Για τους περισσότερους η υπογονιμότητα συσχετίζεται -λανθασμένα – με τον δυτικό τρόπο ζωής και τις χώρες που τον αντιπροσωπεύουν. Στους επιστημονικούς κόλπους, πάλι, είναι γνωστό πως τα υπογόνιμα ζευγάρια απαντώνται παντού, όπως και ότι τα προβλήματα και οι δυσλειτουργίες της αναπαραγωγικής ιατρικής δεν έχουν σύνορα.

Υπό αυτό το πλαίσιο, λοιπόν, οι λέξεις «υπογονιμότητα» και «Αιθιοπία» προφανώς δεν είναι ασύνδετες και ασύμβατες μεταξύ τους. Η αφρικανική χώρα των 120 εκατ. κατοίκων καταγράφει ποσοστά υπογονιμότητας ανάλογα με εκείνα σε ευρωπαϊκές χώρες, έως και 15%. Η αναζήτηση ιατρικής συνδρομής για τα θέματα υπογονιμότητας αφορά κυρίως πλούσιους Αιθίοπες, με τις χώρες προορισμού τους να είναι οι κοντινές τους Ταϊλάνδη και Ινδία αλλά και οι Ηνωμένες Πολιτείες.
Η Ελλάδα παρείχε πρόσφατα υπηρεσίες αναπαραγωγικής ιατρικής σε ζευγάρια από την Αιθιοπία, με το κέντρο ΓΕΝΕΣΙΣ Αθηνών να βρίσκεται στο επίκεντρο της ζήτησης. Για τον λόγο αυτό, το κέντρο επιχείρησε την αντίθετη διαδρομή, από την Αθήνα στην Αντίς Αμπέμπα, την πρωτεύουσα της Αιθιοπίας, στοχεύοντας σε επιστημονική συνεργασία με αιχμή την αναπαραγωγική ιατρική. Το μνημόνιο συνεργασίας που υπεγράφη πρόσφατα μεταξύ της ΓΕΝΕΣΙΣ ΑΘΗΝΩΝ και του Πανεπιστημίου της Αντίς Αμπέμπα είναι ένα κομβικό βήμα για την πορεία που φιλοδοξεί να διανύσει η αφρικανική χώρα στο πεδίο της υγείας.

«Στην Ελλάδα έχουμε υποδεχθεί ζευγάρια από 67 χώρες του κόσμου. Τα περισσότερα είναι από Αγγλία, ΗΠΑ, Αυστραλία, Γερμανία. Πλέον, όμως, προσφέρουμε τις ιατρικές μας υπηρεσίες και σε ζευγάρια από την Αιθιοπία» λέει ο δρ Κώστας Πάντοςμαιευτήρας γυναικολόγοςεπικεφαλής της ΓΕΝΕΣΙΣ Αθηνών, γενικός γραμματέας της Εταιρείας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και αντιπρόεδρος του Ιπποκράτειου Ινστιτούτου, ο οποίος συμμετείχε σε αποστολή από τη χώρα μας στην Αιθιοπία με θέμα την αναπαραγωγική υγεία και τον ιατρικό τουρισμό.

Η «Ιπποκρατική Εβδομάδα», όπως ονομάστηκε η αποστολή, πραγματοποιήθηκε τον περασμένο μήνα στην Αντίς Αμπέμπα από το Παγκόσμιο Ιπποκράτειο Ινστιτούτο και τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών, υπό την αιγίδα του ελληνικού υπουργείου Υγείας και του υπουργείου Τουρισμού της Αθιοπίας.

Η μεταρρύθμιση της Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής στην αφρικανική χώρα

«Το ποσοστό υπογονιμότητας στην Αφρική εκτιμάται στο 15%. Σχετίζεται με θέματα παθολογίας σαλπίγγων κυρίως λόγω φλεγμονών που έχουν εκδηλώσει οι γυναίκες και τα οποία βρίσκουν εμπρός τους ως μεγάλα εμπόδια όταν θέλουν να αποκτήσουν παιδί» εξηγεί ο κ. Πάντος.

Η πρώτη που αναζήτησε συνδρομή από τον Έλληνα γιατρό για την απόκτηση παιδιού ήταν η ηθοποιός, αλλά και Πρεσβευτής Τουρισμού της Αιθιοπίας, Mekdes Tsegaye με τον σύζυγό της. Χάρη στις υπηρεσίες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής που έλαβε στην Ελλάδα απέκτησε δίδυμα κορίτσια την περασμένη άνοιξη. Μάλιστα γέννησε στο ΜΗΤΕΡΑ.

Επιχειρώντας μια μεγάλη μεταρρύθμιση στο σχετικό πεδίο η χώρα δημιούργησε το 2016 το νομοθετικό πλαίσιο για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, δίνοντας το πράσινο φως για τη λειτουργία και των σχετικών κέντρων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο της «Ιπποκρατικής Εβδομάδας», που έλαβε χώρα στην Ιατρική Σχολή της Αντίς Αμπέμπα, στην Αιθιοπία πραγματοποιούνται περίπου 1.000 κύκλοι εξωσωματικής γονιμοποίησης ετησίως στα 4 κέντρα της χώρας, όταν εκτιμάται ότι η πραγματική αναλογία είναι 1.500 – 2.000 κύκλοι ανά 1 εκατ. πληθυσμού.

«Αυτό σημαίνει πως υπάρχει ανάγκη να γίνονται περίπου 180.000 πράξεις που αφορούν τα θέματα γονιμότητας. Διενεργούνται όμως κάτω από 1. 000 ετησίως. Μέσω της συνεργασίας μας μπορεί να δοθούν περισσότερες ευκαιρίες σε όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα γονιμότητας στην Αιθιοπία. Στόχος, μετά το μνημόνιο συνεργασίας που υπεγράφη μεταξύ της ΓΕΝΕΣΙΣ ΑΘΗΝΩΝ και του Πανεπιστημίου της Αντίς Αμπέμπα, είναι να καλύψουμε το κενό είτε με επίσκεψη των ζευγαριών στην Ελλάδα ή και να δημιουργηθεί ένα κέντρο αριστείας που θα βοηθήσει τα υπογόνιμα ζευγάρια εκεί αλλά και να αποτελέσει και η ίδια η χώρα προορισμό για τις γειτονικές χώρες. Και αυτό θα πραγματοποιηθεί με εκπαίδευση, στελέχωση αλλά και με γνώμονα τις ιπποκρατικές ιδέες. Σε στενή και απόλυτη συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Αντίς Αμπέμπα θα δημιουργήσουμε μια εξειδικευμένη μονάδα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής τη ΓΕΝΕΣΙΣ ΑΘΗΝΩΝ ΑΙΘΙΟΠΙΑΣ» ξεδιπλώνει ο κ. Πάντος το μακρόπνοο πλάνο.

aithiopia_eksosomatiki

Προγεννητικός έλεγχος στην Αιθιοπία με ελληνική σφραγίδα

Από τον περασμένο Σεπτέμβριο στο δημόσιο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Αντίς Αμπέμπα Tikur Anbessa λειτουργεί το πρώτο και μοναδικό στην Αιθιοπία Κέντρο Προγεννητικού Ελέγχου με την υποστήριξη και της ελληνικής κυβέρνησης.

Το Κέντρο, μια αναντίρρητη επιστημονική προτεραιότητα για την αφρικανική χώρα, δημιουργήθηκε χάρη στη συμβολή του Ιδρύματος Fetal Medicine Foundation που ίδρυσε στο Λονδίνο ο Κύπριος γιατρός, κ. Κύπρος Νικολαΐδης, ο επιστήμονας που έχει ταυτιστεί με τον προγεννητικό έλεγχο χάρη στην εξέταση της αυχενικής διαφάνειας που ανακάλυψε.

«Η Αιθιοπία είναι χώρα υψηλής προτεραιότητας για την Ελλάδα, με έμφαση από πλευράς μας στο πεδίο της υγείας. Για αυτό πήραμε την πρωτοβουλία να προτείνουμε στους Αιθίοπες φίλους μας να εστιάσουν στον προγεννητικό έλεγχο. Συνεργάστηκαν με το ίδρυμα του κ. Νικολαΐδη το οποίο τους στήριξε στον εξοπλισμό και την εκπαίδευση των γιατρών. Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα έχει υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του κ. Δένδια και της προηγούμενης υπουργού Υγείας, κυρίας Ντατέσε. Ο προγεννητικός έλεγχος είναι δωρεάν για όλες τις γυναίκες της Αιθιοπίας και ο στόχος είναι να λειτουργήσουν και άλλα κέντρα στη χώρα» ανέφερε κατά την επίσκεψη της ελληνικής ιατρικής αποστολής στο Κέντρο Προγεννητικού Ελέγχου η πρέσβειρα της Ελλάδας στην Αιθιοπία, κυρία Άννα Φάρρου. Τη λειτουργία του πρώτου Κέντρου Προγεννητικού Ελέγχου εξήρε και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, κ. Γιώργος Πατούλης επισήμανε τους δεσμούς Ελλάδας και Αιθιοπίας στο ιατρικό πεδίο και την επιθυμία των Ελλήνων γιατρών να προσφέρουν βοήθεια και τεχνογνωσία στους Αιθίοπες συναδέλφους τους.

 

 

protothema.gr

Για άρθρα που αναδημοσιεύονται και αναγράφεται η πηγή τους δεν φέρουμε καμμία ευθύνη, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.



agrinio24.gr