«Πίσω από τα χρήματα υπάρχουν συναισθήματα»… Γι’ αυτό και αποτελούν την κύρια πηγή άγχους, τσακωμών και χωρισμού των ζευγαριών. Εφόσον ο κάθε ένας από εμάς μεγαλώνει σε διαφορετικά κοινωνικοοικονομικά περιβάλλοντα, είναι φυσικό να σκεφτόμαστε και να «κατανοούμε» τα χρήματα με διαφορετικό τρόπο. Η οικονομική συμβατότητα επηρεάζει σχεδόν κάθε πτυχή της σχέσης. Σκεφτείτε μόνο πόσες χρηματικές αποφάσεις θα κληθείτε να λάβετε μαζί – από το τι θα φάτε σήμερα, μέχρι τι σπίτι θα αγοράσετε.

Ωστόσο, σε πρόσφατη δημοσκόπηση της Talker Research το 32% των συμμετεχόντων δήλωσε ότι αισθάνονται άβολα να μιλούν για τα χρήματα με το άλλο τους μισό, επειδή φοβούνται ότι η συζήτηση θα καταλήξει σε καυγά.

Το μέσο ζευγάρι έχει 58 διαφωνίες για τα χρήματα κάθε χρόνο

Αυτό σημαίνει πάνω από μία έντονη συζήτηση την εβδομάδα για τα οικονομικά. Μάλιστα, για τα ζευγάρια που έχουν σχέση από απόσταση ο αριθμός των διαφωνιών εκτοξεύεται σε 72 ετησίως.

Επιπλέον, το 46%, των νέων σε σχέση διατηρούν τα οικονομικά τους χωριστά, για να μη χάσουν την οικονομική τους ανεξαρτησία. Η εν λόγω έκθεση βασίστηκε σε δημοσκόπηση 2.233 ενηλίκων στις ΗΠΑ τον Δεκέμβριο, συμπεριλαμβανομένων 1.124 ατόμων που ήταν παντρεμένοι ή συζούσαν.

Τα οικονομικά είναι ένα ευαίσθητο θέμα για πολλούς ανθρώπους, είτε βρίσκονται στα πρώτα στάδια μιας σχέσης είτε είναι μαζί χρόνια.

Προηγούμενη έρευνα σε 3.000 Αμερικανούς έδειξε ότι το 68% των ερωτηθέντων προτιμούσαν να αποκαλύψουν στο/στη σύντροφό τους το βάρος τους παρά το ποσό των χρημάτων στην τράπεζα.

Το πρόβλημα είναι ότι αν εσείς και ο/η σύντροφός σας δεν γνωρίζετε την οικονομική κατάσταση ο ένας του άλλου, είναι σχεδόν αδύνατο να δημιουργήσετε ένα κοινό πλάνο για το μέλλον.

«Βάλτε τα κάτω» και συζητήστε με ειλικρίνεια. Δεν πειράζει αν οι στόχοι σας δεν είναι απόλυτα «ευθυγραμμισμένοι» αυτή τη στιγμή. Αρκεί να είστε και οι δύο πρόθυμοι να κάνετε συμβιβασμούς για να κατορθώσετε τα πράγματα που σας ευχαριστούν – οικονομικά και μη!

Επενδύστε στην αγάπη

Λέγεται ότι τα χρήματα δεν αγοράζουν την ευτυχία, αλλά ψυχολόγοι υποστηρίζουν ότι δεν μπορούν να αγοράσουν ούτε την αληθινή αγάπη… Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Personality and Individual Differences, οι άνθρωποι που μπαίνουν σε μια σχέση με κίνητρο τα χρήματα αισθάνονται λιγότερη ικανοποίηση και περισσότερη αρνητικότητα.

Μάλιστα, μελέτη που δημοσιεύθηκε στο British Journal of Social Psychology υπογραμμίζει ότι όσοι επιλέγουν σύντροφο με βάση την οικονομική του κατάσταση, «καταδικάζουν» τη συναισθηματική τους ευημερία μακροπρόθεσμα.

Σε τελική ανάλυση, η οικονομική ασφάλεια είναι ένας σημαντικός παράγοντας στη λήψη αποφάσεων που αφορούν το μέλλον μας, ωστόσο η ερευνητική ομάδα προτείνει να αφήνουμε το προσωπικό μας όφελος στην άκρη όταν πρόκειται για «ζητήματα καρδιάς».



Πηγή