Το paddleboarding έχει γίνει ένα ολοένα και πιο δημοφιλές θαλάσσιο σπορ τα τελευταία χρόνια, για άτομα όλων των ηλικιών και τα επίπεδα φυσικής κατάστασης. Ειδικά φέτος το καλοκαίρι, βλέπουμε ήδη παντού το stand-up paddleboarding (SUP), την κωπηλασία δηλαδή πάνω στην σανίδα είτε όρθιοι είτε καθιστοί.

Εκτός από διασκεδαστικό, είναι και εξαιρετικά ωφέλιμο για την υγεία.

Σε επιστημονική μελέτη, δημοσιευμένη στο Journal of Sports Sciences, αναφέρεται ότι σε άτομα που δεν είχαν προηγουμένως προπονηθεί στην κωπηλασία σε σανίδα βρέθηκαν καρδιαγγειακές, μυοσκελετικές και ψυχολογικές βελτιώσεις, μετά από τρεις συνεδρίες μίας ώρας σε μια περίοδο έξι εβδομάδων.

Το σπορ που…
…Αδυνατίζει

Έρευνες για το stand-up paddleboarding έχουν βρει τόσο αερόβιες όσο και αναερόβιες επιδράσεις, με τους ειδικούς να επισημαίνουν ότι φαίνεται να έχει ευεργετικό αντίκτυπο τόσο στην απόδοση καρδιαγγειακής άσκησης όσο και στη δύναμη.

Δεδομένης της καρδιαγγειακής του δράσης, μπορεί να συμβάλλει και στην απώλεια βάρους. Μελέτη περίπτωσης, στα πλαίσια της οποίας παρακολουθήθηκαν ένας άνδρας και μια γυναίκα, κατά τη διάρκεια ενός έτους αναφέρει ότι έχασαν 5% και λίγο περισσότερο από 6,5% σωματικό λίπος, αντίστοιχα.

Βελτιώνει την διάθεση

Γνωστά είναι τα οφέλη της φύσης στην ψυχική υγεία. Μάλιστα, σε έρευνα για το σερφ, που μελετήθηκε ως παρέμβαση για την ψυχική υγεία των νέων, αναφέρεται ότι το φυσικό περιβάλλον μπορεί να επηρεάσει θετικά τον τρόπο που βλέπουμε τα πράγματα.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι το να βρισκόμαστε σε «μπλε χώρους», όπως περιοχές που έχουν κοντά νερό, μειώνει τα αρνητικά συναισθήματα.

Ποιοι μυς δουλεύουν;

Το stand-up paddleboarding προσφέρει μια προπόνηση για ολόκληρο το σώμα, που ενεργοποιεί τις βασικές μυϊκές ομάδες του σώματος, οι οποίες συνεργάζονται όσο εσείς κωπηλατείτε. Καθώς εξισορροπείτε στην σανίδα, ενεργοποιείτε τον πυρήνα σας ενώ κάνοντας κουπί, ενεργοποιείτε τους μυς των χεριών αλλά και των ποδιών για να παραμείνετε σταθεροί.

Θα παρατηρήσετε επίσης διαφορά στην ενεργοποίηση των μυών ανάμεσα στην όρθια και στην καθιστή θέση. Για παράδειγμα, οι δικέφαλοι ενεργοποιούνται περισσότερο όταν βρίσκεστε σε γονατιστή θέση σε σύγκριση με τους πλάγιους κοιλιακούς, οι οποίοι ενεργοποιούνται περισσότερο καθώς στέκεστε όρθιοι στην σανίδα.



Πηγή