Έρευνα από το Ινστιτούτο Βιοϊατρικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν (LSI) καθόρισε τον τρόπο με τον οποίο η κανέλα μπορεί να γίνει όπλο στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας.

Οι επιστήμονες είχαν παρατηρήσει στο παρελθόν ότι η κινναμαλδεΰδη (cinnamaldehyde), ή κανελδεΰδη (ένα αιθέριο έλαιο που δίνει στην κανέλα την ιδιαίτερη γεύση της), προστατεύει τα ποντίκια από την παχυσαρκία και την υπεργλυκαιμία. Αλλά οι μηχανισμοί στους οποίους βασίστηκε το αποτέλεσμα της έρευνας δεν ήταν καλά κατανοητοί.

Οι ερευνητές στο εργαστήριο του Jun Wu, ερευνητικού βοηθού καθηγητή στο LSI, ήθελαν να κατανοήσουν καλύτερα την δράση της κανελδεΰδης και να καθορίσουν αν μπορεί να είναι προστατευτική και για τον άνθρωπο.

“Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι αυτή η ένωση επηρέασε τον μεταβολισμό”, δήλωσε ο Wu. Και πρόσθεσε: “Έτσι θέλαμε να καταλάβουμε το πώς και ποιος μηχανισμός θα μπορούσε να ισχύει και στον άνθρωπο, όπως και στα ποντίκια, και τι εμφάνιση θα είχε στα ανθρώπινα κύτταρα”.

Τα ευρήματά τους, τα οποία δημοσιεύτηκαν το 2017 στο επιστημονικό περιοδικό Metabolism, έδειξαν ότι η κανελδεΰδη βελτιώνει την μεταβολική υγεία, ενεργώντας άμεσα στα λιποκύτταρα. Τα κάνει να αρχίσουν να καταναλώνουν ενέργεια μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται θερμογένεση.

Ο Wu και οι συνεργάτες της εξέτασαν τα ανθρώπινα λιποκύτταρα από εθελοντές διαφόρων ηλικιών, εθνοτήτων και δεικτών μάζας σώματος (ΔΜΣ).

Όταν τα κύτταρα υποβλήθηκαν σε αγωγή με κανελδεΰδη, οι ερευνητές διαπίστωσαν αυξημένη έκφραση αρκετών γονιδίων και ενζύμων που ενισχύουν τον μεταβολισμό των λιπιδίων. Επίσης, παρατηρήθηκε αύξηση των Ucp1 και Fgf21. Αυτές είναι σημαντικές μεταβολικές ρυθμιστικές πρωτεΐνες, που εμπλέκονται στη θερμογένεση.

Τι κάνουν τα λιποκύτταρα

Τα λιποκύτταρα συνήθως αποθηκεύουν ενέργεια με την μορφή λιπιδίων. Αυτή η μακροπρόθεσμη αποθήκευση ήταν ευεργετική για τους προγόνους μας, οι οποίοι είχαν πολύ λιγότερη πρόσβαση σε τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά. Επομένως είχαν πολύ μεγαλύτερη ανάγκη αποθήκευσης λίπους. Αυτό το λίπος θα μπορούσε στη συνέχεια να χρησιμοποιηθεί από το σώμα σε περιόδους έλλειψης τροφής, ή σε χαμηλές θερμοκρασίες. Αυτές οι συνθήκες κάνουν τα λιποκύτταρα να μετατρέψουν την αποθηκευμένη ενέργεια σε θερμότητα.

“Μόνο σχετικά πρόσφατα το πλεόνασμα ενέργειας έχει γίνει πρόβλημα για τον άνθρωπο”, δήλωσε ο Wu και συνέχισε: “Καθ’ όλη την εξέλιξη του ανθρώπου, το εντελώς αντίθετο, δηλαδή η έλλειψη ενέργειας, ήταν το πρόβλημα. Έτσι κάθε διαδικασία που καταναλώνει ενέργεια συνήθως παύει τη στιγμή που το σώμα δεν τη χρειάζεται”.

Με την αυξανόμενη επιδημία της παχυσαρκίας, οι ερευνητές, όπως ο Wu, αναζητούν τρόπους για να “προτρέπουν” τα λιπώδη κύτταρα να ενεργοποιούν τη διαδικασία της θερμογένεσης.

Κανέλα ενάντια στην παχυσαρκία

Ο Wu πιστεύει ότι η κανελδεΰδη μπορεί να προσφέρει μία τέτοια μέθοδο ενεργοποίησης της θερμογένεσης. Και επειδή η κανέλα χρησιμοποιείται ήδη ευρέως στη βιομηχανία τροφίμων, μπορεί να είναι πιο εύκολο να πεισθούν οι ασθενείς να ακολουθήσουν πιστά μια θεραπεία με βάση την κανέλα, από το να ακολουθήσουν μια κλασική φαρμακευτική αγωγή.

“Η κανέλα αποτελεί μέρος της διατροφής μας για χιλιάδες χρόνια, και οι άνθρωποι γενικά την απολαμβάνουν”, δήλωσε ο Wu και πρόσθεσε: “Εάν η κανέλα μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από την παχυσαρκία, μπορεί επίσης να προσφέρει μια προσέγγιση για την μεταβολική υγεία που είναι ευκολότερο για τους ασθενείς να τηρήσουν”.

Ωστόσο, ο Wu προειδοποίησε ότι χρειάζεται περαιτέρω μελέτη για να καθοριστεί ο βέλτιστος τρόπος αξιοποίησης των μεταβολικών οφελών της κανελδεΰδης, χωρίς να προκαλούνται τυχόν δυσμενείς παρενέργειες.

Μετάφραση/απόδοση από Iatropedia.gr με πληροφορίες από το https://medicalxpress.com



Πηγή