Η μονή της Σάικας υπήρξε ένα από τα κρησφύγετα των κλεφταρματολών. Κατά τη διάρκεια της Επανάστασης, η συμμετοχή του στον Αγώνα ήταν σημαντική.
Στο κέντρο της οροσειράς των Αγράφων, ΒΔ. του Καροπλεσιού, στη δεξιά πλευρά των πηγών του Μέγδοβα, υπάρχει ο οικισμός Σάϊκα. Στη Β.Α. πλευρά του χωριού και πέρα από τα σπίτια, κρυμμένο πίσω από μια πλαγιά, είναι κτισμένο το Μοναστήρι της Αγίας Τριάδας, σ’ ένα ευρύχωρο πλαγιαστό τόπο με δικά του γύρω γύρω χωράφια και κελιά, που σήμερα διατηρούνται μόνο αυτά της δυτικής πλευράς.
Η μονή φαίνεται να υπήρχε πριν από τον ΙΖ’ αιώνα, αφού στην εικόνα της Αγίας Τριάδας αναγράφεται η χρονολογία 1598. Σύμφωνα με σωζόμενη επιγραφή, στα 1641 έγινε η ανακαίνιση και η «ιστόρηση» του ναού. Η παράδοση αναφέρει ότι η κτηματική περιουσία του Μοναστηριού ήταν μεγάλη και είχε ιδιόκτητους βοσκότοπους. Πέρα από τα κτήματα είχε πάρα πολλά γιδοπρόβατα (κοντά στα 2300), τα οποία έβοσκαν στις απέραντες πλαγιές της Νιάλας, του Παπαδημήτρη, στα Καμάρια και ότι το γάλα μεταφερόταν στο μοναστήρι με «Κιούγκια», πήλινους σωλήνες σημάδια των οποίων σώζονται μέχρι σήμερα.
Η μεγάλη απόσταση της μεταφοράς πέρα από το κέρδος χρόνου εξυπηρετούσε και το χτύπημα του γάλατος, το «κοπάνισμά» του, ώστε όταν έφτανε στο μοναστήρι είχε ήδη γίνει βούτυρο.
Η μονή της Σάικας υπήρξε ένα από τα κρησφύγετα των κλεφταρματολών. Κατά τη διάρκεια της Επανάστασης, η συμμετοχή του στον Αγώνα ήταν σημαντική.
Η ιερά μονή της Αγίας Τριάδας Σάϊκας (Πετράλωνα) Αγράφων τιμάται από όλους τους Αγραφιώτες την Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος με πανηγυρική Θεία Λειτουργία.