Τα γραφικά χωριά των Ιωαννίνων, αδιαμφισβήτητα, συγκαταλέγονται στα πιο όμορφα της χώρας. Εικόνες που ταξιδεύουν πίσω στο χρόνο προσφέρουν αμέτρητες στιγμές ξεγνοιασιάς και αναζωογόνησης σε όσους τα επιλέξουν για την επόμενη εξόρμησή τους.
Όσοι οργανώνετε κάποιο ταξιδάκι, λοιπόν, σε αυτά μην παραλείψετε να γνωρίσετε τις τοπικές γεύσεις της περιοχής ανακαλύπτοντας μικρά, γευστικά διαμαντάκια που θα συμπεριληφθούν σίγουρα στα αγαπημένα σας.
Για ουζάκι στην Άκανθο στους Καλαρρύτες
Στους γραφικούς και πανέμορφους Καλαρρύτες στα Τζουμέρκα, εκεί όπου ο χρόνος κυλά αργά και όμορφα, θα συναντήσετε την Άκανθο, το καφενείο του Ναπολέοντα. Πρόκειται για ένα από τα παλαιότερα καφενεία της χώρας –μετρά περισσότερα από 170 χρόνια λειτουργίας– και δεν αποτελεί απλώς σημείο συνάντησης, αλλά πραγματική εμπειρία. Στο οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον του θα σας υποδεχτεί ο κύριος Ναπολέοντας, ο οποίος ανήκει στην πέμπτη γενιά ιδιοκτητών.
Το σκηνικό εδώ συνθέτουν τα στριμωγμένα τραπεζάκια, τα παλιά ράφια στους τοίχους με τα λιγοστά είδη μπακαλικής και οι γραφικές φυσιογνωμίες των ντόπιων, όπως, επίσης, οι επισκέπτες του από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Τα εδέσματα του καταλόγου παρασκευάζονται με φρέσκες και αγνές πρώτες ύλες και σερβίρονται πάντα με περισσό χαμόγελο σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές.
Εδώ θα απολαύσετε μαγειρευτά και άπαιχτη γίδα βραστή, χοιρινό πρασοσέλινο, μοσχαράκι στιφάδο, κόκορα με χυλοπίτες και άφθονο κρασί από τη Ζίτσα.
Δοκιμάστε τις περίφημες πίτες της Κικίτσας στο Μονοδένδρι
Η φήμη της αλευρόπιτας της κυρίας Κικίτσας από το Μονοδένδρι κάνει τον γύρο όλης της Ελλάδας. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που επιλέγουν ως προορισμό ή επισκέφτονται έστω και για φαγητό το συγκεκριμένο χωριό του Ζαγορίου προκειμένου να δοκιμάσουν αυτήν τη διαφορετική πίτα.
Και λέμε διαφορετική γιατί δεν πρόκειται για μια πίτα με παραδοσιακό φύλλο όπως έχουμε όλοι στο μυαλό μας. Πρόκειται για μία παραδοσιακή συνταγή της γιαγιάς Κικίτσας –το μυστικό της επιτυχίας της παραμένει κρυφό από το 1958– η οποία παρασκευάζεται με αλεύρι, τυρί, αυγά και βούτυρο.
Η ταβέρνα ονομάζεται «Πίτα της Κικίτσας» και βρίσκεται στην πλατεία του Μονοδενδρίου, ενώ οφείλει την ονομασία της, όπως γίνεται πολύ εύκολα αντιληπτό στη σπεσιαλιτέ της ταβέρνας. Εδώ θα δοκιμάσετε εξαιρετική αλευρόπιτα στην αυθεντική εκδοχή της, βασισμένη σε μια παραδοσιακή συνταγή της γιαγιάς Κικίτσας.
Για νόστιμες, τοπικές γεύσεις στο Salvia στην Αρίστη
Χτισμένο στο ψηλότερο σημείο της Αρίστης, στα Ζαγοροχώρια, το Aristi Mountain Resort & Villas τιμά τα τοπικά προϊόντα και την κουζίνα της περιοχής δημιουργώντας όλες τις εποχές του χρόνου γεύσεις που διεγείρουν τις αισθήσεις. Τα τραπέζια στρώνονται στο εστιατόριο Salvia, που πήρε το όνομα του από τη σάλβια, ένα είδος φασκομηλιάς που χρησιμοποιείται στην τοπική κουζίνα.
Εδώ θα δοκιμάσετε παραδοσιακές συνταγές της Ηπειρώτισσας νοικοκυράς, που φτιάχνονται με μεράκι και αγάπη από τα διάσημα προϊόντα της περιοχής: πιάτα με εκλεκτά κρέατα από ζώα ελευθέρας βοσκής, πεντανόστιμο αγριογούρουνο από τα βουνά του Ζαγορίου, αλλά και εξαιρετικές πέστροφες από τα ποτάμια της περιοχής. Απαραίτητο ορεκτικό η διάσημη χειροποίητη ζαγορίτικη πίτα. Το ξενοδοχείο έχει τη δική του μικρή φάρμα, η οποία διασφαλίζει όλο τον χρόνο άριστες πρώτες ύλες για τις δημιουργίες του σεφ.