Κλιμακώνει την επίθεσή της στην Ελλάδα η Τουρκία, με αιχμή το Μεταναστευτικό, καθώς τη σκυτάλη των καταγγελιών κατά της Αθήνας, περί επαναπροωθήσεων και ευθύνες για τον θάνατο μεταναστών στον Εβρο, παίρνει ο ίδιος ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο τούρκος πρόεδρος μετά τον υπουργό Εσωτερικών της χώρας, Σουλεϊμάν Σοϊλού, επιχειρώντας ρητορική εργαλειοποίηση του Μεταναστευτικού κατηγόρησε την Ελλάδα ότι έστειλε στον θάνατο τους μετανάστες που βρέθηκαν νεκροί στην τουρκική όχθη του Εβρου, κάνοντας λόγο για «εθιμική στάση» της ελληνικής πλευράς. Το Μεταναστευτικό είναι ένα εργαλείο πίεσης της Τουρκίας και προς την ΕΕ, ενώ επανειλημμένα εξαπολύονται κατηγορίες για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών από την πλευρά της Αθήνας.

Ο Ερντογάν δήλωσε ότι ελληνικές δυνάμεις τρυπούν βάρκες και βυθίζουν φουσκωτά καταδικάζοντας μετανάστες σε θάνατο λέγοντας ότι αυτά «είναι πολύ σημαντικά και δείχνουν ποια είναι η στάση της Ελλάδας απέναντι στους ανθρώπους. Δυστυχώς, αυτός είναι ο δείκτης του ελληνικού πολιτισμού». «Η ΕΕ παρέμενε πάντα σιωπηλή σε αυτό το θέμα, όπως και ο κόσμος το ίδιο. Δεν νομίζω ότι είναι πιθανό να αλλάξουν τις συνήθειές τους» δήλωσε ο τούρκος πρόεδρος, υποστηρίζοντας ότι η Αγκυρα θα συνεχίσει να βρίσκεται στο πλευρό των καταπιεσμένων και θα συνεχίσει να δείχνει βίντεο με όσα έχει καταγράψει σε όλον τον κόσμο.

Οι νεκροί στον Εβρο είναι σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές 19, ενώ τους τόνους επιχείρησαν να ανεβάσουν στη γραμμή του τούρκου προέδρου ο εκπρόσωπος του AKP, Ομέρ Τσελίκ, και ο διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, Φαχρετίν Αλτούν.

Η ελληνική απάντηση

Στις δηλώσεις Ερντογάν απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, λέγοντας ότι πρόκειται για τελείως ανυπόστατους και ψευδείς χαρακτηρισμούς, ενταγμένους στο συνολικό σχέδιο της τουρκικής προπαγάνδας, που όμως δεν μπορούν να κρύψουν τις ευθύνες της Αγκυρας στο Μεταναστευτικό – Προσφυγικό.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι η Ελλάδα «έχει αποδείξει πολλές φορές με τη διάσωση ανθρώπων στο Αιγαίο αλλά και στον Εβρο – το πιο πρόσφατο παράδειγμα ήταν την 1η Δεκεμβρίου, όταν έλληνες συνοριοφύλακες έσωσαν 17 ανθρώπους, ανάμεσά τους και παιδιά, που ήταν σε άθλιες συνθήκες και κινδύνευαν – ότι είναι ένα κράτος δικαίου, ότι επιδεικνύει ανθρωπισμό και ότι πάντοτε είναι έτοιμη να συνδράμει για τη διάσωση ανθρώπινων ζωών».

Ερώτηση για τους ισχυρισμούς της Τουρκίας έγινε και στο μπρίφινγκ της Κομισιόν, με την εκπρόσωπο Ανίτα Χίπερ να απαντά ότι η αρμόδια επίτροπος Ιλβα Γιόχανσον βρίσκεται σε απευθείας συζητήσεις με τον υπουργό Νότη Μηταράκη για να διαπιστωθούν τα γεγονότα.



agrinio24.gr