αντιπροσωπεύει μία από αυτές τις λειτουργίες. Όλα πρέπει να είναι εύκολα προσβάσιμα για να ελαχιστοποιούνται οι περιττές κινήσεις. Το τρίγωνο αυτό πρέπει να είναι όσο το δυνατόν ισοσκελές. Το σημείο εκκίνησης είναι η «κρύα» ζώνη, έπειτα η ζώνη πλυσίματος και τέλος η ζώνη μαγειρέματος. Η τοποθέτηση των στοιχείων πρέπει να βελτιστοποιηθεί σύμφωνα με αυτή τη σειρά, η οποία ακολουθεί τη λογική της προετοιμασίας του γεύματος.
Αποστάσεις που πρέπει να τηρούνται
Γύρω από τον νεροχύτη, αφήστε περίπου 40 εκ. χώρο σε κάθε πλευρά για βέλτιστη λειτουργικότητα και για να μειωθεί ο κίνδυνος να πεταχτεί νερό στην περιοχή μαγειρέματος. Στην περιοχή μαγειρέματος χρειάζεται αρκετός χώρος, ώστε οι λαβές των κατσαρολών να μην χτυπούν στους τοίχους και η πόρτα του φούρνου να μην εμποδίζει την κίνηση. Συνιστάται απόσταση περίπου 80–90 εκ. μεταξύ των ντουλαπιών και των τοίχων ή άλλων βάσεων. Επίσης, για το βέλτιστο άνοιγμα, η πόρτα του ψυγείου πρέπει να απέχει περίπου 5 εκ. από τον πλησιέστερο τοίχο.
Πώς να βελτιστοποιήσετε μια κουζίνα σε σχήμα U
Στον σχεδιασμό μιας κουζίνας σε σχήμα U, η ιδέα είναι να διαχωριστούν οι διαφορετικές δραστηριότητες. Μπορεί να είναι καλή ιδέα να αφιερώσετε τη μία πλευρά αποκλειστικά στον νεροχύτη, τοποθετώντας τον σε μια γωνία και αφήνοντας τον πάγκο ελεύθερο. Αντίθετα, μπορείτε να συνδυάσετε την εστία, το ψυγείο και τα ντουλάπια αποθήκευσης τροφίμων για εύκολη πρόσβαση. Για όσους προτιμούν φούρνους στον τοίχο, αυτοί μπορούν να τοποθετηθούν πιο μακριά από την εστία. Έτσι δημιουργείται μια ζώνη πλυσίματος, η στήλη θέρμανσης παράλληλα και η εστία στο κέντρο. Ο χώρος κάτω από τον πάγκο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κατσαρόλες και τηγάνια.
Σε όλες τις περιπτώσεις, πριν από τη φάση του σχεδιασμού, λαμβάνονται υπόψη ο τρόπος ζωής, οι ανάγκες και ο εξοπλισμός που απαιτείται. Το μόνο που απομένει είναι να εμπιστευτούμε τον επαγγελματία που θα εκτελέσει το έργο για να μας καθοδηγήσει, αν χρειαστεί.
















