Ο Παναθηναϊκός και η ΑΕΚ προετοιμάζονται για τη μεταξύ τους… τιτανομαχία στο “Απόστολος Νικολαΐδης” την Κυριακή (30/4, 20:00, ΕΡΑ ΣΠΟΡ), έχοντας πλέον εξασφαλίσει την παρουσία τους στα προκριματικά του Champions League της επόμενης περιόδου. Οι δύο ελληνικές ομάδες γνωρίζουν ήδη αρκετά από τα δεδομένα, τα οποία όμως θα είναι εντελώς διαφορετικά ανάλογα με τη θέση που θα κατακτήσουν στη φετινή Super League.
Μετά και τα αποτελέσματα της 6ης αγωνιστικής των πλέι οφ, είναι πλέον… δεδομένα τα ονόματα των συλλόγων που θα εκπροσωπήσουν το ελληνικό ποδόσφαιρο στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση. “Πράσινοι” και “κιτρινόμαυροι” βρίσκονται αμφότεροι στο +12 από τον τρίτο Ολυμπιακό και πρέπει να… αυτοκτονήσουν για να μην βρίσκονται στο 1-2 της βαθμολογίας.
Η εξαιρετική πορεία του ΠΑΟΚ στο Europa Conference League της σεζόν 2021/2022, όπου έφτασε έως τα προημιτελικά, έδωσε τη δυνατότητα στην Ελλάδα να βρεθεί στη 15η θέση του “Country coefficient” της UEFA. Αυτός είναι και ο λόγος που η φετινή Super League δίνει… πέντε ευρωπαϊκά εισιτήρια (αν συνυπολογίσουμε και αυτό του Κυπελλούχου). Όμως, δίνει και… καλύτερα εισιτήρια, μιας και οι πρώτοι δύο θα οδηγηθούν στα προκριματικά του Champions League.
Η διαφορά 1ης και 2ης θέσης
Ωστόσο, το μονοπάτι που θα ακολουθήσει ο πρωταθλητής στο δρόμο προς του ομίλους θα είναι εντελώς διαφορετικό από αυτό του δευτεραθλητή. Η δυναμικότητα των πιθανών αντιπάλων, οι ημερομηνίες αλλά και ο αριθμός των γύρων που θα πρέπει να παίξουν οι δύο ομάδες διαφέρουν πλήρως. Σε ότι αφορά το κομμάτι των γύρων, ο -σχεδόν βέβαιος- εκ νέου αποκλεισμός των Ρωσικών ομάδων από τις διοργανώσεις της επόμενης σεζόν, δημιουργεί μία θετική συγκυρία. Η 15η Ελλάδα θα πάρει τη θέση και τα προνόμια της 14ης Ρωσίας, κάτι που σημαίνει πως ο πρωταθλητής θα ξεκινήσει την πορεία του από τον τρίτο προκριματικό γύρο.
Η συγκεκριμένη… αλλαγή είναι εξαιρετικά ευνοϊκή για δύο λόγους. Ο πρώτος αφορά το πρακτικό κομμάτι. Είτε ο Παναθηναϊκός, είτε η ΑΕΚ θα κληθούν να παίξουν δύο λιγότερους αγώνες ώστε να φτάσουν στους… χρυσοφόρους ομίλους. Αυτό δημιουργεί μία εξαιρετική ευελιξία στο κομμάτι των ημερομηνιών, μιας και οι υποχρεώσεις θα ξεκινήσουν 15 ημέρες αργότερα, δηλαδή στο πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου. Κάτι τέτοιο πρακτικά σημαίνει περισσότερος χρόνος για ξεκούραση, μεταγραφές και προετοιμασία, πλεονεκτήματα που στην… οικονομία της επόμενης σεζόν ίσως παίξουν τεράστιο ρόλο.
Ο δεύτερος λόγος αφορά το… ευρωπαϊκό μαξιλαράκι που θα υπάρξει. Πιο συγκεκριμένα, ο πρωταθλητής Ελλάδας θα έχει σίγουρη παρουσία σε ομίλους διοργάνωσης της UEFA, ακόμα κι αν δεν πάρει καμία πρόκριση. Ο αποκλεισμός από τον 3ο προκριματικό του Champions League οδηγεί στα πλέι οφ του Europa League και έπειτα το χειρότερο δυνατό σενάριο περιέχει νέο αποκλεισμό και συμμετοχή στους ομίλους του Europa Conference League.
Οι ημερομηνίες των προκριματικών για κάθε ομάδα:
Πρωταθλητής:
3ος Προκριματικός (Κλήρωση: 24 Ιουλίου): 1ος αγώνας: 8-9 Αυγούστου | 2ος αγώνας: 15 Αυγούστου
Γύρος play-off (Κλήρωση: 7 Αυγούστου): 1ος αγώνας: 22-23 Αυγούστου | 2ος αγώνας: 29-30 Αυγούστου
Δευτεραθλητής:
2ος Προκριματικός γύρος (Κλήρωση: 21 Ιουνίου): 1ος αγώνας: 25-26 Ιουλίου | 2ος αγώνας: 1-2 Αυγούστου
3ος Προκριματικός γύρος (Κλήρωση: 24 Ιουλίου): 1ος αγώνας: 8-9 Αυγούστου | 2ος αγώνας: 15 Αυγούστου
Γύρος play-off (Κλήρωση: 7 Αυγούστου): 1ος αγώνας: 22-23 Αυγούστου | 2ος αγώνας: 29-30 Αυγούστου
Οι κληρώσεις στο γκρουπ των ανίσχυρων και οι πιθανοί αντίπαλοι
Το βασικό πρόβλημα που αναμένεται να συναντήσουν τόσο ο Παναθηναϊκός όσο και η ΑΕΚ, σε οποιονδήποτε προκριματικό κι αν παίξουν, είναι τα γκρουπ δυναμικότητας. Αμφότερες οι δύο ομάδες έχουν πολύ μικρό ευρωπαϊκό συντελεστή (σ.σ. βαθμολογία στην κατάταξη των συλλόγων της UEFA), επομένως -εκτός συγκλονιστικού απροόπτου- θα είναι μονίμως ανίσχυροι.
Το “τριφύλλι” για την ακρίβεια δεν έχει καν δικό του συντελεστή, λόγω της απουσίας του από την Ευρώπη τα τέσσερα από τα τελευταία πέντε χρόνια και της μικρής του παρουσίας στα προκριματικά του φετινού Europa Conference League. Οι “πράσινοι”… υιοθετούν τον συντελεστή της Ελλάδας, δηλαδή 5,045 βαθμούς. Ταυτόχρονα, η “ένωση” έχει 11,000 βαθμούς από τις παρουσίες της την τελευταία πενταετία. Πρόκειται για αριθμό σαφώς μεγαλύτερο, αλλά πιθανότατα όχι αρκετό για μία ευνοϊκή κλήρωση.
Σε ότι αφορά τους πιθανούς αντίπαλους για τον πρωταθλητή και τον δευτεραθλητή τα δεδομένα είναι τόσο ξεκάθαρα όσο και… άγνωστα. Από τη μία οι χώρες των υποψηφίων είναι δεδομένες, από την άλλη το ποιες θα είναι οι ομάδες δεν το ξέρει κανείς.
Για παράδειγμα, οι νικητές της Super League θα βρεθούν στην κληρωτίδα του τρίτου γύρου με τον πρωταθλητή της Ελβετίας και άλλες 10 ομάδες που θα έχουν προκριθεί από τον δεύτερο. Εκεί θα αγωνιστούν, μεταξύ άλλων, σύλλογοι από Δανία, Τσεχία, Κροατία, Βουλγαρία, Πολωνία, Κύπρο, Τουρκία, Ρουμανία και Ισραήλ. Στα πλέι οφ θα περιμένουν τους έξι προκριθέντες οι πρωταθλητές Ουκρανίας και Βελγίου.
Την ίδια στιγμή, το μονοπάτι των μη πρωταθλητών είναι ακόμα πιο… δύσβατο. Ο δευτεραθλητής Ελλάδας θα συναντήσει στον δεύτερο προκριματικό ομάδες από το Βέλγιο, την Ελβετία και την Ουκρανία. Αν καταφέρει να προκριθεί τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο δύσκολα, μιας και στο… κόλπο μπαίνουν ομάδες από Γαλλία, Ολλανδία, Πορτογαλία, Αυστρία, Σερβία και Σκωτία.
Το μόνο σίγουρο είναι πως οι δύο ελληνικές ομάδες δε θα έχουν μία εύκολη διαδρομή προς τους ομίλους του Champions League. Ωστόσο, η ευκαιρία για να βελτιωθεί η βαθμολογία της χώρας είναι μεγάλη, ενώ το ίδιο ισχύει και για το… οικονομικό κίνητρο. Τέλος, μην ξεχνάμε ότι η σεζόν 2023/2024 είναι η τελευταία που η κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση θα έχει τη μορφή που έχουμε συνηθίσει, μιας και από την επόμενη αναμένεται να μπει σε ισχύ το νέο φορμάτ.//