Καλό θα ήταν να τη δοκιμάσετε μια μέρα που το εδεσματολόγιό σας θα είναι όσο πιο ελαφρύ γίνεται. Το μόνο που χρειάζεται δίπλα της είναι μια δροσερή σαλάτα.

Προετοιμασία: 10΄, Τηγάνισμα: 10΄

Ενα παραδοσιακό πρόχειρο πιάτο, που από τόπο σε τόπο το βλέπουμε να αλλάζει ως προς τη χρήση μυρωδικών, λαδιού, βουτύρου ή χοιρινού λίπους (γλίνα). Σας παραθέτω μια πιο «πολιτισμένη» εκδοχή του.

Υλικά (για 4 άτομα)

  • 3 φύλλα σφολιάτας
  • 600 γρ. φέτα, θρυμματισμένη
  • 5 αυγά (κατά προτίμηση βιολογικά)
  • 3 κουτ. σούπας γάλα
  • 3 κουτ. σούπας βούτυρο πρόβειο
  • 2 – 3 φύλλα φρέσκου δυόσμου, ψιλοκομμένα (αν δεν βρείτε φρέσκο, θα βάλετε ελάχιστο ξερό, τριμμένο)

Διαδικασία

Σε ένα μπολ χτυπάμε καλά τα αυγά με το γάλα και μετά προσθέτουμε το δυόσμο και τη φέτα. Ανακατεύουμε καλά το μείγμα και το αφήνουμε στην άκρη. Βάζουμε τη 1 κουτ. σούπας βουτύρου σε ένα αντικολλητικό τηγάνι 28 – 32 εκ. σε μέτρια φωτιά και όταν λιώσει καλύπτουμε τον πάτο του τηγανιού και τα πλαϊνά τοιχώματα μέχρι τη μέση με το πρώτο φύλλο της σφολιάτας και μοιράζουμε πάνω του το μισό μείγμα από το μπολ, αφήνοντας ένα περιθώριο 3 εκ. από την άκρη γύρω-γύρω.

Σκεπάζουμε με το άλλο φύλλο σφολιάτας πιέζοντας τις άκρες, ώστε να κλείσουν, αφήνουμε 3 – 4 λεπτά μέχρι να ροδίσει το φύλλο από κάτω και με μια μεγάλη σπάτουλα ανασηκώνουμε την τυρόπιτα, βάζουμε άλλη 1 κουτ. σούπας βούτυρο στο τηγάνι και όταν λιώσει  αναποδογυρίζουμε προσεκτικά την πίτα, ώστε να ψηθεί και από την άλλη πλευρά.

Από πάνω προσθέτουμε το υπόλοιπο μείγμα, σκεπάζουμε με το τελευταίο φύλλο και πάλι κλείνουμε περιμετρικά.

Οταν ψηθεί από κάτω, τη γυρίζουμε προσεκτικά με τη βοήθεια ενός μεγάλου πιάτου, για να ψηθεί και το τελευταίο φύλλο. Οταν είναι έτοιμη, τη βγάζουμε και την κόβουμε στα τέσσερα.

Μυστικό
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε λάδι αντί για βούτυρο, αλλά τότε θα σας πρότεινα το τυρί να είναι μανούρι και το μυρωδικό ρίγανη.

kathimerini.gr



agrinio24.gr