Πόσα χρήματα θα δίνατε για να αγοράσετε ένα φρούτο που μυρίζει σαν βρώμικη κάλτσα; Σίγουρα όχι 1.000 δολάρια.

Ένα σπάνιο φρούτο ντούριαν, έχει προκαλέσει αναταραχή στην Ινδονησία, με το κάθε τεμάχιο να πωλείται για 1.000 δολάρια, ή για να καταλάβει κανείς καλύτερα, τρεις φορές περισσότερο από τον μέσο μηνιαίο μισθό.

Οι εικόνες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν τα φρούτα που πωλούνται σε ένα εμπορικό κέντρο, να παρουσιάζοντα επάνω σε κόκκινο σατέν ύφασμα, με προστατευτικό γυάλινο περίβλημα.

Ο ακανθώδης καρπός δεν είναι πάντως το φρούτο που θα περίμενε κανείς να πιάσει μια τέτοια τιμή. Ενώ η γεύση και η κρεμώδης υφή του το έχουν καταστήσει δημοφιλές σε ολόκληρη την νοτιοανατολική Ασία, η έντονη οσμή του είναι διάσημη σε όλο τον κόσμο.

Μάλιστα, στην Σιγκαπούρη έχει απαγορευτεί η μεταφορά του συγκεκριμένου φρούτου στα μέσα μεταφοράς και πολλά ξενοδοχεία έχουν απαγορεύσει αυτό το φρούτο λόγω της περίφημης οσμής του, την οποίο ορισμένοι επικριτές έχουν παρομοιάσει με σάπια τρόφιμα ή βρώμικες κάλτσες.

Πράγματι, ακόμη και οι κάτοικοι της Ινδονησίας, που το αποκαλούν «βασιλιά των φρούτων» δεν αντέχουν την μυρωδιά του. Πέρυσι, ένα φορτίο ντούριαν ανάγκασε ένα αεροδρόμιο να απαγορεύσει την απογείωση ενός αεροσκάφους αφότου οι επιβάτες παραπονέθηκαν για την δυσοσμία του φρούτου.
 
Το J-Queen είναι μια νέα ποικιλία
Το J-Queen είναι ένα νέο υβριδικό ντούριαν, που έχει εκτραφεί από διάφορες ποικιλίες υψηλής ποιότητας, σύμφωνα με τον δημιουργό του, έναν 32χρονο φοιτητή ψυχολογίας με το όνομα Άκα από το Ινδονησιακό Ισλαμικό Πανεπιστήμιο στην Yogyakarta.

Ο 32χρονος λέει ότι το δικό του ντούριαν είναι τόσο περιζήτητο και ακριβό επειδή το δέντρο του παράγει μόνο 20 φρούτα κάθε τρία χρόνια. Ισχυρίζεται επίσης ότι είναι ο μοναδικός ιδιοκτήτης της ποικιλίας και δεν έχει μοιράσει σε κανέναν άλλον σπόρους του φυτού του.

Το άγριο και πικάντικο αυτό φρούτο εκτός από την σπανιότητά του, έχει και μια αρκετά μοναδική γεύση – ένα μίγμα φιστικιών και βουτύρου.

Το ίδιο το ντούριαν είναι τελείως στρογγυλό, σε αντίθεση με τα ξαδέρφια του. Όταν σπάει κάποιος το εξωτερικό του κέλυφος, στο εσωτερικό του θα βρει και πάλι στρογγυλά φρούτα και ότι το συνηθισμένο οβάλ σχήμα. Ο καρπός του είναι επίσης κίτρινος – χρυσός, σε αντίθεση με τον χλωμό καρπό των περισσότερων ντούριαν.

Ο Άκα λέει ότι τα κίνητρά του για την παραγωγή αυτού του υβριδίου ντούριαν, που στοιχίζει πολύ παραπάνω από τον μέσο μισθό στην Ινδονησία, είναι αλτρουιστικά. «Πρόθεσή μου είναι να βελτιώσω την ευημερία των αγροτών δημιουργώντας ανώτερα ντούριαν».Πηγή