Πριν γίνει πρόεδρος της Ουκρανίας, ήταν κωμικός ηθοποιός. Όλοι τον ήξεραν από τη δημοφιλή τηλεοπτική σειρά “Υπηρέτης του Λαού”, όπου υποδυόταν έναν δάσκαλο, ο οποίος κατάφερε να γίνει πρόεδρος της Ουκρανίας!

Ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι, όπως αποδείχτηκε, πήρε πολύ σοβαρά τον ρόλο του…

Το σενάριο της σειράς άρχισε να γίνεται πραγματικότητα τον Μάρτιο του 2018, όταν δημιουργήθηκε το πολιτικό κόμμα “Υπηρέτης του Λαού”, από τους δημιουργούς της σειράς και μέλη της τηλεοπτικής εταιρείας παραγωγής Κβαρτάλ 95. Πρόεδρος του κόμματος και υποψήφιος για τη θέση του προέδρου ορίστηκε ο πρωταγωνιστής, Ζελένσκι.

Ο ηθοποιός και μετέπειτα πρόεδρος της Ουκρανίας ήταν από τους λαμπρότερους τηλεοπτικούς αστέρες της χώρας. Εκτός από τις θεατρικές παραστάσεις, στις οποίες συμμετείχε και, πολλές φορές, πρωταγωνιστούσε, η πλειοψηφία του κόσμου τον ήξερε από την χρόνια τηλεοπτική του παρουσία σε σειρές, ταινίες και σόου της ουκρανικής και ρωσικής τηλεόρασης.

Ο πρωταγωνιστικός του ρόλος στον “Υπηρέτη του Λαού” εκτόξευσε τη δημοτικότητά του.

Σύμφωνα με τα νούμερα τηλεθέασης, τη σειρά παρακολουθούσαν πάνω από 20 εκατομμύρια άνθρωποι ενώ ο ίδιος πληρωνόταν για να συμμετάσχει σε δεκάδες διαφημιστικές καμπάνιες. Έτσι, όταν ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του στις ουκρανικές εκλογές ήταν το απόλυτο φαβορί.

Ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι κέρδισε την προεδρική αναμέτρηση με το εντυπωσιακό ποσοστό του 73% ενώ το κόμμα του απέσπασε την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο. Γεγονός που συνέβη για πρώτη φορά στην ουκρανική ιστορία.

Οι βασικές προεκλογικές του υποσχέσεις ήταν δύο. Να καταπολεμήσει τη διαφθορά και να φέρει την ειρήνη στο πολύπαθο Ντονμπάς.

Όμως, με την ανάληψη του προεδρικού θώκου, αντιλήφθηκε πως πρόκειται για μία εξαιρετικά δύσκολη αποστολή. Ο ίδιος νόμιζε πως αντικαθιστώντας τους γηραιότερους πολιτικούς με νεαρά άτομα θα ήταν αρκετό.

Σύντομα συνειδητοποίησε πως ο πόλεμος και η διαφθορά χρειάζονται “σκληρότερα μέτρα”, που ο ίδιος, όμως, δεν διέθετε.

Οι αποδοκιμασίες και οι έντονες αρνητικές κριτικές που δέχτηκε από τις πρώτες του μέρες στην προεδρία, του προκάλεσαν πανικό και απογοήτευση.

Για λίγο καιρό απομονώθηκε και, παρά τα πολιτικά του καθήκοντα, επικοινωνούσε μόνο με τους ανθρώπους από το στο στενό οικογενειακό του περιβάλλον και με φίλους που θεωρούσε “εντελώς πιστούς”.

Τα τελευταία τρία χρόνια η δημοτικότητά του έπεσε κατά πενήντα μονάδες, αφού κατρακύλησε στο 23%, με τους πολιτικούς του αντιπάλους να τον χαρακτηρίζουν “επιπόλαιο και άπειρο”.

Όταν ξέσπασε νέα κρίση με τη Μόσχα, τον Οκτώβριο 2021, ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι προκάλεσε και πάλι αρνητικά σχόλια, όταν αμφισβήτησε την εκδοχή των ΗΠΑ ότι οι Ρώσοι έχουν εχθρικές διαθέσεις στα σύνορα της Ουκρανίας. Ακόμη και στο εσωτερικό της Ουκρανίας άρχισαν να διερωτώνται αν έχει “αίσθηση της πραγματικότητας” και αν καταλαβαίνει την σοβαρότητα της κατάστασης.

Ο εβραϊκής καταγωγής, Βολοντιμίρ Ζελένσκι γεννήθηκε στις 25 Ιανουαρίου του 1978 στο Κριβί Ριχ, τη μεγαλύτερη πόλη νοτιοανατολικά της σημερινής Ουκρανίας. Ο παππούς του υπηρέτησε στον Κόκκινο Στρατό, κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ τα τρία αδέλφια του σκοτώθηκαν στο Ολοκαύτωμα.

Ο πατέρας του ήταν καθηγητής και επικεφαλής του Τμήματος της επιστήμης Κυβερνητικής και Computer Hardware στο Οικονομικό Ινστιτούτο της πόλης του, ενώ η μητέρα του εργαζόταν ως μηχανικός.

Στα 16 του χρόνια, ο Ζελένσκι πήρε πτυχίο στην αγγλική γλώσσα και εξασφάλισε έτσι, υποτροφία για σπουδές στο Ισραήλ. Ωστόσο ο πατέρας του δεν του επέτρεψε να πάει. Αντιθέτως, του επέβαλλε να σπουδάσει νομική. Κάτι που έκανε. Τελικά αν και αποφοίτησε επιτυχώς, δεν άσκησε ποτέ το επάγγελμα.

Όταν πήρε το πτυχίο του, ήταν ήδη κωμικός.

Ως ηθοποιός και έχοντας δημιουργήσει τη δική του ομάδα, τη Κβάρταλ 95, πραγματοποίησε περιοδείες σε όλη τη Σοβιετική Ένωση και κυρίως στη Μόσχα.

Το κοινό τον αγαπούσε και οι παραστάσεις του σημείωναν τεράστια εισπρακτική επιτυχία. Μέχρι τον Αύγουστο του 2014, όπου άσκησε δημόσια έντονη κριτική στο Υπουργείο Πολιτισμού της χώρας του, για την απόφαση να απαγορεύσει την εμφάνιση των Ρώσων καλλιτεχνών στην Ουκρανία.

Ο Ζελένσκι υπερασπίστηκε τους Ρώσους συναδέλφους του, αλλά το πλήρωσε ακριβά, καθώς το ουκρανικό κράτος απαγόρευσε την κυκλοφορία της ταινίας του “Αγάπη στη Μεγάλη Πόλη 2”.

Ωστόσο, λίγους μήνες μετά δέχτηκε επίθεση και από τους Ρώσους καλλιτέχνες, οι οποίοι αιτήθηκαν να απαγορευτεί η προβολή κάθε ταινίας και σειράς που συμμετέχει, γιατί προσέφερε 300.000 ευρώ στον ουκρανικό στρατό, όταν οι ρωσικές δυνάμεις εισέβαλλαν στο Ντονμπάς.

Ο Ζελένσκι κέρδισε ξανά τη συμπάθεια των συμπατριωτών του αλλά και των γειτονικών λαών με τον “Υπηρέτη του Λαού”. Όπως αποδείχτηκε, χρειάστηκαν μόνο μερικοί λάθος χειρισμοί για να θρυμματιστεί ξανά. Αυτή τη φορά οριστικά.

Αρχική φωτογραφία: Συναυλία της Κβαρτάλ 95 το 2018 (Πηγή: Wikipedia)



Πηγή