Μέσω της αποτελεσματικής επικοινωνίας, ακόμη και σε δύσκολες στιγμές έντασης, μπορείτε να ενισχύσετε τη σύνδεσή σας. Ανακαλύψτε πώς μπορείτε να το πετύχετε…
1. Η επικοινωνία απαιτεί την ενεργητική ακρόαση
Αξιοποιήστε την ενεργητική ακρόαση προκειμένου να κατανοήσετε τη γνώμη του συντρόφου σας πριν εκφράσετε τη δική σας. Έτσι, θα δείξετε ότι εκτιμάτε τον άλλον και ταυτόχρονα θα αποκτήσετε μια πιο σαφή εικόνα για όσα θέλει να σας μεταφέρει.
2. Στραφείτε προς τα δικά σας συναισθήματα και αποφύγετε τις κατηγορίες
Προσπαθήστε να αποφύγετε τη χρήση του «κατηγορώ» στην επικοινωνία σας. Ακόμα κι αν κάτι σας ενοχλεί έντονα, είναι καλύτερο να το εκφράσετε από τη δική σας οπτική. Αντί να πείτε «Δεν μου αρέσει αυτό που κάνεις…», μπορείτε να πείτε «Εγώ σκέφτομαι πως…». Έτσι, θα δώσετε την ευκαιρία στον άλλον να σας ακούσει χωρίς να νιώσει την ανάγκη να αμυνθεί ή να επιτεθεί.
3. Δώστε προσοχή στη γλώσσα του σώματός σας
Η μη λεκτική επικοινωνία έχει την ίδια σημασία με τις λέξεις. Παρατηρήστε τον σύντροφό σας για τα συναισθήματα που δυσκολεύεται να εκφράσει προφορικά, αλλά αποκαλύπτει μέσω της γλώσσας του σώματος. Ίσως να σταυρώνει τα χέρια του ή να σκύβει το κεφάλι. Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορέσετε να κατανοήσετε καλύτερα τα συναισθήματά του.
4. Συνεργαστείτε αντί να αντιπαρατίθεστε
Αποφύγετε να επικεντρώνεστε στο σωστό και το λάθος ή στο ποιος φταίει. Αντιμετωπίστε το πρόβλημα από κοινού, αναζητώντας μια κοινή λύση. Όταν δεν μπορείτε να αποδείξετε το υποτιθέμενο «σωστό», είναι μια ευκαιρία να εξελιχθείτε μαζί και να ενισχύσετε τη σχέση σας.
5. Βρείτε το σημείο συνάντησης
Πρέπει να μάθετε να βρίσκετε κοινό έδαφος. Η προσέγγιση του 50-50, όταν μια κατάσταση φαίνεται αδιέξοδη, μπορεί να σας προσφέρει και στους δύο νέες προοπτικές και έναν πιο ανανεωμένο τρόπο σκέψης.
6. Πάρτε ένα διάλειμμα όταν η κατάσταση γίνεται δύσκολη
Αν αντιληφθείτε ότι η κατάσταση έχει γίνει τεταμένη και η σύγκρουση κλιμακώνεται, είναι προτιμότερο να σταματήσετε προσωρινά τη συζήτηση, να ηρεμήσετε και να επιστρέψετε με πιο ήρεμη διάθεση.
Όταν τα συναισθήματα είναι πολύ έντονα, μπορεί να μας παρασύρουν σε λανθασμένες αντιλήψεις, εμποδίζοντάς μας να δούμε και να ακούσουμε καθαρά. Συνήθως, 20 λεπτά είναι αρκετά για να ηρεμήσετε μετά από μια έντονη αντίδραση.
7. Είναι σημαντική η τακτική επικοινωνία
Δεν θα πρέπει να αναζητάτε την επικοινωνία μόνο σε περιόδους τσακωμού ή έντονης διαφωνίας. Είναι σημαντικό να διατηρείτε μια σταθερή επαφή με τον σύντροφό σας, ώστε να προλαμβάνετε πιθανές καταστάσεις. Είναι ωφέλιμο και ευχάριστο να γνωρίζετε τα συναισθήματα του άλλου και την πορεία της σχέσης σας.
Η εξάσκηση της επικοινωνίας για τη δημιουργία μιας υγιούς σχέσης είναι μια διαρκής διαδικασία που εξελίσσεται και προσαρμόζεται. Αν διαπιστώσετε ότι αντιμετωπίζετε δυσκολίες στην επικοινωνία, ίσως να είναι χρήσιμο να ζητήσετε τη βοήθεια ενός ειδικού για να αποκαταστήσετε τις ισορροπίες.
Για άρθρα που αναδημοσιεύονται και αναγράφεται η πηγή τους δεν φέρουμε καμμία ευθύνη, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.