Ο Παυσανίας το αποκαλούσε η «Χοίρειος Νάπη», δηλαδή η κοιλάδα των χοίρων. Είναι το φαράγγι του Ρίντομου που βρίσκεται σε μικρή απόσταση από την Καλαμάτα και τέμνει τη Μεσσηνία, προσκαλώντας τους πεζοπόρους και τους φυσιολάτρες γενικότερα, να ανακαλύψουν τις ομορφιές του.

Το φαράγγι ξεκινά από τις κορυφογραμμές του Ταΰγετου, στα 2.000 μέτρα υψόμετρο και φτάνει μέχρι τη Σάντοβα, στο Μεσσηνιακό κόλπο. Η πρόσβαση μπορεί να γίνει είτε από τα Πηγάδια και τα Αλτομιρά είτε από τις Γαϊτσές και την Κοσκάρακα- άλλωστε από την πλευρά της θάλασσας, το φαράγγι λέγεται και φαράγγι της Κοσκάρακας.

Η διάσχιση του φαραγγιού δίνει την ευκαιρία στον επισκέπτη να θαυμάσει πλήθος γεωμορφολογικών στοιχείων, τις απόκρημνες, σχεδόν κατακόρυφες, πλαγιές του, τα ρήγματα, τις πτυχώσεις και τις σπηλιές, αλλά και τις βαθιές χαραδρώσεις, μέσα στην καρδιά της μεσσηνιακής γης. Πυκνά δέντρα και πηγές με κελαρυστά νερά συμπληρώνουν το μαγευτικό τοπίο.

Πεζοπορώντας στο Ρίντομο, εκτός από τις φυσικές ομορφιές, ο επισκέπτης θα συναντήσει ίχνη ανθρώπινης παρουσίας, που ήταν έντονη εδώ, καθώς το φαράγγι αποτελούσε κάποτε πέρασμα που συνέδεε τους κατοίκους της περιοχής με τη Λακωνία.

Μην παραλείψετε μια στάση στο πέτρινο γεφύρι στα Πηγάδια, που ενώνει τις δύο όχθες του φαραγγιού.

newsbeast.grΠηγή