Ο Δήμος Αθηναίων παρουσίασε σε Συνέντευξη τύπου τα σχέδια για τις νέες εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού στον Βοτανικό.
Ο Δήμος Αθηναίων σε Συνέντευξη Τύπου που διεξήχθη στη Δημαρχείο, παρουσίασε τα σχέδια για την ανάπλαση στον Βοτανικό, με τις νέες εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού.
Τη συνέντευξη τύπου “άνοιξε” ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης ο οποίος μίλησε τόσο για το έργο στον Βοτανικό, όσο και για την Λεωφόρο Αλεξάνδρας, και την αξιοποίηση της έκτασης όπου βρίσκεται.
Αναλυτικά τα λόγια του:
Μπακογιάννης: «Έχουμε μεγάλη χαρά. Σήμερα δίνουμε πάσα στο μέλλον. Οι υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις του Ερ. Παναθηναϊκού θα στεγάσουν χιλιάδες παιδιά του δήμου και αυτό μας δίνει χαρά. Σήμερα κάνουμε ένα βήμα για τη διπλή ανάπλαση, με δυο προεκτάσεις. Το ένα είναι με το γήπεδο του Παναθηναϊκού, που σε 36 μήνες θα είναι έτοιμο και θα δώσει πνοή σε μια υποβαθμισμένη περιοχή και ήδη έχουν αρχίσει οι πρόδρομες εργασίες και το άλλο είναι η αναβάθμιση της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, που μόλις παραδοθεί το κλειδί του γηπέδου, θα γκρεμιστεί το παλιό γήπεδο και θα δώσει πνοή πρασίνου. Να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε ΠΑΕ και Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό, τις τράπεζες, τους συντελεστές και τον Δήμο Αθηναίων».
Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε ο Παναγιώτης Μαλακατές, πρόεδρος του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκoύ.
Mαλακατές: «Ο Παναθηναϊκός στο σύνολό του, θα αποκτήσει νέες σύγχρονες εγκαταστάσεις, που θα στεγάσει τον μεγαλύτερο σύλλογο. Μαζί με την ποδοσφαιρική αρένα, θα έχει τις πιο σύγχρονες εγκαταστάσεις, και με την παραχώρηση του ΟΑΚΑ στο μπάσκετ, ο Παναθηναϊκός αποκτά αυτό που του αρμόζει. Να ευχαριστήσω τους μελετητές, τον δήμο Αθηναίων, τον Γιάννη Αλαφούζο, τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο και όσους συνέβαλαν σε αυτό το έργο».
Ο αρχιτέκτονας κ Κούρτης πήρε τον λόγο:
«Οι κατασκευές είναι πολλές και διαφορετικές κι αυτό είναι ιδιαίτερο και δεν έχει γίνει κάτι ανάλογο στο παρελθόν. Αποτελεί μια σημαντική παρέμβαση σε μια προβληματική περιοχή και σε μια κεντρική περιοχή όπως είναι η Λεωφόρος Αλεξάνδρας. Η ταυτότητα του έργου εκτείνεται σε 8 χλμ και θα έχει οκτώ αυτόνομες χρήσεις. Είναι επτά προπονητήρια διακεκριμένων αθλημάτων. Υπάρχει αυτοτελές γυμναστήριο ΑΜΕΑ, πρωτότυπο για τον τόπο μας, ένα μεγάλο γυμναστήριο, κολυμβητήριο, αναψυκτήριο, πάρκινγκ.
Η χωροθέτηση των προπονητηρίων έγινε με μεγάλη μελέτη, παίρνοντας παράδειγμα και από το Ελληνικό, αν και στον Βοτανικό ο χώρος είναι μικρότερος. Γίνεται η παρουσίαση αναλυτικά των γηπέδων, των αποδυτηρίων και των αιθουσών προπόνησης, με φωτογραφίες. Η έγκριση λειτουργικότητας από τη ΓΓΑ, αποτελεί το 80% της αδειοδότησης. Όλοι οι προπονητικοί χώροι και οι χώροι υγιεινής είναι σύγχρονοι και με τις προδιαγραφές που θέτει και η ΓΓΑ.
Είναι ένα ιδιαίτερης πολυπλοκότητας κτηριακό συγκρότημα και ελπίζουμε να πάρουμε την αδειοδότηση, αν και ήδη έχουμε πάρει την έγκριση λειτουργικότητας από τη ΓΓΑ».
Σε ερώτηση για το πότε θα είναι έτοιμο και για το αν υπάρχει απόφαση για ονομοτοδοσία, ο κ. Μπακογιάννης απάντησε: «Εκτιμούμε ότι θα αρχίσουν οι εργασίες το πρώτο τρίμηνο του 2024 και θα είναι έτοιμο μαζί με το γήπεδο του ποδοσφαίρου. Για την ονοματοδοσία δεν έχει ληφθεί κάποια απόφαση ακόμα»
Για τον προϋπολογισμό του έργου: «Περιμένουμε τη μελέτη εφαρμογής για να έχουμε το τελικό κόστος. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τη χρηματοδότηση, είναι εξασφαλισμένη και το έργο θα είναι έτοιμο μαζί με το γήπεδο ποδοσφαίρου, το 2026».
Για τους χώρους πρασίνου:
Κούρτης: «Το ποσοστό του πρασίνου είναι προκαθορισμένο και αδιαπραγμάτευτο. Το κτηριακό συγκρότημα δεν επηρεάζει τους χώρους πρασίνου».
Μπακογιάννης: «Το ποσοστό του πρασίνου προβλέπεται από το προεδρικό διάταγμα και είναι στο 50%. Αυτό είναι για τον Βοτανικό».
Αν πρέπει να υπάρξει συνεργασία των κοινοπραξιών που θα αναλάβουν το έργο:
Κούρτης: «Μας απασχόλησε το θέμα των παράλληλων αγώνων σε ποδόσφαιρο και ερασιτέχνη, έχοντας ένα μοντέλο ασφαλούς μετακίνησης πλήθους από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, έχουν καθορίσει ένα σχέδιο εξεύρεσης πορείας, για να μην υπάρξει συνάντηση των οπαδών από τη στιγμή που θα μπουν στον χώρο των εγκαταστάσεων».
Για το κόστος κι αν θα ξεπεράσει τα 13 εκατ. ευρώ:
Μπακογιάννης: «Δεν έχουμε ακόμα την τελική μελέτη. Αυτό που μας απασχολεί είναι τα έργα να γίνουν σωστά και να είναι βιώσιμα».
Για τα παλιού τύπου σχέδια:
Κούρτης: «Ασχολούμαι πολλά χρόνια με τις αθλητικές εγκαταστάσεις. Οι κλειστές αρένες αθλητικών χρήσεων είναι βαριά γήπεδα. Εδώ σε έναν περιορισμένο χώρο, 7.000 χλμ., θα στεγάζονταν τόσα κτήρια, μοιραία θα προέκυπτε ένα βαρύ κτήριο. Το γήπεδο της Μπάγερν, παραμένει κι αυτό βαρύ.
Το κτήριο είναι ενιαίο στον Βοτανικό θα είναι βαρύ, αλλά δεν είναι παρωχημένο, αλλά εξυπηρετεί τις ανάγκες».
Για το αν θα είναι προκάτ η κατασκευή ή με σκυρόδεμα:
Κούρτης: «Το κτηριακό συγκρότημα γίνεται με σύμεικτη κατασκευή. Θεμέλια και υπόγεια θα γίνουν με σκυρόδεμα, λόγω των αντισεισμικών προδιαγραφών. Από εκεί και πέρα θα γίνουν κατασκευές με σίδερα».
Για την αδειοδότηση και το χρονοδιάγραμμα του έργου:
Κούρτης: «Δεν υπάρχει φόβος για την αδειοδότηση. Η αδειοδοτική διαδικασία δεν είναι πρόβλημα. Αυτό που μπορεί να προκύψει ως πρόβλημα είναι η παράλληλη κατασκευή των εγκαταστάσεων. Πρέπει να ληφθούν εξ αρχής τα μέτρα για τον συντονισμό. Η αδειοδότηση θα γίνει στο τέλος. Τα έργα θεωρώ ότι θα έχουν ολοκληρωθεί όλα με τον καλύτερο συντονισμό. Έχουμε παρεκκλίσεις στα ύψη σε τέτοια έργα, αλλά υπάρχει μηχανισμός που εγκρίνει τέτοιες παρεκκλίσεις και ήδη έχουν δοθεί αυτές οι άδειες».
Μπακογιάννης: «Σε σχέση με το αρχικό χρονιάγραμμα είμαστε μέσα. Εχουν γίνει όλα αυτά που έπρεπε και φυσικά έχουμε πολύ δουλειά μπροστά μας. Κρινόμαστε όχι από τα λόγια μας, αλλά από τα αποτελέσματα».
Για την ονοματοδοσία:
Μαλακατές: «Θα γίνει κάποιος διαγωνισμός από τον Ερασιτέχνη για το όνομα των εγκαταστάσεων».
Για τα έργα υποδομών γύρω από το γήπεδο:
Μπακογιάννης: «Θα δημοπρατηθούν τα έργα, η χρηματοδότηση είναι εξασφαλισμένη».
Για το αν υπάρχει ικανοποίηση στον Ερασιτέχνη:
Μαλακατές: «Το συγκεκριμένο αποτέλεσμα είναι το περισσότερο που μπορούσαμε. Ευχαριστώ τους μελετητές. Πήραμε το περισσότερο από το έργο».
Για τη σημασία του έργου:
Μπακογιάννης: «Μιλάμε για ένα έργο που συζητάμε για 20 χρόνια. το 2020 και το 2021 αντιμετωπίζαμε μια καχυποψία, γιατί οι Αθηναίοι είχαν βιώσει πολλές ματαιώσεις. Τωρα προχωράμε βήμα-βήμα και χωρίς πολλά λόγια. Είναι το μεγαλύτερο έργο αστικής αναζωογόνησης που πραγματοποιείται σε κέντρο πόλης. Στον Ελαιώνα επιχειρείται κάτι σημαντικό, σε μια περιοχή που είχε ακόμα μεταπολεμικό χαρακτήρα. Προχωράμε με τις υποδομές, με τα έργα και θα γίνει μια αναβάθμιση της περιοχής. Έχουμε μελέτη που μιλά για 400 εκατ. ευρώ άμεσων επενδύσεων».