Το απόγευμα της Πέμπτης, 27 Αυγούστου, κατά πάσα πιθανότητα, θα ανακοινώσει το υπουργείο Παιδείας, την ημερομηνία έκδοσης για τις βάσεις στα πανεπιστήμια με πιθανότερη ημέρα την αυριανή (Παρασκευή, 28 Αυγούστου) ή το αργότερο τη Δευτέρα, 31 Αυγούστου.

Η αρμόδια διεύθυνση για την ανακοίνωση των ονομάτων των επιτυχόντων και των βάσεων εισαγωγής στα ΑΕΙ έχει ολοκληρώσει τις σχετικές διαδικασίες και συνεπώς απομένει το «πράσινο φως» από την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, για την ανακοίνωση των βάσεων.

Όπως αναφέρει το Έθνος, μια μικρή εμπλοκή υπήρξε τις προηγούμενες μέρες με την προσφυγή στο ΣτΕ παλαιών αποφοίτων, οι οποίοι θεωρούσαν ότι έχουν αδικηθεί με το ποσοστό των θέσεων, που τους δόθηκε για την εισαγωγή τους στα πανεπιστήμια, αλλά σημερινή απόφαση του δικαστηρίου δεν τους δικαίωσε και η διαδικασία για την έκδοση των αποτελεσμάτων θα προχωρήσει και θα ολοκληρωθεί ομαλά.

Κατόπιν αυτών, οι υποψήφιοι δεν πρέπει να ανησυχούν και μόλις το υπουργείο ανακοινώσει την ήμερα και ώρα έκδοσης των βάσεων, θα μπορούν να μπουν στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://results.it.minedu.gov.gr και αφού πληκτρολογήσουν τον οκταψήφιο κωδικό αριθμό τους, τα τέσσερα αρχικά γράμματα των προσωπικών τους στοιχείων (Επώνυμο – Όνομα –Πατρώνυμο – Μητρώνυμο) θα μπορέσουν να δουν το τμήμα ή τη σχολή εισαγωγής τους.

Τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθούν και οι προθεσμίες για την ηλεκτρονική εγγραφή των επιτυχόντων στα τμήματα, ενώ το τελευταία στάδιο θα αφορά σε όσους δικαιούνται μετεγγραφή και οι οποίοι θα καταθέσουν τις αιτήσεις τους ηλεκτρονικά και πάλι σε ημερομηνίες, που θα ορίσει το υπουργείο Παιδείας. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η διαδικασία αυτή συνήθως είναι χρονοβόρα και το διάστημα έως ότου ανακοινωθούν οι βάσεις είναι μεγάλο.

Βάσεις: Η πορεία φέτος

Η επεξεργασία των στατιστικών στοιχείων για τις επιδόσεις των υποψηφίων στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις δείχνει ότι τα μόρια εισαγωγής θα κινηθούν πτωτικά στην πλειονότητα των σχολών σε όλα τα επιστημονικά πεδία. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και οι Ιατρικές Σχολές και θα σημειώσουν εντυπωσιακή «βουτιά» των βάσεών τους. Επειτα από αρκετά χρόνια, αναμένεται να δούμε μεγάλη πτώση στις βάσεις των ιατρικών σχολών ενώ, γενικότερα στις σχολές Υγείας του 3ου Επιστημονικού Πεδίου θα υπάρξει πτώση, καθώς ο αριθμός των υποψηφίων που συγκέντρωσε πάνω από 17.000 μόρια και διεκδικεί τις σχολές αυτές, είναι λίγο περισσότεροι από 1.000. Μάλιστα, ειδικότερα για τις ιατρικές σχολές, ο βαθμολογητές και αναλυτές δηλώνουν ότι πτώση των βάσεων θα είναι «ιστορική».

Τα στατιστικά των αποτελεσμάτων των υποψηφίων και της κλιμάκωσης των μορίων, δείχνουν πτώση των βάσεων στην πλειονότητα των σχολών όλων των Επιστημονικών Πεδίων. Υπενθυμίζεται ότι, φέτος, παρατηρήθηκε μεγάλη μείωση στον αριθμό των αρίστων, των υποψηφίων δηλαδή που συγκέντρωσαν πάνω από 19.000 μόρια, ακόμα και πάνω από 18.000 μόρια.Μικρή πτώση αναμένεται στις βάσεις των νομικών σχολών, ενώ γενικότερα στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο όσο πιο χαμηλόβαθμη η σχολή, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η πτώση. Επομένως, στο 1ο επιστημονικό πεδίο των Ανθρωπιστικών Σπουδών αναμένεται γενική πτώση βάσεων σε δύο ταχύτητες: μικρή στα περιζήτητα τμήματα και αυξημένη έως – 500 μόρια στις μεσαίες σχολές. Στην πτώση συμβάλλουν τα υψηλά ποσοστά αποτυχίας στη Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία, στα Αρχαία Ελληνικά, στην Ιστορία και στην Κοινωνιολογία.

Όσον αφορά στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο, των Θετικών Επιστημών, επίσης καθοδική πορεία αναμένεται να έχουν οι πολυτεχνικές σχολές, αλλά και οι σχολές Φυσικής και Μαθηματικών. Αναμένεται πτώση της τάξεως των 150 – 250 μορίων στα περιζήτητα τμήματα και πιο εντυπωσιακή στις χαμηλότερης προτίμησης σχολές, κυρίως των περιφερειακών τμημάτων, που θα «φλερτάρουν» με τη βάση και θα βρεθούν πολύ πιο κάτω από τα 11.000 μόρια. Εδώ, οι επιδόσεις στη Χημεία με γραπτά κάτω από τη βάση, παίζει καθοριστικό ρόλο. Πάντως, οι επιδόσεις σε Φυσική και Μαθηματικά είναι καλύτερες από πέρυσι στα γραπτά που βαθμολογικά βρίσκονται στην κλίμακα του «άριστα».

Καθοδική πορεία αναμένεται να έχει επίσης η πλειονότητα των σχολών του 4ου Επιστημονικού Πεδίου, των Επιστημών Οικονομίας και Πληροφορικής. Στο 4ο επιστημονικό πεδίο η εικόνα δεν είναι ομοιόμορφη, καθώς αναμένεται μικρή πτώση στις υψηλόβαθμες σχολές και αυξομειώσεις σε τμήματα μεσαίας βαθμολογίας.

aftodioikisi.gr



agrinio24.gr