Στις ημέρες μας τα μέσης ηλικίας παιδιά στη πραγματικότητα  καλούνται να αντιμετωπίσουν περισσότερο στρες από ότι τα παιδιά των προηγούμενων γενεών, ενώ και οι κοινωνικές στηρίξεις που έχουν στη διάθεσή τους είναι λιγότερες.

Η αλλαγή στη δομή της οικογένειας από τις πολυμελείς, υποστηρικτικές και διευρυμένες οικογένειες των προηγούμενων γενεών, έχει μεταβάλλει εντυπωσιακά την εμπειρία της παιδικής ηλικίας. Εκατομμύρια παιδά θα πρέπει να προσαρμοστούν σε αυτές τις σημαντικές αλλαγές.

Ακόμη και στις άθικτες και σταθερές οικογένειες , η συνεχής αύξηση των οικογενειών με δύο εργαζόμενους γονείς συχνά αναγκάζουν τα παιδιά να ξοδεύουν το περισσότερο χρόνο τους σε εξωσχολικά προγράμματα και δραστηριότητες, ή να παραμένουν μόνα στο σπίτι τους.

Για ορισμένα παιδιά αυτή η απώλεια χρόνου επικοινωνίας με τους γονείς τους είναι πολύ αγχωτική. Επίσης, σημαντικό στρες τους προκαλεί η ευθύνη να φροντίζουν τους εαυτούς τους και το σπίτι της οικογένειας, και μερικές φορές και η υποχρέωση να επιβλέπουν το μικρότερο αδελφό τους, μετά την επιστροφή τους από το σχολείο.

Πολλά παιδιά και οι οικογένειές τους αγχώνονται από τις πολλές δραστηριότητες που γεμίζουν τον ελεύθερο χρόνο των παιδιών. Τα υπερβολικά και κουραστικά προγράμματα, με ανεπαρκή διαλείμματα προκαλούν άγχος και εξάντληση στα παιδιά.

Δεν είναι όμως το κάθε στρες κακό. Για παράδειγμα, η μέτριου βαθμού πίεση που επιβάλλεται από ένα δάσκαλο, ή ένα προπονητή μπορούν να παρακινήσουν ένα παιδί να διατηρήσει υψηλά τους βαθμούς του στο σχολείο ή να συμμετέχει με περισσότερη και αποτελεσματικότερη προσπάθεια στις αθλητικές δραστηριότητες.

Η εμπειρία της επιτυχούς διαχείρισης των αγχωτικών συνθηκών ή γεγονότων βελτιώνει την ικανότητα του να ανταποκριθεί με επιτυχία σε ανάλογες καταστάσεις  και στο μέλλον.

Όταν το στρες είναι συνεχές και ιδιαιτέρως έντονο, έχει δυσμενείς επιπτώσεις στη ψυχή και το σώμα. Τα ξαφνικά αγχωτικά συμβάντα θα επιταχύνουν την αναπνοή και τους καρδιακούς παλμούς του παιδιού σας, θα στενεύσουν τα αιμοφόρα αγγεία του, θα αυξήσουν την αρτηριακή του πίεση και την ένταση των μυών του, και ενδεχομένως να του προκαλέσουν και στομαχική αναστάτωση και κεφαλαλγίες.

Καθώς επιμένει το στρες, το παιδί σας μπορεί να γίνει περισσότερο ευαίσθητο στις ασθένειες και να βιώνει τη κούραση, τους νυχτερινούς εφιάλτες, τον τρυσμό των δοντιών – βρουξισμό -, την αϋπνία, τις εκρήξεις οργής, τη κατάθλιψη και την αποτυχία στο σχολείο.

govastileto.gr/



Πηγή