Ήταν το 1996 στο Σαλόνι Αυτοκινήτου του Παρισιού όταν παρουσιάστηκε ένα concept car τελείως διαφορετικό από τα άλλα.

Mercedes F200 Imagination το είπαν και ήταν ένα πισωκίνητο θηρίο 394 αλόγων, μια ιπποδύναμη που χάριζε αυτός ο θηριώδης V12 κινητήρας των 6 λίτρων.

Δεν ήταν ωστόσο τα τεχνικά του χαρακτηριστικά αυτά που θάμπωσαν τον κόσμο και τους ειδικούς, αλλά το γεγονός ότι ερχόταν να αλλάξει τον ίδιο τον τρόπο λειτουργίας ενός αυτοκινήτου. Και αυτό το joystick στη μέση φυσικά!

Η επόμενη μέρα της αυτοκίνησης φιλοξενούσε μια πληθώρα από gadgets που παραήταν μπροστά από την εποχή τους και δεν ξέρεις πραγματικά από πού να πρωταρχίσεις. Ή μάλλον ξέρεις, από το joystick!

«Sidesticks» είπε τον μοχλό χειρισμού η Mercedes και ήταν πραγματικά αυτό: ένα gaming joystick που δούλευε όπως στα βιντεοπαιχνίδια. Το πίεζες μπροστά; Το αμάξι επιτάχυνε. Το έσπρωχνες πίσω; Το αμάξι φρέναρε. Η κίνησή του δεξιά και αριστερά έστριβε το αυτοκίνητο στην επιθυμητή κατεύθυνση. Τόσο απλά, τόσο εύκολα.

Με μια κίνηση, δεν χρειάζονταν πια σταθερές της αυτοκίνησης όπως τα πεντάλ και το τιμόνι δηλαδή. Την ίδια στιγμή, το πρωτότυπο αντιλαμβανόταν από ποια από τις δύο μπροστινές θέσεις το λειτουργούσες, επιτρέποντάς σου να το οδηγείς και από τη θέση του συνοδηγού. Λύνοντας έτσι το θέμα με τα δεξιοτίμονα-αριστεροτίμονα.

Το F200 είχε πολλά ακόμα τεχνολογικά καλούδια στον εξοπλισμό του, όπως φώτα από xenon με 6 ρυθμίσεις φωτεινότητας σε κάθε σκάλα, βελτιστοποιώντας τη φωτιστική συνθήκη και ανοιγοκλείνοντας λάμπες ανάλογα με την ταχύτητα κίνησης αλλά και το τι βρισκόταν μπροστά από το όχημα.

Τέσσερις κάμερες είχαν αντικαταστήσει τους παραδοσιακούς καθρέφτες και μια πέμπτη είχε εγκατασταθεί στον πίσω προφυλακτήρα, προσφέροντας πανοραμική θέα από το εσωτερικό. Την ίδια στιγμή, το αμάξι διέθετε ένα καινοτόμο σύστημα ενεργούς ανάρτησης (Active Body Control), ακόμα και φωνητική αναγνώριση (Linguatronic).

Παρά το γεγονός ότι το Imagination ήταν μια πανηγυρική γιορτή της τεχνολογικής υπεροχής της Mercedes, πολλά από τα συστήματά του ενσωματώθηκαν τελικά σε μοντέλα παραγωγής στα επόμενα χρόνια…

newsbeast.grΠηγή